Hali hazırda bir kahve tutkunuysanız, “butter coffee” olarak da bilinen ketojenik diyet kahve tarifine gerçekten bayılacaksınız. Daha önce hiç böyle bir kahve içmediğinizi ve bu kahvenin sizi kendisine hayran bırakacağına eminiz. Dürüst olmak gerekirse, bu son zamanların en başarılı ketojenik tariflerinden biri.
Yüksek kaliteli organik kahve ve yararları çoğumuzun malumu. Bu tarif ise kahveyi başka bir seviyeye, çok daha sağlıklı bir seviyeye taşıyor. Tarif, grass fed yağ ve kemik suyundan yapılmış kolajen tozu gibi güçlü malzemeler içerdiğinden, size müthiş bir enerji artışı sağlayacaktır.
Ketojenik diyet ya da keto diyeti mutlaka duymuşsunuzdur. Zira son yıllarda oldukça popüler ve revaçta. Aslında 1920’lerde epilepsi hastaları için geliştirilen bu diyetin temel özelliklerinden biri, çok düşük miktarda karbonhidrat ve yüksek miktarda yağ içermesidir. Ketojenik beslenme, sağlıklı olup olmadığı ve kilo kaybı konularında biraz tartışma yaratsa da, giderek daha da popülerleşmiştir. Ketojenik diyet listeleri ile istenmeyen kilolarınızı vermenize yardımcı olmanın yanı sıra, kanserle ve diğer ciddi kronik sağlık sorunlarıyla mücadelenizde de size yardımcı olacağı bilinmektedir.
Keto kahve, ketojenik diyet yapanlar için mükemmel bir sabah içeceğidir. Aynı zamanda bu kahve ketojenik diyete sizi bir adım daha yaklaştıracak bir lezzettir. Kahvenizi yüksek karbonhidrat içeren süt ve şekerle doldurmak yerine sığır jelatini ve kemik suyu kolajeni gibi faydalı yağlar ekliyorsunuz. Biraz krema eklemek yerine ise vitamin açısından zengin tereyağı koyun. Kan şekerini alt üst eden tatlandırıcılar kullanmak yerine, kahvenizi tarçınla tatlandırıyorsunuz. Hepsi bu kadar!
Ketojenik Kahve Tarifi
- 30 gr organik siyah kahve
- Kemik suyundan elde edilmiş 1 kepçe kollajen tozu
- 1 kaşık sığır jelatin (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı grass-fed tereyağı
- 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı veya MCT yağ
- Üstüne serpmek için bir miktar tarçın
Tüm malzemeleri yüksek güçlü bir blendera ekleyin ve iyice karışana kadar karıştırın.
Kahvenizi hazırlayıp yudumlamadan önce, tarifin içindeki tüm malzemeler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz:
Organik Kahve
Kahve aslında içerdiği antioksidanlar sebebiyle hastalıklarla mücadelede önemli bir besindir. Araştırmalar, bir fincan kahvenin kakao, yeşil çay, siyah çay ve bitkisel çaydan daha fazla polifenol antioksidan içerebileceğini gösteriyor.
Kemik Suyu Kolajeni
Kemik suyu, şimdilerde toz halinde bulunan zengin bir kolajen kaynağıdır. Kemik suyu kolajeni, sağlıklı bağırsak fonksiyonunu desteklemeye, cildin görünümünü iyileştirmeye, kas gelişimine ve bu faydaların yanı sıra eklem sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan amino asitlerle yüklüdür. Kolajen vücudumuzdaki en bol proteindir ve kaslarda, kemiklerde, deride, kan damarlarında, sindirim sisteminde ve tendonlarda bulunur. Yaşlandıkça, vücudumuzun kolajen üretimi doğal olarak yavaşlamaya başlar, bu yüzden kemik suyu ile güçlendirilmiş ve kolajen açısından zengin protein tozlarının işe kesinlik işe yaradığına inanıyoruz.
Sığır Jelatin
Kolajene benzer şekilde jelatinin, bağırsak hasarını önlemek ve sindirim sistemini iyileştirmek ve sızıntılı bağırsak sendromunu önlemek gibi faydaları vardır. Yüksek proteinli gıdalar gibi, jelatin takviyelerinin de tokluğu artırdığı ve açlık hormonlarını kontrol ettiği bilinir.
Grass Fed Yağ
Grass Fed Yağ, farklı kanser türlerine karşı koruma sağlayan ve vücudun yağ yerine kas depolamasına yardımcı olan konjuge linoleik asit (CLA) açısından zengindir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı, vücudunuza enerji sağlayan kaprilik asit, laurik asit ve kaprik asit gibi orta zincirli yağ asitleri (MCFA’lar) bakımından zengindir. Yapılan çalışmalar ayrıca hindistan cevizi yağının antioksidan seviyelerini iyileştirebileceğini ve karaciğer üzerindeki stresi azaltabileceğini ortaya koymuştur.
MCT Yağ
MCT yağların, bilişsel işlevden, vücuttaki kilo dengesinin sağlanmasına kadar birçok faydası vardır. Bunun sebebi ise doymuş yağ asidi olan orta zincirli trigliseritleri temsil etmesidir. Hindistan cevizi yağı mükemmel bir MCT kaynağıdır. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitlerinin kabaca %62 ile %65’i MCT’lerden oluşur.
Tarçın
Bu baharat antioksidan, antienflamatuar, anti-diyabetik, anti-mikrobiyal, bağışıklık artırıcı, kanser ve kalp koruyucu özellikleri sebebiyle dünyadaki en sağlıklı baharatlardan biridir.
Ketojenik Kahve Besin Değerleri
Bu tarif kullanılarak yapılan bir fincan kahvenin beslenme değerleri aşağıdaki gibidir:
- 316 kalori
- 26 gram yağ
- 0 gram şeker
- 21.8 gram protein
- 0.2 miligram B2 vitamini riboflavin (Günlük ihtiyacın% 11’i)
- 500 uluslararası birim A vitamini (Günlük ihtiyacın% 1’i)
- 296 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın% 8’i)
- 0.6 miligram pantotenik asit (Günlük ihtiyacın% 6’sı)
- 100 miligram sodyum (Günlük ihtiyacın% 4’ü)
- 0.1 miligram manganez (Günlük ihtiyacın% 3’ü)
- 7.1 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın% 2’si)
- 0.5 miligram niasin (Günlük ihtiyacın% 2’si)
- 0.4 miligram E vitamini (Günlük ihtiyacın% 2’si)
- 10 miligram kalsiyum (Günlük ihtiyacın% 1’i)
- 0.8 mikrogram K vitamini (Günlük ihtiyacın% 1’i)