Omega-6 Nedir, Nelerde Bulunur, Faydası Nedir?

Vücudumuzda üretemediğimiz, esansiyel yağ asitleri kategorisinde yer alan omega-6 yağ asitler sağlığımız için son derece gereklidir. Çünkü temel yağ asitlerinin eksikliği, bir çok hastalığı beraberinde getirebilir. Fakat omega-6 eksikliği, omega-3 eksikliği kadar sık görülmemektedir. Bu yağ asitleri genellikle beyinde bulunurlar.

Omega-6’nın fazla alınmasında da pek çok yan etkisi gözlemlenmektedir. Bu yüzden doğru dozlarda omega-6 tüketmek oldukça önemlidir. Günümüz besinlerinde omega-3 ve omega-6 dengesi bulunmadığından dolayı, omega-3 takviye olarak önerilirken omega-6 pek sık önerilmez. Hatta tüketilirken dikkatli olunması gerektiği vurgulanır.

Omega-6 Yağ Asitleri Nelerde Bulunur?

Omega-6 yağ asitleri, genellikle kuruyemişlerde, yumurtada, üzüm çekirdeği yağında, ay çiçek yağında, soya fasülyesi yağında, mısır yağında, kabak tohumunda ve diğer pek çok sebzenin yağında bulunur.

Neden Omega-3 Takviyesi Alınırken Omega-6 Takviyesi Önerilmiyor?

Omega-3 ve omega-6, ortak enzimlerle çalışan yağ asitleridir. Dolayısıyla birbirlerine olan oranları, çalışmalarını etkileyebilir.

Yapılan bir araştırma, eti tüketilen hayvanların beslenmesinin insan vücudundaki omega-3 ve omega-6 oranında ciddi farklılıklar yarattığını gösteriyor. Otçul beslenen ve damar yoluyla beslenen hayvanlar arasındaki farka bakıldığında, ot ile beslenen hayvanların çok daha sağlıklı bir omega-3 ve omega-6 oranına sahip olduğu gözlemleniyor.

Ancak günümüz tarımında, kaliteden çok miktara bakıldığı için omega-3 içeriği düşük ve omega-6 oranı yüksek içerikte etleri tükettiğimiz belirtiliyor. Pek çok insanda 16:1 şeklinde bir omega-6 ve omega-3 oranı gözlemleniyor. Günümüz tarımındaki bu değişikliklerin omega-3 ve omega-6 oranımızdaki dengesizliğin sebebi olabileceği söyleniyor.

Hal böyleyken omega-6 alımında dikkatli olmak gerektiği ve fazlasının oluşturabileceği yan etkiler ön plandayken omega-3 takviyeleri sık sık öneriliyor.

Omega-6’nın fazla tüketildiği durumda pek çok yan etki gözlemlenebilir. Bu omega-6 tüketimi kaynaklı yan etkileri gelin birlikte inceleyelim.

Omega-6 Fazlalığının Yan Etkileri

Modern beslenme alışkanlıkları sebebi ile pek çok ülkede ve pek çok farklı bölgede omega-6, omega-3 ile kıyaslandığında çok daha fazla tüketiliyor. Optimum oranın 4:1 veya daha azı olduğu yönünde çeşitli araştırmalar varken ve genellikle insanlar çok daha yüksek oranda omega-6 tüketiyorken, insanları omega-6 tüketimi konusunda kesinlikle bilinçlendirmek gerekiyor.

Sebzelerin yağlarından ihtiyaç fazlası olarak tüketilen omega-6 yağ asitleri, omega-3 yağ asitlerinin sağladığı faydayı da ortak enzimler sebebiyle azaltabilir. Proinflamatuar gibi hastalıklara da sebep olabilir.

Sürekli olarak yoğun miktarda omega-6 tüketiminin artrit, iltihap ve kanserle ilişkilendirilmesi söz konusu.

İltihap riskini azaltan omega-3, omega-6 fazlalığından çalışamayınca, iltihap riski artıyor.

Özellikle kadınlardaki göğüs kanserinin sebebi olarak, tüketilen sebze yağlarının gösterildiğine sık rastlanan bir dönemdeyiz. Fare üzerinde yapılan bu deneyde gözlemlenen göğüs kanseri riski, bize potansiyel yan etkilerle ilgili az çok fikir veriyor. Bu nedenle göğüs kanseri tedavisindeki kadınlara yağ asidi takviyesi ancak doktor kontrolündeyken önerilir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER