Omega-3 Balık Yağı Nasıl Kullanılır?

Bilimsel olarak birçok makalede yer alan ve birçok kere faydaları araştırılmış olan omega-3 balık yağı vücut için olmazsa olmaz besinlerden bir tanesi!

Peki bu verimli ve sağlıklı yağ asidi hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Yediğiniz yiyecekler omega-3 açısından yeterince zengin mi? Eğer omega-3 içeren yiyecekleri fazla tüketmiyorsanız supplement olarak omega-3 kullanmayı düşündünüz mü?

Piyasada farklı markalara ait, farklı miktarlarda EPA ve DHA içeren birçok omega-3 takviyesi bulunuyor. Omega-3 balık yağını nasıl seçmeniz gerektiğini ve omega-3 balık yağının nasıl kullanıldığını sizler için anlattık.

Balık Yağı Nasıl Seçilir ve Kullanılır?

Omega-3 balık yağı nasıl kullanılır?

Omega-3 balık yağları takviye olarak kullanılabilmektedir. Birçok sağlık örgütü ve kuruluşunun takviye olarak omega-3 kullanımı konusunda da önerileri bulunmaktadır. Çoğu sağlık örgütü sağlıklı yetişkinlerin günde minimum 250-500 mg arasında EPA ve DHA içeren omega-3 almasını önermektedir. Yüksek dozajlar ise doktorlar tarafından özel durumlarda hastalara önerilirler.

Amerika Sağlık Bakanlığına bağlı FDA (Gıda ve İlaç İdaresi) günde 3000 mg’dan fazla omega-3 tüketimini sağlıklı bulmamakta ve önermemektedir. Fazla omega-3 tüketimi kanın seyrelmesine neden olup pıhtılaşmasını zorlaştırabilir. Bu sebeple 3000 mg’ın üzerinde kullanımı doktor tavsiyesi ve gözetimi dışında güvenilir değildir.

Eğer balık yağı almayı düşünüyorsanız aldığınız markayı araştırmayı, gerekirse doktorunuza danışmayı düşünmelisiniz. Balık yağı oldukça fazla faydaya sahip bir üründür ve kutu üzerindeki kullanım miktarını aşmadığınız takdirde sizin için de oldukça faydalı olabilir.

Faydaları Saymakla Bitmeyen Yağ Asidi

Omega-3 balık yağı nasıl kullanılır?

Piyasada bulunan ve birçok açıdan sağlığınıza faydalı olan omega-3 ürünlerini incelemek ve satın almak için linke tıklayabilirsiniz. 

Daha bebekliğimizde anne karnında gelişimden itibaren almamız gereken besinlerden biri, omega-3 balık yağıdır. Bilimsel kaynaklarda faydaları saymakla bitmeyen bu besin, başta beyin ve kalp sağlığının korunması ve normal bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi adına, daha sonra da genel vücut sağlığı açısından çok önemlidir.

Omega-3 balık yağının en çok bilinen ve en önemli faydalarını aşağıda sizin için sıralıyoruz:

1. Anksiyete ve Depresyon

Balık yağının depresyon ve anksiyete belirtilerinin hafifletilmesinde etkili olduğu düşünülüyor. Çalışmalar düzenli omega-3 kullananların kullanmayanlara oranla daha az depresif hissettiğini gösteriyor. (1)

2. Göz Sağlığı

Omega 3 yağ asitlerinden biri olan DHA, göz retinasının yapısında bulunan temel bileşenlerden bir tanesidir. Vücuda yeterli miktarda DHA alınmadığında görme bozuklukları artabiliyor. (2)

3. Bebek Gelişimi

Anne karnında ve doğumdan sonraki ilk dönemlerde omega-3 yağ asitlerinden yeterli miktarda tüketen annenin bebeğinin beyin gelişimi kuvvetleniyor. Bebeğin göz yapısı güçlenebiliyor. Hamilelik döneminde yaşanan bazı gelişimsel bozuklukların riski azalabiliyor ve daha az davranış problemi gözlemlenebiliyor. (3)

4. Kalp Sağlığı

Omega-3 balık yağı kalbe faydalıdır.

Omega-3 balık yağının faydaları arasında en önemlilerinden birine geldik. Kalp sağlığı… Kalp sağlığı denildiğinde de doktorların önemli gördüğü bir besin olan omega-3 ile ilgili önemli bulgular mevcut. Araştırmacılar balıkla beslenen toplulukların kalp sağlığı hastalıkları açısından daha az riskli olduklarını gözlemlemişler. Omega-3 balık yağları iyi kolesterolü arttırabiliyor, trigliseridleri ve tansiyonu azaltabiliyor. Kanda plak birikimini engelleyebiliyor ve vücutta iltihabı azaltabiliyor.

5. Mental Bozukluklar

Omega-3 yağ asitleri mental sağlık açısından da kişilere fayda sağlayabilir. Araştırmalar omega-3 takviyelerinin ruh hali değişikliklerinin frekansını azaltabileceğini, bipolar bozukluk ve şizofreniye sahip kişilerde hastalığın tekrarını önleyebileceğini göstermektedir. (4) Ayrıca yaşa bağlı Alzheimer hastalığı riskini de azaltabilir.

6. Astım

Birçok araştırma çocuklarda ve yetişkinlerde omega-3 tüketiminin astım riskini azaltabildiğini göstermektedir. Astım atakları kişiler için oldukça tehlikeli olabilmekte, ciğerdeki inflamasyon ve şişlikler sebebi ile oluşmaktadır. Astım, şiddetli öksürüğe, nefes kesilmelerine ve göğüste vızıltıya sebep olmaktadır.

7. Kemik ve Eklem Sağlığı

Osteoporoz ve artirit gibi iskelet sistemi rahatsızlıkları oldukça yaygındır. Araştırmalar omega-3 besininin kemik gücünü ve kemiklerdeki kalsiyum miktarını arttırabildiğini göstermektedir. Bu da osteoporoz riskinin düşmesine yardımcı olabilir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER