CLA Vücut Geliştirme İçin Ne Kadar Gerekli?

Spor salonunda ya da evde vücut geliştirme için harcadığınız zamanı verimli kılmanın bir yolu da CLA gıda takviyesinden geçiyor. Her sporcu kas yapmak için doğru beslenme, doğru antrenman ve doğru sporcu gıdalarına ihtiyaç duyar. CLA bu aşamada, doğal termojenik olarak kas yapma hızını arttıracak bir gıda takviyesi olabilir.

CLA Nedir?

Omega-6 yağ asidi ailesinden gelen CLA, vücudumuzda üretemediğimiz esansiyel yağ asitleri kategorisinde yer alır. Kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta ve mısır özü yağında bulunan CLA’yı doğal beslenme yoluyla alabilmek maalesef mümkün değildir. CLA’nın gıda takviyesi dışında alınması demek, birlikte gelecek yüzlerce kaloriyi de kabul etmek demektir. Gereğinden fazla kalori alımı da yağ yakmak ile değil kilo almak ile sonuçlanacaktır. Bilimsel verilerdeki CLA kullanım miktarına ve etkilere ulaşabilmek için CLA’nın gıda takviyesi olarak kullanılması doğru olacaktır.

CLA’nın vücut geliştirme açısından yağ yakma ve kas yapma yönündeki etkilerinin yanında, kandaki yağ oranını düşürerek kolesterol ve trigliseridin de düzenlenmesine yardımcı olma özelliği de bulunur. İnsülin direncinin kırılması için destek sağlayan CLA, yetişkin diyabetini engellemek için bir seçenek olabilir ve bu da kilo kontrolünü kolaylaştırır.

Metabolizma hızını arttırmaya destek veriyor olması, sağlıklı kilo vermeye de katkı sağlar. Son olarak, CLA’nın antidoksan özelliği olduğu ve bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici etki  yaratabileceğini de eklemek gerekir.

CLA’nın Vücut Geliştirme ve Kas Yapma Sürecine Etkisi

CLA, lipoziz özelliğiyle kilo vermek için daha fazla yağ yakımına destek olur. Yağ depolarındaki fazla yağın kullanılmasını sağlayan CLA, enerji üretimini arttırır. Bu da yüksek ağırlıklarla yapılan çalışmalarda performansın artması, buna bağlı olarak da kas yapmanın artı yönde ivme kazanması demektir.

CLA Ne Zaman Kullanılır?

Vücut geliştirme ile ilgilenen sporcuların CLA kullanım tercihleri farklılık göstermektedir.

CLA’yı antrenman öncesinde yağ yakım hızına etki amaçlı kullanımı tercih edenler olduğu gibi antrenman sonrası CLA kullanıp kas travmalarını hızla iyileştirmeyi hedefleyen sporcular da bulunmaktadır. Antrenman sonrası CLA kullanımının en önemli nedeni, kas onarımının yavaş olması ve iyi dinlenmemiş bir vücudun performans kaybı yaşayacak olmasıdır. CLA ile onarım süreci hızlandırılarak bir sonraki antrenman için hızlı şekilde hazırlanmak mümkün olabilmektedir.

CLA’nın tek başına istenilen etkiyi yaratmayabilir. Düzgün beslenme, dinlenme ve sıkı antrenmanın yanı sıra, bazı sporcular CLA’nın etkisini desteklemek ve artırmak üzere L-karnitin (L-Carnitine) de kullanırlar. L-karnitin ve CLA kombinasyonunun daha güçlü bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.

Vücut geliştirme sürecinde CLA yağ yakma ve kas yapma hedefleri doğrultusunda kullanılabilecek bir gıda takviyesidir. Vücut geliştiriciler arasında faydaları farklı sonuçlar verdiği gibi l-karnitin ve CLA termojenik ikilisinin birlikte kullanılması tavsiye edilir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER