Eklem Sağlığı İçin Faydalı 3 Besin Takviyesi

Yıllardır eklem sağlığı için kondroitin ve glukozamin gibi destekler kullanmaktadır ancak sadece eklem sağlığına yönelik destek ürünlerine yatırım yapmak istemeyenler için daha ekonomik alternatifler de mevcut.

eklemler

Vücut geliştirme, hem maddi hem de manevi olarak güçlü olmayı gerektiren bir spor. Bu yüzden pek çok sporcu bir destek ürününe para harcadığında, ürünün birden fazla faydası olmasına dikkat ediyor.

Önereceğimiz bu 3 besin takviyesi, hem yağ yakma, hem antrenman sonrası iyileşme, hem de genel sağlığı destekleme özelliğine sahip. Üstelik hepsi eklemlerin iyileşmesine yardımcı oluyor.

Eklemler iki kemiği birbirine bağlayan kıkırdak dokulardır ve oynar, yarı oynar ve oynamaz eklemler olarak üçe ayrılırlar. Ağırlık antrenmanı yapan kişilerin eklemleri normal bir insana göre daha fazla çalışır ve daha fazla baskıya maruz kalır. Bu yüzden vücut geliştirenlerin eklemlerinin daha erken yıpranması söz konusudur ve eklem sağlığına özen göstermeleri gerekmektedir.

Diz, omuz ve sakatlık ihtimali yüksek olan diğer eklemlerin korunması için balık yağı, yeşil çay ekstresi ve zerdeçal kullanmanız fayda sağlayabilir.

Eklem sağlığınız için gerekli olan glukozamin hakkında daha detaylı bilgi için Glukozamin Kondroitin Nedir, Nasıl Kullanılır? makalesini okuyabilirsiniz.

1- Balık Yağı

Bilinen faydalarından dolayı zaten hali hazırda balık yağı alıyor olmalısınız: Yağ yakımı, kas iyileşmesi, zihinsel performans artışı sağladığı gibi, balık yağının kalp hastalıklarının, bazı kanserlerin ve diyabetin önlenmesinde de faydaları var. Balık yağının yararları, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) gibi omega-3 yağ asitlerinin yüksek konsantrasyonuna sahip olmasından kaynaklanıyor. Çalışmalar, balık yağı takviyesi sayesinde artrit ile ilgili iltihaplanmaların ve acının azaldığını gösteriyor.

Ağırlık kaldırmadan kaynaklanan iltihap ve acı da buna benzediğinden, balık yağı, eklemlerin hafif ve acısız çalışmasına yardımcı olabilir. Omega-3 yağ asitlerinin işlevlerinden biri de, iltihap önleyici prostaglandinlere (vücutta doğal olarak üretilen bir grup yağ asitleri) dönüşmek. Balık yağı, bu sayede kıkırdak zedelenmeleri, düşük eklem fonksiyonu ve acıya karşı koruma sağlıyor.

Öneri: Günde 1000 mg EPA ve DHA. 1000 mg’lık balık yağı kapsülü 300 mg omega-3 içerir. Kahvaltı ve akşam yemeğinde balık yağı almakta fayda var.

2- Yeşil Çay Ekstresi

Balık yağında olduğu gibi yeşil çay özünde de çok sayıda fayda mevcut, bu sayfa onları saymaya yetmez. Yeşil çay ekstresinin en önemli faydaları, yağ kaybını arttırması, kas iyileşmesine yardım etmesi ve bazı kanserleri önlemesi… Şimdi buna bir de eklem tedavisini ilave edelim. Case Western Reserve Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (Cleveland) araştırmacıların bulgusu şu: Yeşil çaydaki temel aktif madde, epigallocatechin-3-gallate (EGCG), doğal olarak üretilen ve eklem dokusunu bozan ateşlendirici kimyasalları durduruyor.

Son zamanlarda yapılan bir diğer araştırmada, Güney Kaliforniya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (Columbia) bilim insanları da EGCG’nin kıkırdak zedelenmesini engellediği tespitini destekliyor. Bu ateşlendirici kimyasalların durdurulmasıyla daha az eklem dokusu hasar görüyor.

Öneri: Sabah ve öğleden sonra yemek aralarında, %50 oranında standardize edilmiş EGCG ihtiva eden 500 mg’lık yeşil çay ekstresi alabilirsiniz.

3- Curcumin

Zerdeçal ya da diğer adıyla Hint safranı, özellikle Asya’da yüzyıllardır kullanılan bir baharat. Aktif maddesi olan curcumin, bazı kanserlerden ve kalp hastalıklarından koruma gibi tıbbi faydalara sahip. Araştırmalar, romatoid artrit hastası olan ve ameliyat sonrası iltihap kapan kişilerde curcuminin, acı ve iltihaplanmayı azalttığını gösteriyor. Arizona Üniversitesi’nden (Tucson) bilim insanları, yarasalara artiriti tetikleyen bir sıvı enjekte ediyor.

Sonuç; Hint safranı özütü verilen kemirgenlerde kıkırdak zedelenmesi, plasebo (etkisiz madde) alanlara nazaran %70 daha az. Tıpkı yeşil çayın yaptığı gibi, curcumin molekülleri de iltihaba yol açan kimyasalları durduruyor.

Öneri: %95 oranında curcumin içeren 200-500 mg’lık Hint safranı özünü günde 2-3 kez alınır.

 

Kaynak: Muscle and Fitness

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER