Protein Tozu Nedir ve Nasıl Üretilir?

Protein tozunu, hedeflerinize daha kolay ve güçlü ulaşmak için içiyorsunuz, biliyoruz. Ancak protein tozu tam olarak nedir ve nasıl üretilir, hiç merak ettiniz mi?

Protein tozlarının içinde tam olarak neler var, hangi kaynaktan ve nasıl üretiliyorlar, sizler için araştırdık…

Protein Tozu Nedir? 

Protein tozları, işlem görmüş ve sudan arınmış proteinin su ya da diğer içeceklerle birlikte karıştırılıp içime hazır hale getirilmiş halidir. Protein tozları vücut geliştirmenin dışında birçok amaç için de kullanılmaktadır. Okuyucularımızın çoğunun öncelikli olarak whey proteine ve ne işe yaradığıyla ilgili olduklarını bildiğimiz için yazımıza şimdilik sadece whey proteini aldık.

Whey Protein Zararlı Mıdır?

Whey protein sütte doğal olarak bulunan yüksek kaliteli bir proteindir. İnsan vücudunun gereksinim duyduğu tüm elzem amino asitleri içermektedir ve sindirimi kolaydır. Aynı zamanda, aralarında lösinin de olduğu en iyi BCAA kaynaklarından biridir ki lösinin kas gelişiminin başlatılmasında yardımcı olduğu belirtilmektedir. Küçük bir miktar whey protein bile oldukça yararlıdır. 10 gram kadar bir miktarın (karbonhidratla birlikte alındığında) antrenman sonrası hemen tüketildiğinde kas inşasını başlatmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

Whey Protein Tozu Nasıl Üretilir?

protein-tozu-nedir-ve-nasil-uretilir-2

Tüm whey proteinlerinin kaynağı süt üretilen çiftliklerdir. Bu çiftliklerde günde 2-3 kez inekler sağımhane denilen özel bir bölgeye getirilir. İneklerden sağılan sütler, ardından üretim ve işleme merkezine transfer edilir. Büyük sıvı tankerler bu amaçla kullanılmaktadır. Sütler üretim ve işleme merkezine varır varmaz güvenlik kontrolünden geçmektedirler. Whey protein, inek sütünde bulunan iki ana proteinden biridir. Çiğ sütte bulunan proteinin %20’si whey proteinden oluşmaktadır.

Whey protein peynir yapım aşamasında üretilmektedir. Bu işlem, süte bazı enzimlerin eklenmesiyle başlar. Bu işlem sırasında ‘’kesmik’’ denilen bir tür lor oluşur. Bu madde peynir yapımında kullanılır ve geriye kalan sıvıda whey protein kalmaktadır. Bu sıvı, pastörize edilir ve çeşitli amaçlar için toz haline getirilir. Whey protein yapımında kullanılan işlemlerden iki tanesi mikro filtreleme ve iyon değişimi yöntemleridir.

Mikro Filtreleme

Bu yöntemde proteini süzmek için özel filtreler kullanılmaktadır. Bunlara mikro ya da ultra filtreler denir çünkü filtrelerdeki delik ve gözenekler mikroskobik boyutlardadır.

İyon Değişimi

Bu yöntemde protein, bir iyon değişimi kulesine yerleştirilir ve üzerinde kimyevi bir arıtma uygulanır. Bu yöntemde iki madde kullanılmaktadır: hidroklorik asit ve sodyum hidroksit.

Toplandıktan sonra geriye kalan sudan arındırılması için protein kurulama kulelerine yerleştirilir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER