Antrenman Sonrası Hindistan Cevizi Suyu İçmeli Mi?

Hindistancevizi suyu, içeriğinde bulunan kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve sodyum mineralleri sayesinde vücudun farklı bölümleri için oldukça yararlı bir besindir.

Düşük yağ oranına sahip bir besin olan Hindistancevizi suyu (her 100 gramda 0.2 gram yağ) kilo alma korkusu olmadan güven içinde tüketilebilir. Ayrıca iştahı köreltici ve tokluk hissi verici yapısı sayesinde de kilo verme konusunda sizi destekleyen bir özelliğe de sahiptir.

Hindistancevizi suyunun bir diğer yararı da sindirim sorunları konusunda yardımcı olabileceğidir. İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi rahatlatıcı ve reflü oluşumunu engellemeye yardımcı özelliklere de sahiptir.

Peki, antrenman sonrası hindistancevizi suyu içmenin, suyla kıyaslandığında faydaları var mıdır ve bu faydalar nelerdir? Bu konuyu, hindistancevizi suyunun yukarıda bahsettiğimiz yararları ve içeriğini de temel alarak değerlendirelim.

Antrenman sonrası hindistancevizi suyu tüketmek ile ilgili farklı görüşler bulunuyor. Görüşlerden biri yoğun antrenmanlar sonrasında hindistancevizi suyunun, toparlanma açısından sudan daha yararlı olduğunu yönünde. Sudan daha iyi ya da daha kötü şeklinde bir yorum yapmak bu noktada doğru olmayabilir. Ama şunu söyleyebiliriz ki; hindistancevizi suyu içerdiği potasyum bakımından spor içeceklerinin çok üstünde değerlere sahip. Muz da potasyum bakımından zengin diye düşünebiliriz elbette ama bu noktada hindistancevizi suyunun sıvı ihtiyacını da karşılıyor olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir.

Bir diğer görüş ise, genel olarak kişilerin “antrenman sonrasında hindistancevizi suyu içmek” kadar yoğun ve uzun antrenman yapmıyor olduğu şeklinde. Bu görüş, antrenman sonrasında sıvı ihtiyacı için suyun yeterli olacağını savunuyor.

Peki, yoğun antrenman yapan atletler antrenman sonrasında hindistan cevizi suyu içmeli mi? Aslında yoğun antrenman yapan atletlerin en çok ihtiyacı olduğu mineral sodyumdur ve hindistancevizi sodyum açısından zengin değildir (240 ml’de gramda 30 mg). Hindistancevizi suyunun bu sodyum değeri hafif ve bir saatten az bir antrenman yapıyorsanız büyük bir sorun oluşturmaz ama yoğun bir antrenman sırasında vücudunuz sodyum kaybeder. Bir litre terde 1300 mg sodyum atıldığını hatırlatmak isteriz.

Çok terlediğiniz bir antrenmandan sonra sodyum depolarınızı doldurmanız önemlidir çünkü kas ve sinir sisteminizin iyi bir şekilde işlemesi için sodyum önemli bir mineraldir. Hindistancevizi suyu ise yeterli seviyede sodyum içermeyebilir. Yapılan bazı araştırmalarda 60 dakikalık terletici bir antrenmandan sonra hindistancevizi suyu, su ya da bir spor içeceği almak arasında ciddi farklar olmadığını bildirmiştir.

Hafif antrenmanlarda hindistancevizi suyu tercih edilebilir. Yoğun egzersizler için ise sporcu içecekleri daha iyi bir tercih olacaktır. Antrenman sırasında ve sonrasında sıvı tüketiminin önemi yadsınamaz ve hindistancevizi suyunun ve spor içeceklerinin sağlayacağı yararların bilincinde olmak vücudunuz için en yararlı seçimi yapmanız konusunda size yol gösterecektir.

Hindistan cevizi hakkında daha geniş bilgilere ulaşmak için Hindistan Cevizi Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır? içeriğini okuyabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER