Fit Bir Vücuda Sahip Olabilmek İçin Beslenme Önerileri

Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak, kısa bir sürede ve kolay bir şekilde elde edilebilecek bir durum değildir. Evet, spor bu konuda vazgeçilmez bir alışkanlık olsa da, beslenmeye yeteri kadar önem vermezseniz, bu süre daha da uzayacak hatta imkansız bir hale gelecektir.

Bu yazımızda sizlerle, fit bir görünüme sahip olabilmeniz için beslenmeyle ilgili çok önemli bilgiler paylaşacağız.

1. Karbonhidrat Döngüsü

karbonhidrat-döngüsü
Karbonhidrat döngüsü

Haftanın 4-5 gününü, tükettiğiniz karbonhidrat miktarını sınırlayarak geçirin. Daha sonraki 2 gün ise, tükettiğiniz karbonhidrat miktarını seviyeli bir şekilde yükseltin. Vücudunuza alınan kalori miktarını azalttığınızda, yağ yakmaya başlarsınız. Ancak, kalori miktarını azaltırken, aldığınız karbonhidrat miktarını 100 gram veya altında tutabildiğiniz taktirde, vücudunuzun yağ yakması için bir döngüye girmesini sağlamış olursunuz. Sonraki 2 gün boyunca, tükettiğiniz karbonhidrat miktarını 250 – 300 gram değerlerine çıkarttığınızda ise, metabolizma hızınızın daha da yükseldiğini görebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise, bu öneriyi uygularken, vücudunuz için gerekli olan protein miktarını tüketiyor olmanızdır.

2. Kaslarınızı BCAA ile Besleyin

BCAA’lar protein sentezini arttırarak, antrenman öncesinde kaslarınızın ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Kas kaybını önlemek için, günde 5-10 gram arası BCAA tüketerek, daha fit bir görünüme ulaşabilirsiniz.

3. Nörotransmitter Tüketimi

kafein-tüketimi
Kafein içerikli besinler yağ yakımını hızlandırır.

Bu maddeler, beyne yağ yakması için gönderilen sinyallerin oluşmasını sağlamaktadır. Kafein, yeşil çay ve acı biber gibi besinlerde bulunan bu maddeler, yağ yakımı metabolizmasını hızlandırmakla görevlilerdir. Antrenmanlarınızdan önce tüketerek, daha hızlı bir şekilde yağ yakımını sağlayabilirsiniz.

4. Yavaş Sindirilen Karbonhidrat Tüketimi

karbonhidrat-2
Yavaş sindirilen karbonhidratlar

Tam tahıllı besinler, yulaf ezmesi, esmer pirinç ve tatlı patates gibi yavaş sindirilen karbonhidratlı besinler, insulin efektini ortadan kaldırır. Bu da, açlık hissinin daha uzun sürede açığa çıkmasına ve yağ depolanmamasına yardımcı olur. Araştırmalar, yavaş sindirilen karbonhidrat tüketen kişilerin, gün içinde ve antrenmanları esnasında daha fazla yağ yaktığını göstermektedir.

5. Doğru Atıştırmalıklar

yogurt-tüketimi
Şekersiz yoğurt ve meyve tüketimi

Şekersiz yoğurt ve az yağlı lor peyniri gibi, süt ürünleri tüketimi, hem vücudunuz için faydalı yavaş sindirilen karbonhidrat tüketimini sağlar, hem de gerekli olan kalsiyum miktarını alarak, yağ depolanmasının önüne geçebilmektedir. Ayrıca içerdikleri protein ile kas üretimini ve gelişimini destekler.

6. Arjinin Tüketimi

Antrenmandan yaklaşık bir saat önce tüketebileceğiniz bu amino asit tipi sayesinde, kaslarınıza giden damarların daha verimli çalışmasına ve bu sayede metabolizma hızınınız artmasına yardımcı olursunuz. Aynı zamanda büyüme hormonu seviyesini yükseltebildiği için, kaslarınızın yaptığınız spordan alacağı verim artacaktır.

7. Protein Tüketimi

Protein tüketimi

Kas üretimi ve fit bir vücuda sahip olmak denince, beslenmeyle ilgili akıllara ilk gelen şey her zaman proteindir. Gün içinde vücudunuz için gerekli miktarda protein tüketerek istediğiniz, sağlıklı görüntüye kavuşabilirsiniz. Protein kullanımı için en kritik ve önemli zaman, antrenman hemen önce ve sonrasıdır.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER