Kas Erimesini Önleyen Süper Meyve: Elma

Kas geliştirmek ve mevcut kas kütlesini korumak için oluşturulan birçok antrenman ve beslenme programında elma her zaman yerini almıştır. Antrenman öncesi düşük glisemik indeksli ve yavaş sindirilen karbonhidrat alımı için elma, en çok tavsiye edilen karbonhidrat kaynaklarından biridir.

Elmanın früktoz oranı yüksek olduğundan glisemik endeksi düşüktür. İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde yavaş sindirilir.  Bu sayede elma, daha fazla yağ yakmanıza yardımcı olur. Ancak elmanın kas geliştirme çabalarınıza bir faydası daha eklendi: Elma kabuğunun, kas erimesi tedavisinde etkili olduğu bulundu.

Kas Erimesi Nedir?

Kas erimesi ya da kas atrofisi, yaş ilerledikçe ve yaşlılıkta meydana gelen bir kas hastalığıdır. Kas erimesine sebep olan şey ise ATF4 denen bir proteindir. ATF4, genlerin yapısını değiştirerek kasların gelişmek ve korunmak için ihtiyacı olan proteini almasını engelliyor ve kasların erimesine sebep oluyor.

Kas Erimesine Karşı Elma

kas-erimesini-onleyen-super-meyve-2

Kas erimesi tedavisi için çalışmalar yürüten Iowa Üniversitesi, elma kabuğunda bulunan bir kimyasal olan ursolic asit ve domateste bulunan tomatidine bileşiğinin, ATF4’ün aktivitesini sınırlayarak kas erimesinin önlenmesine yardımcı olduğunu buldu.

Iowa Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, yaşlı deney farelerine, elma kabuğunda bulunan ursolic asit ve domateste bulunan tomatidine verildi. Test sonucunda iki ay sonra yaşla ilintili kas yorgunluğu ve atrofisi büyük oranda düşerken bu iki kimyasal bileşiğin kas kütlesini %10 ve ‘kas kalitesini’ %30 arttırdığı gözlemlendi.

Kas Erimesi Tedavisi

Kas erimesi tedavisi, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmayla önlenebilen ya da etkileri azaltılabilen bir rahatsızlıktır. Kesin medikal bir tedavisi yoktur. Ancak elma ve domates doğal gıdalar olduğundan ve kas erimesinin engellenmesine faydalı olmasının yanı sıra sağlığa birçok fayda sağladığından, bu iki gıdayı güvenle tüketilebilirsiniz. Yaşınız ne olursa olsun düzenli egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve tabii ki elmayı kabuğuyla yiyin!

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER