Protein Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Protein eksikliği nedir?

Protein eksikliği, vücudunuza tüketmeniz gereken alt limitin de altında protein tüketiminin devamlı bir şekilde yapılması durumunda gerçekleşen bir durumdur. Genellikle dengesiz beslenmenin getirdiği bir sonuçtur.

Vücudun azot kaynağı ve organizmaların yapı taşı olarak protein, vücut içerisinde pek çok farklı göreve sahiptir çünkü pek çok çeşidi bulunan amino asitlerin her birinin farklı görevi bulunur. Bu nedenle vücudun en çok ihtiyaç duyduğu besin proteindir.

Özellikle deri, kaslar, saç ve tırnaklar, iç organlar, kan hücreleri, dokular yapısında epey proteine gerek duyduğu için vücudun bu kısımlarında protein eksikliği sebebi ile pek çok sorun meydana gelecektir.

Protein eksikliği durumunda vücut bu görevleri yerine getiremeyebilir. Bu görevlerin yerine getirilememesi durumunda pek çok semptomla karşı karşıya kalabiliriz.

Protein eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Bahsettiğimiz üzere, protein eksikliği belli bir zaman periyodunda eksik protein alımıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bir anda ortaya çıkmaz.

Spor yapan kişileri ilgilendiren en önemli belirti, kas kaybıdır. Kas kaybı ile ilgili daha detaylı bilgi için Kas Kaybı Neden Olur ve Nasıl Önlenir? yazısına göz atabilirsiniz.

Genellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde görüldüğü söylense de bu protein ihtiyacına bağlı bir sorundur. Gelişmiş bir ülkede de protein tüketemeyen kişilerde rahatlıkla gözlemlenebilir. Uzun süre yeterli denebilecek miktarların altında protein alan kişilerde;

  1. Ciltte sorunlar ve saçlarda dökülme sorunları (pul pul dökülen deri, pigment ile ilgili sorunlar, deride kızarıklık, sarkıklık, deri ülseri gibi sorunlar)
  2. Kas kaybı ve kas kaybı sebebiyle çabuk yorulma, halsizlik gibi sorunlar,
  3. Kansızlık (Anemi) ve kan basıncı düşüşü,
  4. Kırılgan tırnaklar,
  5. Oldukça şiddetli baş ağrısı,
  6. Kan şekerinin düşük olması,
  7. Uykusuzluk,
  8. Amino asitlerin, dolayısı ile proteinin onarıcı göreve sahip olması sebebiyle eksikliğinde daha geç gerçekleşen iyileşme,
  9. Vücut direncinin düşmesi,
  10. Karın ağrıları ile beraber mide bulantısı,
  11. Diş eti hastalıkları,
  12. Gözlerin bozulması,
  13. Uzun vadede kas erimesi,
  14. Uzun vadede artrit ve safra taşı sorunları,
  15. Uzun vadede organ yetmezliği,

gibi pek çok sorun görülmektedir.

Bu sorunların önüne geçmek, dengeli beslenmeden geçer. Beslenmenizde proteine kesinlikle yer vermeniz gerekir. Proteini et ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynakların yanı sıra baklagiller, kuruyemişler gibi bitkisel kaynaklardan da alabilirsiniz.

Gıda Takviyesi Olarak Protein

İçerisinde protein bulunan besinler herkesin iştahla yiyebildiği, ulaşabildiği veya düzenli tüketebildiği besinler olmayabiliyor. Özellikle iştahsız kişilerde yoğunlukla görülen protein eksikliğinin çözümü de bu nedenle yaygın olarak gıda takviyeleriyle sağlanıyor.

Protein bar, protein shake (sıvı protein) veya whey protein tozu gibi takviyelerle protein içeren besinleri tüketmek konusunda sıkıntı yaşayan kişiler de kolaylıkla tüketebiliyor. Böylelikle protein eksikliğinden kaynaklanan sorunların önüne rahatlıkla geçilebiliyor.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER