Neden Egzersiz Yapmalıyız?

Egzersizin sağlığınız için yararlı olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Bilmediğiniz şey ise egzersizin ne kadar iyi olduğu ya da nelerin ‘’egzersiz’’ olarak değerlendirilebileceğidir.

Egzersizin yararlarını belirten birçok araştırma yayınlanmıştır. Bu çalışmaların en etkileyici yanı egzersizin sizi koruduğu, iyileştirdiği ve ertelediği vakaların sayısıdır.

Kalp Krizi

sagliginia-dikkat-edin

Egzersiz yapmanın kalp krizlerini önlediğini duymaya alışmışsınızdır. Fiziksel olarak aktif biriyseniz kalbiniz daha yavaş ve güçlü atmaya alışacaktır. Bunun anlamı, çalışması için daha az oksijene gereksinimi olmasıdır. Damarlarınız daha elastik olur ve bu da daha iyi bir kan akımı sağlamaktadır. İyi kolesterol (HDL) seviyeleriniz de yükselir.

Diyabet

Fiziksel aktivitelerin diyabeti önlediğini söylemek de şaşırtıcı gelmemeli. Çalışmaya alışık kasların insülini işlemeye daha yatkın olduğu bilinmektedir. İnsülin, kan şekerini hücrelere taşınmasında görev almaktadır.

Kanser

Peki, egzersizin kansere faydalarını duymuş muydunuz? Göğüs, kolon, endometriyal ve yumurtalık kanserleri vakalarında egzersizin faydalı olduğu belirtilmektedir. Bazı araştırmalar bunun için oldukça yoğun bir aktivite gerektirdiğini söylemektedirler: Haftada 4-7 saatlik orta yoğunluktan güçlü yoğunluğa kadar seyreden bir aktivite yelpazesi. Yapılan üç çalışmada kolon ve göğüs kanseri vakalarında, egzersizin bunların yeniden nüksetmesini azalttığı bulunmuştur.

Depresyon

neden-egzersiz

Egzersizin depresyona iyi geldiğini gösteren çalışmalar da mevcuttur. Tıpkı antidepresanlar gibi beyin üzerinde etkisi olduğu bildirilmektedir. Yaşlılarda bilişsel düşüşün demans hastalığına kadar varmasını geciktirebilir ve hatta bu süreç başlamışsa bile egzersiz yapmak, düşünmenin bazı yönlerini geliştirebilir.

Aşağıda fiziksel olarak daha aktif olmak için önerilerimizi bulabilirsiniz.

  1. Arabanızı otoparkın en uzak köşesine park edin. Katlı bir otopark ise yukarı katları tercih edin. Böylece merdivenleri kullanmak zorunda kalırsınız.
  1. İnmeniz gerekenden bir önceki durakta inip geri kalan mesafeyi yürüyün.
  1. Yürüyüş arkadaşı edinin.
  1. Parklardaki egzersiz aletlerini kullanın (dikkatli olmak koşuluyla).
  1. Dans edin.
  1. Evde temizlik yapın. 15 dakika da 80 kalori yakabilirsiniz.
  1. Bahçeyle uğraşın.
  1. Asansör yerine merdivenleri kullanın.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER