Kardiyo Antrenmanı Nasıl Planlanır?

Kardiyo antrenmanlarınızda sadece koşu bandında koşuyorsanız, ya da bisiklete binip saatlerce pedal çeviriyorsanız; ve bu egzersizlerin yağ yakımınıza katkısının maksimum düzeyde olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. (1)

Her bir düzey için ayrı kardiyo planlaması bulunuyor. Size uygun olanı seçip, bu plana sadık kalmanız; yağ yakımını maksimize eden kardiyo antrenmanları yapmanızı sağlar. yağ yakımının yanı sıra “Vücut Geliştirirken Neden Kardiyo Yapmalıyız?” yazımızı inceleyerek vücut geliştirme için önemini de inceleyebilirsiniz.

1- Yeni Başlayanlar

Kim İçin?

Fitness’a yeni başlayanlar, en az altı aydır düzenli spor yapamayanlar, bel çevresi 100cm’in üzerinde olanlar, bel-kalça oranı (belin çevresi/kalçanın çevresi)>1 olanlar.

Süre

15 dakika ile başlayıp 30 dakikaya ulaşıncaya kadar, her hafta 5 dakika süreyi artırın. Çok uzun süre hareketsiz kaldıysanız, 5 dakika ile başlamak daha uygun olur. Kilo probleminiz yoksa, antrenman süresini hızlı yürüyüş veya cross trainer (eliptik bisiklet) cihazları ile iki bölümde planlayabilirsiniz.

Sıklık

Antrenman yoğunlunuza göre haftada 3-5 gün arasında.

1.5-3 ay süresince bu planlamayı uygulayın.
1.5-3 ay süresince bu kardiyo planlamasını uygulayın.

Yoğunluk

[(220-yaş-dinlenik nabız) % + dinledik nabız] formülüne göre yüzle 50 ile başlayın. Her üç haftada bir yüzde 10 artırın ve yüzde 70 seviyesinde 30 dakika antrenman yapabilinceye kadar, kademeli olarak artırmayı sürdürün.

Toplam Süre

1.5-3 ay süresince bu planlamayı uygulayın.

Aktivite

Kardiyo planınızı yatay bisiklet ile tamamlayın.

Avantajları

Bel ve sırt omurlarına binen yükü minimuma indirir. Ayak, diz ve kalça eklemlerinizi olması gereken hizada tutmanızı sağlar. Böylelikle daha konforlu ve sağlıklı egzersiz yapabilirsiniz.

Yeni başlayanlar için kardiyo planı.
Yeni başlayanlar için kardiyo planı.

Dezavantajları

Üst vücut kaslarının aktivasyonunu ve kullanım pozisyonunu sınırlar.

2- Orta Seviyede Olanlar

Kim İçin?

Orta seviyedekiler (yeni başlayanlar bölümünde belirtilen süreci tamamlayanlar), bel çevresi 80-99cm arasında olanlar, bel-kalça oranı 0,90-1,00 arasında olanlar.

Süre

Antrenman yoğunluğunuza göre 20-60 dakika arasında.

Sıklık

Haftada 3 gün.

Yoğunluk

[(220-yaş-dinlenik nabız) % + dinledik nabız] formülüne göre yüzle 70 ile başlayın. Her üç haftada bir yüzde 10 artırın. Yüzde 85 seviyesinde 20 dakika antrenman yapabilinceye kadar, bu tempoyu kademeli olarak artırmayı sürdürün.

Orta seviyede sporcular 3 ay süresince bu planlamayı uygulayabilir.
Orta seviyede sporcular 3 ay süresince bu planlamayı uygulayabilir.

Toplam Süre

3 ay süresince bu planlamayı uygulayın.

Aktivite

Dikey bisiklet, hızlı yürüyüş, cross trainer (eliptik bisiklet), kürek

Avantajları

Eklemler yüksek şiddette darbeye maruz kalmadığı için, özellikle ayak, ayak bileği, diz ve belde olası sakatlıklardan korur. Merkez bölge kasları devreye girer ve bu kasların statik kuvvetinin artmasına yardımcı olur. Vücut bölümleri arasındaki koordinasyonu geliştirir.

Dezavantajları

Egzersiz sırasında ihtiyaç duyulan düzgün postürün korunması daha zordur. Teknik eğitim gerektirir.

Bazı kardiyo egzersizleri teknik eğitim gerektirir.
Bazı kardiyo egzersizleri teknik eğitim gerektirir.

3- İleri Seviyede Olanlar

Kim İçin?

İleri seviyedekiler (orta seviye bölümünde belirtilen süreci tamamlayanlar), bel çevresi 80cm’in altında olanlar, bel-kalça oranı 0,90’ın altında olanlar.

Süre

20-60 dakika orta ve yüksek yoğunluklu aerobik aktivite veya orta yoğunluklu aerobik aktivitelere ek olarak; haftada 1-2 gün kısa süreli (2-10dk) yüksek yoğunluklu anaerobik interval antrenman (HIIT).

Sıklık

Haftada 3-5 gün

Yoğunluk

[(220-yaş-dinlenik nabız) % + dinledik nabız] formülüne göre yüzle 70-90 olan aktivitelerin kombinasyonlarından oluşuyor.

Koşu, dikey bisiklet, kürek, stepper gibi yüksek yoğunluklu interval antrenmanlar için hızlı yapılan vücut ağırlığı egzersizleri.
HIIT antremanları güç ve kuvvette devamlılığı geliştirir.

Aktivite

Koşu, dikey bisiklet, kürek, stepper gibi yüksek yoğunluklu interval antrenmanlar ile hızlı yapılan vücut ağırlığı egzersizleri.

Avantajları

Solunum ile kalp ve kan dolaşım sistemlerinin kapasitesini geliştirerek, verimliliğini artırır. Kısa zamanda daha fazla kalori yakımını ve antrenman sonrası yağ yakımını hızlandırır. Metabolizma hızının ve toplam vücut enerjisinin artmasını sağlar. Ek olarak, HIIT antremanları güç ve kuvvette devamlılığı geliştirir.

Dezavantajları

Yorucudur. Doğru antreman planlaması ve periyotlaması yapılmazsa, kronik yorgunluğa ve sakatlanmalara neden olabilir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER