Multivitamin Nasıl Kullanılır?

Multivitamin belki de dünyada en çok kullanılan supplement olabilir. Gıda takviyeleri arasında yaygın olarak tercih edilen multivitaminler farklı mineral ve vitaminler ile güçlendirilmiş içeriklere sahiptir. Dolayısıyla her multivitamin aynı değildir ve sizde aynı etkileri yaratmayabilir.

Bugün popülaritesi güçlü olan multivitamin takviyeleri nasıl kullanılır ve multivitaminlerin faydaları nelerdir sorularını sizler için cevaplandıracağız.

Multivitamin Nedir?

Farklı vitamin, minarel ve bileşenlerden oluşan multivitaminler bir çeşit gıda takviyeleridir. Beslenme düzeninde doğal yollar ile alınamayan ya da yetersiz alınan ve vücutta eksikliği olan besinlerin takviye edilebilmesi amacı ile tüketilmektedirler. Multivitaminler şurup, kapsül ya da hap formunda olabilirler. Multivitamin hapları ilaç değildir. Bu sebeple tedavi yöntemi olarak düşünülmemelidirler. Ancak bu takviyeler içerisindeki bileşenler genel sağlığı desteklemeye katkıda bulunabilir. Multivitaminleri doktorunuza danışarak, beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz.

Multivitamin hapları genellikle çok yönlü bir içeriğe sahiptir. Piyasada 30’dan fazla vitamin, mineral ve bitkisel bileşen içeren çeşitleri bulunur. Bu da genel sağlık açısından önemli bir unsurdur. Çünkü besin destekleri ile vücudunuzda yetersiz olan besinleri alabilirsiniz.

Kişilere belli bir multivitamin önerisi vermek çok doğru olmayacaktır. Çünkü bu gıda takviyeleri farklı besinlerden farklı miktarlarda içerirler. Dolayısı ile eğer herhangi bir besin eksikliğiniz var ise, bu besini fazlaca ihtiva eden bir multivitamin almak doğru olabilir.

Multivitamin Kullanımı Nasıl Olmalı?

Doktorlar genellikle grip olduğunuz dönemlerde tedavi için size birkaç ilaç yazarlar. Zaman zaman da bu ilaçların yanında C vitamini, D vitamini ya da multivitamin gibi gıda takviyeleri önerirler. Bu takviyeler sizin tedaviniz için gerekli ana öğeler değildir. Ancak vücudunuzda enfeksiyon oluşmasına, dokularınızın güçsüzleşmesine ya da halsizlik hissetmenize engel olarak hastalıklara zemin açan bozuklukların gerçekleşmesinin önüne geçebilirler. Dolayısıyla hastalık durumlarında da vücudun daha dinç hissedebilmesi ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi adına gıda takviyesi kullanmak size yardımcı olabilir.

Multivitamin kullanımı üründen ürüne ve markadan markaya değişebilmekle beraber genellikle günde 1 adet tüketilirler. Aç ya da tok karnına alınması çok fazla önemli değildir ancak mideniz hassas ise tok karnınıza almanız daha iyi olacaktır. Multivitamin aldığınız takdirde mutlaka üzerindeki kullanım koşullarını okuyunuz.

Multivitaminler, vücudun dirençsiz hissedildiği dönemlerde, yetersiz beslenilen dönemlerde, kan tahlillerinde bazı vitamin ya da mineral eksikliği görüldüğü durumlarda ya da çok yoğun tempolu dönemlerde doktora danışılarak tüketilebilirler. Burada altını önemle çizmemiz gereken konu multivitaminlerin doğal beslenmenin yerine geçemeyecek olmasıdır.

Multivitamin Faydaları Nelerdir?

Multivitaminleri nasıl kullanabileceğinize değindik. Şimdi multivitaminlerden alabileceğiniz faydaları sıralıyoruz:

  • Vücutta bulunan eksik besinlerin tamamlanmasına destek olur.
  • Özellikle hayvansal kaynaklarda bulunan folat, B6 vitamini, çinko, D vitamini, kalsiyum, demir ve sodyum gibi besinlerin vegan ve vejetaryenler tarafından kolayca alınabilmesini sağlar.
  • Bazı araştırmalar multivitaminlerin kadınlarda kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olabileceğine değinmektedir. (1)
  • Bazı araştırmalar multivitamin kullanan yetişkinlerin hafızalarının güçlenebileceğine değinmektedir. Ayrıca multivitamin takviyesi kullanmak ruh haline de iyi gelebilir. Bu durum, ruh hali bozukluklarına sahip kişilerde görülen besin eksikliği ile paralel bir sonuca sahiptir. (2, 3)
  • Multivitamin faydaları arasında genel göz sağlığının korunması da vardır. Multivitaminler göz sağlığı için gerekli olan B3 vitamini, E vitamini, omega-3 yağ asitleri ve riboflavin gibi besinleri içerebilirler. Multivitaminlerin katarakt riskini azalttığına dair veriler de bulunmaktadır. (4)
  • Vücut dokularının ve metabolizmanın düzgün bir şekilde işlemesine; bağışıklık hücrelerinin gelişmesine yardımcı olabilir.
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kadınlar tamamen doktorlarının önerilerine göre hareket ederek multivitamin kullanabilirler. Özellikle kalsiyum, D vitamini, folik asit ve omega-3 yağ asitleri açısından güçlü multivitaminler anne ve bebek için faydalı olabilir. Bu durumdan dolayı hamileler için özelleştirilmiş vitamin, mineral ve besin destekleri bulunmaktadır. (5)
  • D vitamini açısından güçlü multivitamin destekleri kullanmak kemik yapısının ve yoğunluğunun korunmasına, ayrıca gelişmesine yardımcı olabilir. (6) D vitamini, kalsiyum, magnezyum ve fosfor açısından zengin takviyeler kullanmak osteoporoz riskini azaltabilir.

Multivitaminler Zararlı mı?

Özel bir intoleransınız yoksa, vücudunuzda böbrek ve karaciğerleriniz sağlıklı bir şekilde çalışıyorsa, su tüketiminize özen gösteriyor ve takviye kullandığınız günlerde daha da dikkatli davranıyorsanız, yağda çözünen vitaminleri gereksiz miktarda çok tüketmiyorsanız (A ve D vitaminlerinin fazlası toksik etki yaratabilmektedir) multivitaminler sizin için zararlı olmayacaktır. Ancak bu durumu en iyi bilecek kişi doktorunuzdur. Aklınızda oluşan soru işaretlerini bir doktor ile paylaşıp multivitamin kullanabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER