Fitness’la İlgili Bilinen En Büyük Yanlışlar

Spor yaparken uymamız gereken bir sürü kural vardır. Push-Up yaparken sırtımızı düz tutmak, plank pozisyonunda kalça kaslarını sıkmak gibi. Bazen antrenörler öyle şeyler söylüyor ki tepkimiz “Nasıl?!!” ‘dan öteye gitmiyor, değil mi?

Maalesef bazı tavsiyeler gereksiz olduğu gibi yanlış da. Eğer zamanınızın belirli bir kısmını spor salonunda geçiriyorsanız mutlaka bu tür tavsiyeler duymuşsunuzdur. İşte karşınızda antrenörler tarafından verilmiş en kötü tavsiyeler. Eğer bu tavsiyelerden herhangi birini uygulamanız gerektiyse, biraz farklı düşünmenin zamanı gelmiş demektir.

  • Yüksek Ağırlıklar Kas Hacmini Artırır

Hayır, yüksek ağırlıklarla çalıştığınızda kas hacminiz artmaz. Bu yanlış bilgi yüzünden özellikle kadınlar yüksek ağırlıklardan uzak durmaya çalışıyor. Bu durum da kadınları güç kazanmaktan, daha güçlü bağlayıcı doku ve postural kas edinmekten vazgeçiriyor. Oysa ki, daha fazla kas kütlesine sahip olmak – kas yoğunluğu, büyüklük değil – metabolizmanızı ciddi anlamda hızlandırır. Victoria’s Secret mankenlerinin, defileden önce çeşitli ağırlıklarla çalıştığını ve crossfit yaptığını biliyor muydunuz?

Kas kütlesine sahip olmanız daha hızlı kilo vermenize yardımcı olur.
Kas kütlesine sahip olmanız daha hızlı kilo vermenize yardımcı olur.
  • Kusursuz Squat Yapmanın Sadece Tek Bir Yolu Var

Hayır, bir çok yolu var. Her insanın amacı, fiziği ve kaslarının esnekliği farklıdır. Bu yüzden “kusursuz” squatı yapamayabilirsiniz.  Squat yapmanın binlerce yolu var, sizin sadece fiziğinizi ve kaslarınızın durumunu değerlendirdiğinizde hedefinize en doğru squat yolunu tercih etmeniz gerekir. Örneğin; bacaklarınızın üst kısmını inceltmek ve güçlendirmek tamamen farklı hareketler gerektirir.

  • Güç Kazanmak İçin Kaslarınızı Şaşırtmalısınız

Bu durum Muscle Confusion Theory, yani hacim kazanmak (kas kütlesi) için kullandığınız ağırlıkları sürekli değiştirmek, olarak biliniyor. Spor yaparken sürekli egzersizleri, kullanılan ağırlıkları değiştirmek, gelişiminizi takip etmenizi zorlaştırır. Gelişiminizi takip etmeniz ise bu hafta kaldırabildiğiniz ağırlık ile geçen hafta kaldırdığınız ağırlığın kıyaslanması ile mümkündür.  Kıyaslamayı daha anlamlı yapabilmek için, her hafta düzenli artışlar yapmanız gerekir. Örneğin; aynı ağırlıkla geçen hafta yaptığınız setleri bu hafta daha fazla yapabiliyorsanız veya aynı setleri daha yüksek ağırlıklarla yapabiliyorsanız, bu bir gelişimdir.

  • “İdeal”Ağırlık

Ağırlıklarla çalışırken, belirli bir ağırlık size önerilmiş olabilir. Oysa ki her insanın vücut yapısı farklıdır, bu yüzden ideal ağırlığınızı kendiniz keşfetmeniz gerekir. Önemli olan ne kadar güce sahip olduğunuz değil, amacınız ve azminizdir. Bu yüzden vücudunuzu tanımanız ve hedefinize odaklanıp bu yolda kendi ağırlığınızı kendiniz belirlemeniz gerekir. Örneğin, “20-25 yaş aralığında şu ağırlık gruplarıyla çalışıldığı takdirde yağ yakarsınız.” gibi bir şey yoktur.

Ağırlık seçimi yaparken hedefinize odaklanın.
Ağırlık seçimi yaparken hedefinize odaklanın.
  • Grup Çalışmaları Her Seviye İçin Tasarlanmıştır

Spor salonlarında mutlaka çeşitli grup dersleri mevcuttur. Her ne kadar her seviye için tasarlanmış olsa da, bazı hareketleri herkes yapamaz. Dolayısıyla bu hareketlerin modifiye edilmiş halleri de antrenörünüz tarafından gösterilmiş olması gerekir. Grup derslerine katılmadan önce, mutlaka grubun seviyesini öğrenin ve antrenöre bununla ilgili sorular sormaktan çekinmeyin. Aksi takdirde kendinizi oradan oraya koşturan kan ter içinde kalmış halde bulabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER