Protein Tozu Şişmanlatır Mı?

Son zamanlarda protein tozlarıyla alakalı hem lehte hem aleyhte çok şey söylenmektedir.

Protein tozları şişmanlatır mı? Protein tozları kısırlığa yol açar mı? Protein tozları böbreklere zararlı mı?

Bu liste böyle uzayıp gitmektedir.

İsterseniz söze proteinin ne olduğunu anlatmaya çalışarak başlayalım. Protein, amino asitlerin zincir şeklinde birbirlerine bağlanması sonucu meydana gelen organik bileşiklere denir. Vücudumuzun çalışmaya devam etmesi için protein olmazsa olmazdır. Kas inşası denince akla gelen protein, farklı görevlerde de rol alır. Bunlar arasında;

  • Ph seviyesini dengeleme,
  • Vücuda ek enerji sağlama,
  • Hormon seviyelerini oluşturma ve koruma,
  • Vücudumuzda gerçekleşen kimyasal süreçlerde rol alma,
  • Bağışıklık sistemimizin çalışmasını sağlama

sayılabilir.

Günlük protein alımı kişiden kişiye değişmektedir. Örneğin, aktif bir hayat süren bireylerin, sedanter bireylere kıyasla ihtiyaç duyduğu protein miktarı değişiklik gösterecektir. Özellikle ağırlık antrenmanları ve diğer branşlardaki sporlarla ilgilenenlerin günlük protein ihtiyaçları daha da artmaktadır.

Peki, protein hakkında medyada çıkan bu kötü şöhretin nedeni nedir? Neden medya okul kantillerinde bol şekerli içeriklere sahip ve aslında “gıda” bile diyemeyeceğimiz “yapay ve işlenmiş” ürünlere bir şey demezken, insan vücudunun olmazsa olmazı protein hakkında böyle bir ön yargı oluşturuyor?

Bunu belki de gıda lobisine bağlayabiliriz. Belki de biz bu konuda her denilene inanma gereği hissediyoruz. Gelelim şu “Protein şişmanlatır mı?” sorusuna. Buna verilecek en kısa cevap hayır olacaktır. 1 gram proteinde toplam 4 kalori mevcuttur. Bir ölçek (markadan markaya değişmekle beraber ortalama 25 g.) whey proteinde ortalama 110-120 kalori vardır.  İnsanlarda böyle bir algının oluşmasının nedenini bilemiyoruz. Bu algının oluşmasında ana etken, protein tozlarının “kasları şişirdiği” ve kilo almanıza neden olduğu düşüncesi olabilir. Aslında bu da başka bir yanlış düşüncedir çünkü kasları büyüten protein değil, uyguladığınız direnç antrenmanlarıdır.

Her besinin yanlış kullanım sonucu ortaya çıkardığı yan etkiler olabilir. Burada besinin kendisini suçlu görmektense asıl kullanıcıya sorumluluk düşmektedir. Örneğin spor yapmıyor, beslenme düzeninizde yediklerinize dikkat etmiyor ve protein tozu kullanıyorsanız, oluşacak kalori fazlalığı yüzünden doğal olarak kilo alırsınız.

Protein tozu bir besin takviyesidir ve günlük beslenmenize ek olarak almanız gereken bir üründür. Bu yüzden bu konuda bilinçli olmalı ve antrenörünüz ve diyetisyeninizin vereceği direktiflerle protein tozunu beslenme düzeninize ilave etmelisiniz.

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER