Palmiye Yağı (Palm Yağı) Sağlıklı Mı, Zararlı Mı?

Son zamanlarda yazılı ve görsel basında palm yağı ile alakalı çok şey yazılıp söylendi. Kullanımının sağlığa faydalı yanlarının yanında zararlı yönlerinin de olabileceği söylenen palm yağıyla ilgili kafanızdaki tüm soru işaretlerini gidermek adına bu makaleyi hazırladık.

Palmiye Yağı Nedir Ve Nasıl Elde Edilir?

Palmiye ağacının meyvesinden elde edilen palm yağı bir yemek kaşığında 120 kalori ve 13.6 gram yağ barındırır. Palm yağı E vitamini yönünden oldukça zengindir.

Palm yağının ana kaynağı Elaeis guineensis ağacıdır. Bu ağaç Batı ve Güneybatı Afrika’ya özgü bir palmiye ağacıdır ve bölgedeki kullanımı 5.000 yıl öncesine dayanmaktadır.

Son yıllarda ise palmiye ağacı yetiştiriciliği ve palmiye yağı üretimi Güneydoğu Asya’ya (Malezya ve Endonezya’da dahil) doğru genişlemiştir. Bu iki ülke dünya  palm yağı ihtiyacının %80’ini karşılamaktadır.

Palmiye Yağı Kullanmanın Yararları Nedir?

Beslenme düzeninizde doymamış yağları arttırmak kalp sağlığınızı korumanıza yardımcı olmaktadır. Hem çoklu doymamış hem tekli doymamış yağlar kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur (Amerika Kalp Derneği). Bir yemek kaşığı palm yağı 5 gram tekli doymamış ve yaklaşık 1.3 gram çoklu doymamış yağ içermektedir. Kanola ve zeytinyağı ise palm yağına kıyasla daha çok doymamış yağlar içerir. Hindistan cevizi yağı ise neredeyse hiç doymamış yağ içermez.

Palm yağı E vitamini yönünden zengindir. E vitamininin güçlü bir antioksidan olduğunu hatırlatmak isteriz. E vitamini hücrelerinizi korur ve bazı önemli sağlık sorunlarının (kalp hastalıkları ve kanser gibi) oluşma riskin düşürebilir. Kanola yağı E vitamini açısından palm yağına göre az da olsa daha zengindir. Buna karşılık zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı ise içerdikleri E vitamini bakımından palmiye yağının aşağısında kalmaktadır.

Palmiye Yağı Kullanmak Sağlığa Zararlı Mıdır?

Bir yemek kaşığı palm yağının 6.7 gramı doymuş yağdır. Amerikan Kalp Derneği tükettiğiniz doymuş yağ oranının toplam kalori alımınızın %7’sinden daha az olması gerektiği konusunda tavsiyede bulunuyor. Bu oran kalp sağlığınızı korumaya ve kolesterol düzeyinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

Palm yağı diğer bitkisel yağlara kıyasla doymuş yağ oranınca daha yüksektir. Kıyaslamak gerekirse bir yemek kaşığı kanola yağı 1 gram doymuş yağa sahiptir. Zeytinyağında bu oran 1.9 gramdır. Ancak Hindistan cevizine kıyasla, ki bir yemek kaşığında 11.8 gram doymuş yağ vardır, daha iyi bir seçenektir.

“5.000 yıldan bu yana tüketilen palmiye yağı, Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda ve Tarım Organizasyonu tarafından kurulan Kodeks Alimentarius Komisyonu tarafından tüketimi onaylanmış, yenilebilir ve güvenli 17 yağ arasında gösterilmektedir.”

Palmiye Yağı Kanserojen Mi?

Avrupa’daki gıda üreticileri palm yağıyla alakalı sağlık riskleri hakkında bağımsız kuruluşların açıklamalarını yakından takip ediyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu) 200 derece üzerinde işlenen tüm yağların kanserojen madde üretebildiğini, palmiye yağının da aynı şekilde işlenmesi durumunda kanserojen madde üretiyor olduğunu duyurmuştu. Üreticilere palmiye yağı kullanımını durdurmaları konusunda bir tavsiyede bulunmamış, fakat ürünlerin üzerinde içeriğinde palmiye yağı kullanılıyor olduğunun açıkça belirtilmesi gerektiği şartını getirmişti. (İçeriğinde palmiye yağı bulunan ürünlerde genellikle “bitkisel yağ içerir” şeklinde bir ibare bulunmaktadır.)

Palmiye Yağı Kolesterol ya da Trans Yağlar İçerir Mi?

Doymuş yağ alımınızla ilgili endişeleriniz ya da yüksek kolesterolünüz varsa palm yağı iyi bir seçim olmayabilir. Bu arada belirtmekte fayda görüyoruz ki palm yağı trans yağlar içermez. Bildiğiniz trans yağlarda tıpkı doymuş yağlar gibi kötü kolesterol seviyelerinizi yükseltebilir.

Palmiye Yağı Nelerde Bulunur?

Palm yağı yemeklerde ve aynı zamanda hazır gıdalarda kullanılmaktadır. Palm yağının bulunduğu başlıca gıdalar:

Kahvaltılık gevrekler

Kek, kurabiye vb hamur işleri

Çikolata

Kahve kreması

Margarin

80’li yıllarda palm yağı kullanımı trans yağlar ile değiştirilmişti. O zamanlarda tropikal yağların kalp sağlığına zararlı oldukları endişesi hakimdi. Ancak yapılan araştırmalar sonrasında trans yağların sağlık açısından daha yüksek risk teşkil ettiğini ortaya çıkardı ve bu nedenle gıda üreticileri palm yağı kullanmayı sürdürdüler.

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER