Ramazanda Antrenman Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazanda antrenman yapmak, pek çok kişi tarafından komplike bir hale sokuluyor. Durum aslında çok basit. Gün başlangıcından akşama kadar aç kalmak, zannedilen kadar çok fazla faktörün üzerinde etkili değil.

Aynı stilde antrenmanlar, aynı oranda ilerleme doğru kaloriler ve makrolar tüketildiği takdirde mümkün. Sadece süreci zekice yönetmek ve vücudu tanıyor olmak gerekiyor. Bizler de size süreci yönetmede daha iyi yöntemlerden bahsediyor olacağız.

Oruç Tuttuğunuz İlk Günlere Dikkat Edin

Oruç, yavaş yavaş, geçiş dönemiyle beraber açlığa adım atılarak tutulan bir oruç olmuyor çoğu zaman. Direkt olarak kendimizi oruç döneminin içerisinde bulunuyoruz. Hal böyleyken antrenmanları aynı hızda ilerletemeyiz.

Oruç tutulan ilk günlerde, antrenman yaparken normalde yaptığımızdan az iş yapmamızda fayda var. Çünkü vücudun antrenmanları aç karnına yapmaya adapte olmasına şans tanımak gerekiyor. Pakistanlı halterci Kulsoom Abdullah, bu konuda şöyle konuşmuş:

“Müslüman sporcuların yaptığı en büyük hata, açken kas kaybı yaşayacaklarını veya çok yorgun düşeceklerini düşünerek antrenmanlara ara vermek. Belki ilk günlerimiz ideal düzendeki antrenmanlardan kalitesiz geçebilir. Hayal kırıklığına uğramamak gerek çünkü adapte olduktan sonra gerçek antrenmanlarınızı oruç tutarken de çıkarabileceksiniz. Kafanızda yapamayacağınıza dair önyargıları yıktığınız sürece her şey mümkün. Süreç, tamamen mental.”

Durum ilk günler için tamamen böyle. Vücuda şans tanımak gerçekten önemli. Her şeyin mükemmel gitmeme ihtimalini aklınızda bulundurup bu fikirle barışırsanız, şikayetçi olacağınız hiç bir şey kalmayacaktır.

Oruç Tutarken Sabırlı Olursanız Gelişiminizin Hızlanması Mümkün

İdeal düzene dönüşle ilgili yukarıda sabretmekten bahsettik. Burada sabretmek gereken süre bazılarımızda 2-3 gün iken, bazılarımızda 1-2 hafta olabilir. Mühim olan, bu süreci şikayetçi olmadan sabırlı bir şekilde atlatmak.

Sonrasında, gerçek antrenmanlarınıza ve ideal düzeninize döndüğünüzde kesinlikle daha iyisini yapabilirsiniz.

Intermittent Fasting diyetini düşünün. Bu diyet de oruç dönemine benzer nitelikte ve kişi tercihine göre bu diyeti oruca adapte edebilir. Aç kalınan bir süreyi belirleyip, o düzende beslenmekten fazlası olmayan Intermittent Fasting aslında 8 saat açlık, 8 saat yemek yeme, 8 saat uyku olarak düzenlendiğinde ramazan ayının birebir aynısı oluyor. Bu diyeti uygulayarak vücut geliştirme yapan, halter kaldıran, güç sporlarıyla ilgilenen pek çok sporcu olduğuna göre sizler de ramazanda çok iyi bir hızla gelişebilirsiniz. Hatta belki de normalden hızlı bile gelişebilirsiniz?

Ramazanda Antrenman Zamanlaması

Ramazanda antrenman için pek çok zamanlama düşünülebilir. İdeali tabii ki proteinli, karbonhidratlı ve sağlıklı yağları da barındıran bir öğün tüketten iki saat sonrası. Bu ideal, ancak iftar sonrası veya hırslı sporcular için sahur sabahı mümkün.

Yine de biliyoruz ki, iftar sonrası sevdiklerimizle vakit geçirmeyi düşünürken spora gitmeyi çoğumuz istemeyebiliriz. Uyku da gelişim için önemli bir faktörken, sahur sonrası spor yapmayı düşünmeyebiliriz ve vaktimiz olmayabilir.

Dolayısıyla iftardan önce, aç karnına antrenman yapmaya adapte olabileceğimizin de bilincindeysek, ilk günlerde kendimizi zorlamadan zamanla aç karnına antrenman yapmaya adapte olmak fena fikir olmasa gerek. Katabolik bir evreye, vücut sanıldığı kadar kolay girmiyor. Vücut gün içerisinde çeşitli zamanlarda hem anabolik hem de katabolik evrede bulunabiliyor. Dolayısıyla aç karnına antrenman yaparken sonrasında tüketeceğiniz besinlerle hem kas yapabilirsiniz, hem de açken sarfettiğiniz eforla yağ yakabilirsiniz.

Kas yaparken yağ yakmanın bir şehir efsanesi olmadığı ile ilgili bilimsel bilgilere de “Yağ Yakarken Kas Yapmak Şehir Efsanesi Mi?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER