Whey Protein Nedir, Nasıl Kullanılır?

Whey protein zamanında sadece vücut geliştiricilerin kullandığı bir üründü. Günümüzde ise atletler ve her seviyeden egzersiz yapan bireylerin vazgeçilmezi haline geldi.

Biz de bu yazımızda bilimin whey protein tozları hakkında neler söylediğini derleyeceğiz. Yazımızı okuyarak whey protein tüketmeniz gerekip gerekmediğini öğrenecek, farklı whey protein çeşitlerini tanıyacak ve whey protein konusunda nasıl akıllı seçimler yapabileceğinizi bulacaksınız.

Whey Protein Nedir?

Whey protein, peynir üretiminde oluşan bir üründür. Vücut tarafından hızlı ve kolay bir şekilde sindirilir.

Whey Proteinin Yararları

Hiçbir besin takviyesi doğal, işlem görmemiş gıdaların yer aldığı bir besin düzeninin yerini tutamaz ancak whey protein çok yoğun olan insanların hızlı yaşam tarzlarına uyum gösterecek olan bir besin takviyesidir. Aşağıda whey protein tüketimine bağlı olarak elde edilebilecek faydaları okuyabilirsiniz:

  • Düzgün bir diyet programıyla kilo vermede yardımcı olabilir.
  • İyi bir egzersiz planlamasıyla kas kütlesinin artışının desteklenmesine yardımcı olur.
  • Glutatyon (vücudunuzun su bazlı ana anti-oksidanı) seviyelerinin artmasına yardımcı olur.
  • Kanınızdaki trigliserit değerlerinin düşürülmesini destekler.
  • Toplam kolesterolünüzün düşürülmesine yardımcı olurken HDL, yani iyi kolesterol seviyelerinizin artışını destekler.
  • Bağışıklık fonksiyonlarınızın desteklenmesini sağlar.
  • Spor performansınızın artışının desteklenmesine yardımcı olur.
  • Antrenman sonrası toparlanma zamanınızı düşürüp aşırı antrenman sendromunun semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur.

 Whey Protein Riskli Midir?

Whey protein alımına bağlı olarak gelişen çoğu komplikasyon aslında sindirim ile alakalıdır (gaz, şişkinlik, baş ağrısı, kramp ve yorgunluk gibi). Bunlar hayati tehlikesi olmayan şikâyetlerdir. Bu semptomları yaşıyorsanız bunlar büyük olasılıkla whey proteinden ziyade ya laktoz (daha çok whey protein konsantresinde bulunur) ya da tatlandırıcıdan kaynaklanmaktadır.

Whey protein alım konusunda en çok endişe duyulan konu çok fazla protein alımının “böbreklere zarar verdiği” düşüncesidir. Araştırmalar, sağlıklı bireyler söz konusu olduğunda bunun doğru olmadığını göstermiştir. Böbrekleriyle ilgili sorun yaşayanlarda, yüksek proteinli bir beslenme düzeni daha önceden var olan sorunları alevlendirebilir. Sağlıklı bireyler söz konusu olduğunda ise temelde var olan ya da bilinmeyen herhangi bir böbrek hastalığı yoksa yüksek protein tüketimiyle alakalı bir endişe duymaları gerekmemektedir.

Whey Protein Nasıl Kullanılır?

Hızlı sindirilen bir protein olduğu için antrenman sonrası kullanımı idealdir. Whey proteini diğer gıdalarla tüketerek sindirimini yavaşlatabilirsiniz. Örneğin kahvaltıda fazladan protein almak istiyorsanız yulaf ezmesine whey protein katabilirsiniz. İş yerindeyken pratik bir atıştırmalık arıyorsanız birkaç fındıkla beraber bir whey protein içeceğini tüketebilirsiniz. Fındıktan gelen yağ, whey protein emilimini yavaşlatıp insülin seviyelerinizin dengede tutulmasında yardımcı olacaktır ve aynı zamanda CCK, yani iştah kesen hormon düzeylerinizi de yüksek tutacaktır.

Günlük protein ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz whey protein tozu ürünlerini Supplementler.com‘da inceleyebilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER