En İyi Protein Tozu Hangisi?

Protein tozları, içinde çok fazla çeşide ayrılmaya başladı. Ayrılmaya da devam edecek gibi duruyorlar. Sebep ise her birinin belli oranlarının, ya da üretim aşamalarının farklı olması.

Hal böyleyken, pek çok insanın aklına “peki en iyi protein tozu nedir?” gibi bir soru takılıyor. Böyle sorularda akla ilk gelmesi gereken nokta, kişisel farklılıklar olmalıdır. Çünkü tek bir protein tozunu genelleyerek “en iyi” statüsüne getirmek doğru olmayacaktır. “Kime göre ve neye göre?” sorusu çok daha önemlidir.

Bu soruya tek bir cevap vermek gerekirse; işinize en çok yarayacağını düşündüğünüz, beslenme düzeninize ve tercihlerinize en çok uyan protein tozu en iyi protein tozudur. Bir çeşidi diğerinden üstün kılmak doğru olmaz.

Protein tozları, hammaddelerine göre veya işleniş biçimlerine göre türlere ayrılır.

Hammaddesine Göre Protein Tozları

Whey Protein

Whey protein tozu, en yaygın olarak kullanılan protein tozu çeşididir. Peynir altı suyundan üretilir, bebek mamaları da dahil pek çok besinin içerisinde de formül olarak bulunur.

Kana hızlı karışması sebebi ile antrenman yapan kişiler tarafından yaygın olarak tüketilir. Amino asitler bakımından, özellikle de esansiyel amino asitler bakımından oldukça zengindir.

Whey Protein Kimler İçindir?

Spor yapan kişiler için, antrenman öncesi veya sonrasında tüketilmesi oldukça faydalıdır. Ancak her zaman vurguladığımız gibi, diyetine uygun olduğunu düşünen herkes tarafından kullanılabilir. Günlük protein ihtiyacını karşılamak konusunda çok yardımcı bir protein tozu türüdür.

Kazein Protein Tozu

Kazein, sütten elde edilen protein tozlarındandır. Pıhtılaşması sebebiyle yavaş sindirilir ve daha uzun süreli sindirilen protein kaynağına ihtiyaç duyulduğunda kesinlikle akla gelen ilk besin desteklerindendir. Suda çözünmez, daha çok sütle tüketilir.

Kazein Protein Tozu Kimler İçindir?

Uyku öncesi, uyku esnasında gerçekleşecek onarımı gerçekleştirmesi adına sık sık alınır. Uyku proteini olarak da adlandırılma sebebi de budur. Sporcular, onarımı garantilemek adına sık sık kazein tüketirler. Günlük protein ihtiyacı için gerekli olduğunu düşünen ve vücuduna yüklendiği için onarımı hızlandırmak isteyen kişiler tarafından kullanılabilir.

Et Proteini

Et proteini, hammaddesi kırmızı et olan protein kaynağıdır. Dolayısıyla kısa yoldan kırmızı etten gelen protein tozu kalitesinde protein tüketebilmenizi sağlar.

En iyi protein kaynaklarından kırmızı etin içeriğini tüketebilmek önemlidir. Et tüketemeyen kişiler için et protein tozu gerçekten iyi bir kaynak olacaktır. Ek olarak etteki kolesterolü de barındırmadığı için çok daha temiz içeriğe sahiptir.

Ette protein ve amino asitlerin ötesinde çok önemli vitamin ve mineraller de vardır. Teknoloji sayesinde et protein tozları bizlere bu içerikleri de sağlar. Bu da bu protein tozu çeşidini zengin içerikli olarak nitelendirmemizi sağlar.

Et Proteini Kimler İçindir?

Et proteini; beslenmesinde yeterince et tüketemediğini düşünen, protein kaynağı konusunda çeşitlilik yaratmak isteyen, etin içerdiği vitaminlerin eksikliğini çeken, yağsız kas kütlesi elde etmek isteyen kişiler için faydalıdır.

Süt ve peynir altı suyu yerine alternatif hammaddelere yönelmek isteyenlerin de deneyimleyebileceği teknoloji harikası bir üründür.

Soya Proteini

Soya protein tozları, adından da anlaşılabileceği gibi soyadan üretilmektedir. Bu nedenle bitkisel protein kaynaklarına alternatif bir gıda takviyesi olarak düşünülebilir. Emilim hızı ne çok hızlı ne çok yavaştır.

Soya Proteini Kimler İçindir?

Tamamen bitkisel bir içerik olması sebebiyle soya proteini genellikle vegan ve vejeteryan kitleye hitap etmektedir. Ancak beslenmesini çeşitlendirmek, protein kaynaklarını farklılaştırmak isteyen ve protein ihtiyacı konusunda bilinçli olan herkes soya proteini tüketebilir.

Yazının başında da vurguladığımız gibi, en iyi protein tozu kişiye en uygun olan protein tozudur.

İşleniş Biçimlerine Göre Protein Tozları

Bu alt başlıkta daha çok işlenişe göre farklılıklardan bahsediyor olacağız. Dolayısıyla burada bahsedeceğimiz türlerin her birinde yukarıda bahsettiğimiz farklı hammaddelerden elde edilen protein tozları bulunabilir. Örnek olarak, izole et proteini de mevcuttur.

Kompleks Protein

Kompleks protein, yukarda belirttiğimiz farklı hammaddeler içeren formüllerin birden fazlasını bir arada içeren protein tozlarıdır. Yoğun olarak BCAA ve glutamin gibi amino asitleri içerirler.

Yaygın olarak, whey proteini, kazein ve soya proteini karışımı ile elde edilir.

Dolayısı ile yavaş sindirilirler. İçerisindeki farklı formüller farklı hızlarda sindirilirken, toplam sindirim hızı içeriğindeki en yavaş sindirilen proteine bağlı olarak değişir.

Kompleks Protein Kimler İçindir?

Kompleks protein; farklı protein kaynaklarından protein ihtiyacı karşılamak isteyen, daha fazla kaloriye ihtiyaç duyan, bir kerede daha zengin bir içerik tüketmek isteyen kişiler için uygundur.

Genellikle bol şeker içermeleri sebebiyle ve kalorili olmaları sebebiyle kilo alma döneminde (bulk döneminde) olan sporculara tavsiye edilir. Ancak diyetine bir şekilde sığdırabilen herkes kompleks proteini tüketebilir. Diyette iken kompleks protein alınmaz diye bir yargı söz konusu değildir.

İzole Protein

İzole protein, adından da anlaşılacağı gibi daha yoğun protein içeren (%90-95 oranında) protein tozudur. Protein yüzdesi fazla iken kalorisi de azdır. Sindirimi ve emilim hızı da buna bağlı olarak fazladır. Suda da çok rahat çözünürler. Laktoz ve yağ gibi sindirimi zorlaştıran maddelerden arındırılmışlardır.

İzole Protein Tozları Kimler İçindir?

Daha düşük kalori içermeleri sebebiyle izole protein tozları genellikle diyetteki bireylere tavsiye edilir. Laktoz intöleransı olan bireyler de, laktoz içermediği için izole protein tozu tüketmelidirler.

Ancak izole protein tozları yalnızca diyetteki veya laktoz intöleransı olan bireyler için değildir. Proteini daha az kalorili bir kaynaktan almak isteyip, bulk döneminde olan bir birey de izole protein tozu kullanabilir.

Diyetine izole protein dahil edebiliyorsa, kişi amaç gözetmeksizin izole protein tozuna beslenmesinde yer verebilir. Önemli olan, kişinin tüketmesi gereken makro ve kalorileri tutturabilmesidir.

Hidrolize Protein

Çok uzun süredir piyasada bulunmayan, henüz yeni yeni kullanılmaya başlayan hidrolize protein tozları sindirilmiş proteinlerdir. Proteolik enzimler ile beraber proteinlerin parçalanıp asit ile beraber ısıtılması ile meydana gelirler. Sindirim bu noktada bir nevi taklit edilmiş olur,  amino asit ve amino asit peptitlerine ayrışma gerçekleşir. Dolayısıyla mideden kasa hızlı taşınırlar.

Hidrolize Protein Tozları Kimler İçindir?

Hidrolize protein tozları; uzun soluklu antrenman yapan, sık sık antrenman yapan, yoğun antrenman yapan, diyette olan ve anlık protein ihtiyacı fazla olan kişilere önerilir. Beslenmesine bir şekilde dahil edebilen herkes içindir.

 

 

 

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER