Spor Yapan Kadınların Doğru Sandığı 8 Yanlış

Spor yapma alışkanlığı olan bir çok kadın, duyduğu yanlış bilgiler yüzünden, antrenmanlarını ve hatta beslenme şekillerini doğru biçimde yönlendirememektedir.

Spor yapma alışkanlığı kazanmaya çalışan kadınlar için ise bu durum daha korkutucu bir hal aldığından, onların spora yönelmesi gittikçe zorlaşmaktadır. Bu yazımızda sizlerle, aslında doğru sandığınız bir çok bilginin ne kadar yanlış olduğunu paylaşacağız.

İşte 8 Yanlış:

1. İstediğiniz Şekilde Antrenman Yapabilirsiniz

spor-yapan-kadinlarin-dogru-sandigi-8-yanlis

“Erkek gibi antrenman yapmayın”, duyacağınız ilk ve en yanlış cümlelerden biridir. Kadınlar istediği şekilde antrenmanlarını sürdürebilirler. Tabi ki de bazı kadınların, fitness ve spor yapma amaçları, erkeklere göre farklılık gösterdiği için, antrenman biçimleri çeşitlilik göstermektedir.

Fakat bu farklılığın sebebi, kadınların o antrenmanları yapamayacak olmasından değil, amaçlarının farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Amacı daha güçlü ve kaslı bicepslere veya bacak kaslarına sahip olmak ise, kadınlar da gayet tabi erkekler gibi ağırlık antrenmanlarını sürdürebilirler.

2. Kadınlar Sadece Kilo Vermek İçin mi Spor Yapar?

spor-yapan-kadinlarin-dogru-sandigi-8-yanlis

Hayır! Tabi ki de bütün kadınların amacı sadece kilo vermek değildir. Tıpkı erkekler gibi; bazı kadınlar daha güçlü olmak için, bazıları daha iyi bir atletizme sahip olmak için, bazıları ise daha sağlıklı bir yaşantıya sahip olmak için spor yaparlar.

Yapacağınız araştırmalar sayesinde spor yapma amacınızı belirlerseniz, daha verimli ve etkili bir spor alışkanlığı kazanabilirsiniz.

3. Kadınlar İçin Özel Protein Tozu Var mıdır?

spor-yapan-kadinlarin-dogru-sandigi-8-yanlis

Hayır! Protein tozlarından bahsedecek olursak; kadınlar ve erkeklerin kullandığı protein tozları arasında hiç bir fark yoktur. Bazı şirketler sadece daha iyi pazarlama yapabilmek için, ürünlerinin üstüne pembe etiketler veya Türkçe karşılığı hafif anlamına gelen “light” kelimesini yazarak ürünlerini satarlar.

Protein tozlarının içinde, sadece erkeklerin veya sadece kadınların kullanabileceği türden içerikler yoktur. Protein tozu, protein tozudur. Amacınıza bağlı olarak; içeriğindeki protein, karbonhidrat, şeker ve yağ oranlarını inceleyerek, sizin için en uygun olan ürünü ve markayı kullanabilirsiniz.

4. Olimpik Ağırlık Kaldırma Antrenmanları Tehlikeli midir?

spor-yapan-kadinlarin-dogru-sandigi-8-yanlis

Yanlış ağırlık seçimi ve yükleme yaparsanız veya yanlış bir teknik kullanarak bu antrenmanları sürdürmeye çalışırsanız evet bu durum tehlikeli bir boyuta gelebilir.

Hangi seviyede olursanız olun, yeni hareketler denemek size eğlenceli gelebilir. Ama bu antrenmanlar için profesyonel kişilerden destek almanız size büyük yarar sağlayacaktır. Bu sayede, çok tehlikeli sandığınız hareketleri rahatlıkla yapabileceğinizi görüp kendinizi bile şaşırtabilirsiniz.

5. Ağırlık Antrenmanları Maskülen Görünüm Kazandırmaz!

spor-yapan-kadinlarin-dogru-sandigi-8-yanlis

Ağırlık antrenmanları, diğer bir çok antrenman gibi, kaslarınızın gelişimini ve yağ yakmanızı sağlar. Maskülen görünüm kazanmak, DNAnızla ve çalıştığınız ağırlıkların büyüklüğüyle alakalıdır.

Spor yapan kadınların görünüşleri; beslenme alışkanlıklarına, genetiklerine, çalıştıkları ağırlıklara ve vücutlarının kas ve yağ oranlarına bağlı olarak değişmektedir. Dolayısıyla; nasıl görünmek istiyorsanız, kendinize uygun antrenman programı ve rejim hazırlayabilir ve istediğiniz görünüme sahip olabilirsiniz.

6. Kadınlar Kreatin(Creatine) Kullanmalı mıdır?

spor-yapan-kadinlarin-dogru-sandigi-8-yanlis

Vücudumuzda gerçekleşen kimyasal olaylarla ilgili pek bilgisi olmayan kişiler için, kreatin içeriği biraz korkutucu gelebilir. Kreatini sadece ileri seviye, “hard core”, vücut geliştiricilerin kullandığı bir madde sanabilirsiniz. Fakat kreatin, vücudumuzda doğal yollarla sentezlenen ve enerji depolanması ve kullanımıyla ilgili önemli bir role sahip olan bir maddedir. İhtiyacınız olan depolanmış enerjiyi hücrelerinizden çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

Vücudumuzda üretilmesine rağmen, yoğun bir antrenman programı içindeyseniz, yeterli miktarda üretemeyeceğiniz için, kreatin takviyesi almanın hiç bir zararı yoktur.

7. İhtiyacınız Olan Tek Şey Koşu Bandı Değil

spor-yapan-kadinlarin-dogru-sandigi-8-yanlis

Kardiyovasküler antrenmanların, aerobik performansınızın artmasında büyük katkısı vardır. Fakat bunun için tek yöntem koşu bantlarında saatlerinizi harcamak değildir. Ayrıca; sadece koşarak veya yürüyerek, amaçladığınız kuvvete ve sağlamlığa ulaşamaz ve ideal bir fiziğe sahip olamazsınız.

Antrenman programınıza; dayanıklılığınızı arttıracak ve daha sağlam kaslara sahip olmanızı sağlayacak hareketler eklemek, hem daha çok yağ ve kalori yakmanızı sağlar, hem de daha güzel bir vücuda sahip olmanıza faydalı olur.

8. Zayıflamak Spor Alışkanlığınızı Sonlandırmasın

spor-yapan-kadinlarin-dogru-sandigi-8-yanlis

Her kadının zayıflama konusundaki yaklaşımları ve buna bağlı olarak antrenmanları aynı değildir. Bir çok kadın için, aşırı derecede zayıf olmak, hormonal faaliyetleri son derece etkilemektedir. Profesyonel atletler bile yılın tüm zamanını aşırı zayıf bir şekilde geçirmezler.

Örneğin; karın kaslarınızın belirginleşmesi için antrenman yapıyorsanız bunu sürdürün ama unutmayın ki, herkesin metabolizması ve fiziksel yapısı birbirinden farklı olduğundan, amacınıza ulaşma zamanınız, diğer kişilere göre farklılık gösterecektir. Kendinize karşı dürüst olup hedeflerinizi belirlediğiniz taktirde daha sağlıklı ve güzel bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Her Kadının İhtiyacı Olan 6 Süper Gıda

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER