Yazın Sağlıklı Beslenmenin 5 Altın Kuralı

Yazar: Yaren Özdemir

Hem yaz mevsimini hem de formunu korumayı sevenler buraya! Formunuzu koruyarak yazın keyfini çıkarmanın tam vakti. Sizin için yazın sağlıklı beslenmenin beş altın kuralını açıklayacağım.

Kışın form tutup yazın o formu elinde olmadan bozanlardansanız doğru adrestesiniz. “Yazın beslenme nasıl olmalı?” sorusunu cevaplamaya başlayalım.

Yazın elimizde olmadan sıcak yemekler yemek bizi çok zorlar. Sebzeler, bakliyatlar pek hoşumuza giden türden değildir. Hele ki kahveler soğuduğunda içine giren o kremalar, ay bir ferahlayalım derken dondurmadan alınan şekerler, buzlu buzlu içilen gazlı içecekler… Kısacası yaz aylarında form bozduracak her şey kapımızı çalar gibi hissederiz ve o kavurucu sıcağın etkisiyle gözümüz başka şey de görmez açıkçası. Yine de bu ihtimallere takılmaksızın yaz aylarını sağlıkla geçirme ihtimaliniz var.

Aslında ihtiyacınız olan şey sizin için hazırladığım yazın beslenme önerileri!

Sebze ve Meyvelerden Vazgeçmeyin

Yaz aylarında sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda susuz kalmamak her zaman en önemlisi. İyi haber ise şu; yazın su ihtiyacı artsa da meyve ve sebzeler çeşitlilikleriyle imdadınıza yetişir. Yaz aylarında daha fazla taze meyve ve sebze yemek, yüksek su yüzdeleri sayesinde su alımımızı artırmanın kolay bir yoludur. Nemlendirici olmasının yanı sıra turuncu veya kırmızı meyveler, cildimizi güneşten korumaya yardımcı olan beta karotenler de içerirler.

Sebze söz konusu olduğundaysa, antioksidanlarla dolu parlak veya koyu renkli yaprakları (su teresi veya roka gibi) tercih etmek gerekir. Ayrıca bunlar mevsiminde tüketmeye değer besinlerdir (1).

Ancak meyveleri abartmamak önemli. Yüksek şeker içeriği ile meyveler gerekenden fazla porsiyonlarda tüketildiğinde yağlanmaya (özellikle karın yağları) sebep olabilirler.

Yaz Sıcağında Kızartma da Hiç Çekilmez!

Yaz sıcağında ne yenir? Pek çok şey yenebilir ama kızartma bunlardan biri olmamalıdır. Kızartmalar yerine haşlanmış, fırınlanmış sebzelerin sağlıklı olacağı kadar sizi de ferahlatacağına eminim. Üstelik yaz aylarında güneşin etkisi artmışken, bir de kullanılan güneş kremi ile cilt iyice yağlanmışken, daha fazla yağlı gözenek ve akne oluşumuna sebebiyet veren yiyeceklere yönelmemek en mantıklısı olacaktır.

Ev Yapımı Soğuk Kahveler

“Kremalı kahveler bir yana evde yaptığınız kahvenin keyfi de bir başka oluyor!” diyenlerdenseniz bu başlık tam sizlik. Evde şekersiz, kremasız yani sağlıklı ama tadı da dışarıdaki hazır kahvelerle yarışacak bir tarif ister misiniz?

Malzemeler:

  1. İstenilen çeşit kahve
  2. 300 ml süt veya soğuk su
  3. 1-2 tatlı kaşığı bal
  4. Kakao
  5. Buz

Cezvemize 50-60 ml kadar sütü koyup üzerine bir silme yemek kaşığı kahve ve bir tatlı kaşığı kakaoyu ekleyip kısık ateşte güzelce karıştırıyoruz. Hafiften koyu bir kıvama geldiğinde karıştırma kabına alıp kalan sütü- suyu ve balı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Bardağımıza buzları ekleyip üzerine kahvemizi koyuyoruz. İşte bu kadar! Dışarıdan kahve almak dahi istemeyeceğiniz, tadı damağınızda lezzet patlamaları yaratacak doğal bir tarif. Afiyet olsun.

Atıştırmalıklar

Buz dolabının önünden geçerken ağza atılan o atıştırmalıklar, asla kalori hesabına katılmayan ama günlük kalori çıtasını da arşa çıkaran şeyler. Buz dolabınızda sağlıksız paketli gıdalar yerine içinde ne olduğunu bildiğiniz, doğal ve hatta mümkünse kendi yaptığınız atıştırmalıklar olsun istemez misiniz?

Ev yapımı dondurma tarifleri her yerde. “Zamanım yok” diyenlere veya “Dışarıdayken ne olacak ?” diyenlere birçok şekersiz ve doğal dondurma, tatlı, pasta vb. üreten yerler artık çok popüler.

Araştırın ve araştırmaktan asla çekinmeyin. Sağlığınız için uğraşmaya değer.

Bol Bol Su İçin

Yazın en ihtiyacımız olan şey su. Sıcak yaz günlerini serinletecek buzlu içecekler, gün içerisinde ve öğün yanında tükettiğimiz gazlı sıvılar su ihtiyacını unutturuyor olabilir. Unutmayın ki onlar su ile bir değil. Cildiniz ve bedeniniz için özellikle yaz aylarında yeterince su içmeyi ihmal etmemeli, bedeninizin sıvı ihtiyacını su ile gidermeye özen göstermelisiniz.

Spor Yapın

Spor salonları sizi cezbetmiyor olabilir hele ki güzel bir yaz gününde kim kapalı mekanda kalmak ister ki? O halde atın kendinizi sokaklara! Gideceğiniz yakın mesafelere yürüyün, asansör kullanmamaya özen gösterin. Bol bol gezin ve bol bol yüzün.

yaren-ozdemir

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER