Amino Asit Nedir? Kullanımı ve Yararları Nelerdir?

Amino Asit Nedir?

Amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır ve birçok besin maddesinde bulunurlar. Bazı amino asitler vücut tarafından üretilebilirler, diğerleri ise ki bunlara elzem amino asit denmektedir, gıda ve takviye yoluyla alınmalıdır. Amino asitler genelde sporcular ve ağırlık antrenmanları yapanlarla ilişkilendirilse de amino asit takviyelerinden herkes faydalanabilir. Faydalanabilirsiniz çünkü amino asitler enzim üretiminden sorumludurlar ve ruh haliniz, odaklanma, uyku ve birçok diğer fizyolojik durumda görev alırlar. Amino asitlerin birçok faydası vardır, bununla birlikte bir diyetisyen ya da aile hekiminize danışarak bir takviye programını başlamanız da her zaman fayda vardır.

Amino Asit Faydaları Nelerdir?

Yağ Kaybı

Yağ yakmanıza yardımcı takviyeler metabolizmanızı arttıran içeriklere sahip olabilir, amino asitler de yağ kaybına yardımcı olabilir. 2007 yılında Menopause dergisinde yayınlanan bir çalışmada 3 ay süresince bir soya amino asidi takviyesi kullanmanın postmenopozal kadınların karın bölgesindeki yağlanmanın büyümemesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Amino asit takviyesinin kalori oranı düşürülmüş bir diyetle beraber kullanımı sırf diyet yapmaya kıyasla daha iyi yağ kaybetmenize yardımcı olabilir.

Kas Oranını Koruma

Ağırlık antrenmanlarıyla beraber amino asit ve protein kullanımının kas inşa etmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre ise antrenman yapılmadığında da amino asitlerin kaslara iyi gelebileceği gösterilmiştir. Sao Paulo Üniversitesinde yapılan bir çalışma (Muscle & Nerve dergisinin Haziran 2010 sayısında yayınlanmıştı) farelerde lösin amino asit takviyesi kullanımının hareketsiz olan kaslarda kas yıkımının engellemesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar, hareketsiz kalınan süreçte kas yıkımına sebep olan genlerin etkinliğinin lösin tarafından azaltıldığını bulmuştur.

Gelişmiş Egzersiz Performansı

Amino asitler kas inşa sürecine ve kas yıkımının engellenmesine yardımcı olur. Egzersiz bilimince yapılan araştırmalar bu özelliklerin dayanıklılık gerektiren sporlarda da egzersiz performansının gelişmesine yardım edebileceğini göstermiştir. Saga Nutraceuticals Research Institute (Japonya)  tarafından yapılan ve 2009 Şubatı’nda “Journal of Nutrition Science and Vitaminology” dergisinde yayınlanan çalışma VO2max’ın (oksijenin ne kadar etkili kullanıldığını gösteren bir değer), plasebo kullanımına kıyasla BCAA kullanımında daha yüksek olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar izolösin, valin ve lösin kullanımının “egzersiz dayanıklılığı kapasitesinin geliştirilmesinde etkili olabileceğini” bildirmişlerdir.

Amino Asit Kullanımı

Amino asit takviyeleri protein alımınızı destekler, bununla birlikte takviyeler konusunda bilgili bir spor hekiminden yardım almanızda fayda vardır. Unutmamalısınız ki protein böbreklerinizin çalışma kapasitesini arttırır çünkü proteini metabolize etmek böbreklerinizin vücudunuzdan atması gereken toksik yan ürünler meydana getirmektedir.

Yüksek miktarda protein almak böbreklerinizi olumsuz anlamda etkileyebilir. Bazı besin maddelerine alerjiniz varsa bazı amino asit takviyeleri olumsuz etkiler yapabilir. Örneğin whey ve kazein proteinleri süt ürünlerine alerjisi olanlara iyi gelmez, soya amino asit takviyesi de soya alerjisi olanlara uygun değildir.) Olumsuz bir etki yaratmayacak bir amino asit takviyesi için takviyeler konusunda deneyimli bir spor hekiminden yardım alabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER