Vitaminlerin Sağlığımıza Faydaları

Vitaminlerin insan sağlığına olan faydaları arasında kalp hastalıkları, yüksek kolesterol, göz hastalıkları ve cilt hastalıklarından bizi korumak ve tedavi etmek sayılabilir.

Çoğu vitamin vücudumuzun birçok işlevini kolaylaştıran ve başka hiçbir besin maddesi tarafından yapılmayan işlevleri yerine getirmektedir.

Vitaminler birçok şekilde tüketilebilir. Çoğu vitamini yiyecekler yoluyla alırız ama beslenme biçiminiz ve mutfak geleneğinize göre bazı vitaminleri az almanız olası bir durumdur. İşte burada yardımımıza vitamin takviyeleri gelmektedir. Vitaminler vücudunuzun genel sağlık dengesini geliştirmek için en iyi çözümlerden biri olarak düşünülmektedir. Özellikle de çalışan biriyseniz ya da yaşam şekliniz sürekli öğünlerinizi atlamanızı gerektiriyorsa veya sürekli aynı besinleri tüketiyorsanız vitamin takviyeleri, eksikliğini hissettiğiniz vitaminlerin yerini dolduracaktır.

Aşağıda vitaminlerin belli başlı sağlık faydalarını bulabilirsiniz.

Vitamininin Faydaları

A vitamini göz hastalıkları, sivilce, cilt sorunları, enfeksiyonlar ve aynı zamanda yaraların iyileşme sürecini hızlandırma da etkilidir. Maküler dejenerasyon (sarı nokta hastalığı) ve katarakta karşı koruyucu özelliği vardır ve bir karotenoid olarak da saç sağlığınıza faydalıdır.

B1 Vitamininin Faydaları

B1 vitamini vücudun metabolizmasını, kan dolaşımını ve beyin gelişimini desteklerken aynı zamanda beriberi, kalp hastalıkları ve sindirim problemlerine karşı da faydalıdır. B1, B2 ve B3 vitaminlerinin bu faydaları özellikle yaşlı insanlar için önemlidir. Bu vitaminlerin faydalarından bunama hastalığı riskinde bulunanlar da faydalanabilmektedir.

B2 Vitamininin Faydaları

B2 vitamini katarakt, cilt hastalıkları ve kansızlığın yanı sıra vücudumuzun metabolik aktivitesi, bağışıklık sistemimiz ve sinir sistemimiz üzerinde olumlu etkileri vardır.

B3 Vitamininin Faydaları

B3 vitamini zayıflık, sindirim problemleri, migren, kalp hastalıkları, tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve ishale karşı faydalıdır.

B5 Vitamininin Faydaları

B5 vitamini stres, kireçlenme, çeşitli enfeksiyonlar, cilt hastalıkları, saçların renk kaybı ve yüksek kolesterole karşı faydalıdır.

B6 Vitamininin Faydaları

B6 vitamini diyabet, hemoroit, havale, aşırı adet kanaması, stres, uykusuzluk, sabah bulantısı ve seyahat sırasında oluşabilen mide bulantılarının giderilmesinde etkilidir. Vücuttaki homosistein (kanda ölçülen bir amino asittir ve yüksek olması kalp, beyin ve sinir hastalıkları riskini arttırmaktadır) seviyelerinin düşürülmesinde de etkilidir.

B7 Vitamininin Faydaları

B7 vitamini cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Vücudumuzun metabolizmasını geliştirir ve saç sağlığımızı destekler.

B9 Vitamininin Faydaları

B9 vitamini kansızlık, sindirim problemleri, sprue hastalığı, anormal beyin büyümesi, cilt hastalıları ve gut hastalığına karşı oldukça güçlü bir vitamindir ve aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin sayısını da arttırmaktadır.

B12 Vitamininin Faydaları

B12 vitamini kansızlık, sigara, hamilelik, karaciğer sorunları, böbrek hastalıkları ve ağız ülserlerinin belirtilerini ve yan etkilerini dindirebilir. B12 vitamini uygun miktarda B6 ve folik asit ile birlikte alındığında birçok kalp sorununa karşı etkili olduğu bildirilmektedir. Buna felç de dâhildir.

Vitamininin Faydaları

C vitamini birçok göz hastalığı, kanser, iskorbit hastalığı, soğuk algılığı, enfeksiyonlar, diyabet, stres, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları, tansiyon, böbrek rahatsızlıkları, iç kanama, hemoroit, korneal ülser, iltihaplanma ve kurşun zehirlenmelerinin tedavisinde etkili bir vitamindir. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Son yıllarda bilişsel düşüşün ve serebrovasküler hastalıkların (beyin-damar hastalıkları) engellenmesinde etkili olduğu gösterilmiştir.

Vitamininin Faydaları

D vitamini raşitizm (kemik hastalığı), kireçlenme, diş çürümesi ve diyabete karşı faydalıdır. Aynı zamanda kemiklerin onarılmasında, bağışıklığın güçlendirilmesinde ve tansiyonun düşürülmesinde de etkilidir.

Vitamininin Faydaları

E vitamini genelde yaşlanma karşıtı özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Cilt sağlığını desteklemek ve kalp hastalıkları, kısırlık, beynin çalışmasındaki aksaklıklar, menopoz, ağrılı adet dönemleri ve göz hastalıklarına karşı koruma sağlamasının yanında kan dolaşımınızı da geliştirir.

K Vitamininin Faydaları

K vitamini iç kanama, safra yolu tıkanıklığı, kemik erimesi, aşırı adet kanamasının engellenmesinde oldukça önemlidir. Kan pıhtılaşmasını da geliştirir. Damar sertleşmesini (aterosklerosis) önlediği, sinir iletimlerini geliştirdiği ve böbrek taşlarının oluşmasını engellediği bildirilmektedir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER