Squat Egzersizinin Faydaları

Squat egzersizi kas gelişimi için en verimli egzersizlerden biridir. Peki, squat ne demek? İngilizce “çömelmek” anlamına gelen squat, serbest ağırlıkla, ağırlık olmadan ve makineyle her yerde yapılabilen bir harekettir.

Squat Nedir?

Her spor salonunda ağır ağırlıklarla squat yapanları görmüşsünüzdür. Onları izleyip “Vay be!” dediğimiz olmuştur. Aslında o ağır ağırlıkları kaldıran adamlardan biri siz de olabilirsiniz. Squat hareketi sadece vücut geliştiriciler, güç kaldırışları yapanlar ve profesyonel atletlerin uyguladığı bir hareket olarak görülse de aslında antrenman yapan herkes bu hareketi antrenman programlarına ekleyebilir ve eklemelidir de.

Squat Nasıl Yapılır?

Ayaklarınız zemin üzerinde omuz genişliğinde açık ve ayak parmaklarınız hafifçe dışa dönük dursun. Power rack istasyonundan ağırlığı kaldırırken ağırlığı arka omuzlarınıza verin. Dizlerinizi bükün ve sanki arkanızda bir sandalye varmışçasına aşağı doğru çömelin.

Squat Birden Çok Kas Grubunu Çalıştırır

Squat egzersizi, bacak antrenmanları için sınıflandırılırsa da aslında tüm vücudunuzu güçlendiren bir harekettir. Squat hareketinde omuz, sırt ve özellikle de karın kaslarınız harekete dâhil olduğundan sağlam bir merkez bölgesi ve sırta sahip olursunuz. Squat aynı zamanda kalça, hamstring, addüktör (yaklaştırıcı kaslar), bel ve quadriceps kaslarınızı da aynı anda çalıştıran tek egzersizdir. Yani squat için antrenmanın piyangosu diyebiliriz.

Squat Testosteron Üretimini Tetikler

Squat egzersizi birleşik bir egzersiz olduğu için hareket anında birçok kas lifinizi çalıştırırsınız. Ne kadar çok kas lifini çalıştırırsanız o kadar iyi bir hormonal sonuç alırsınız. Squat egzersizinin testosteron seviyelerinizi doğal olarak yükseltebileceğini unutmayın ki bu durum kas inşası, yağ yakımı ve kuvvet kazanımları için harika bir durumdur.

Squat Kemik Yoğunluğunu Arttırır

Squat, aynı zamanda kemik yoğunlaştırıcı bir egzersiz olarak da bilinmektedir. Böylelikle kemik yoğunluğunuz da artacaktır. Yoğun kemiklerin daha güçlü, daha sağlıklı ve kırılmalara karşı daha dayanıklı olduklarını unutmayın. Squat egzersizinin “diz ve sırta zararlı” olduğu düşünülse de diz ve kalçalarınızı tam hareket aralığında çalıştırdığından bu vücut bölümlerini kuvvetlendirip esnekliklerini geliştirebilir.

Squat Doğru Formu Geliştirir

Barbell squat egzersizine geçmeden önce vücut ağırlığıyla squat ya da “goblet squat” egzersizinde deneyim kazanın. Böylelikle hareketin nasıl doğru bir şekilde yapıldığını öğrenmiş olacaksınız. Squat yaparken aynada kendinizi izleyerek kontrol etmek daha faydalı olacaktır. Doğru formda yapılan squat hareketi, genel vücut postürünü düzeltir ve bel çukurunuzu derinleştirir.

Squat Basen Ve Kalça Kaslarınızı Şekle Sokar

Squat egzersizi basen ve kalça kaslarını şekle sokmak için en etkili hareketlerden biridir. Hem kalça kaslarınızı hem de bacak kaslarınızı aynı anda çalıştıran nadir hareketlerdendir. Üstelik squat fonksiyonel bir hareket olarak da bilinmektedir. Bunun anlamı, squat hareketiyle sadece vücudunuzu şekle sokup kuvvet kazanımları elde etmeyeceksiniz, squat egzersizi ayrıca gün içerisinde uygulayacağınız birçok harekette de sizi destekleyecektir. Squat hareketini antrenman rutinlerinizin bir parçası olarak düzenli uyguladığınızda da sakatlanma riskinizi azaltmış olacaksınız.

 

 

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER