Sigara Ve Vücut Geliştirme

Sigara içmenin tehlikelerini ve vücut geliştirme çabalarınıza yapacağı zararları okuyun, bilinçlenin ve sigarasız hayata merhaba deyin.

Sigara ve Vücut Geliştirme Bir Arada Olur mu?

Sigara içmek ve vücut geliştirme birbirine doğru orantılı olarak ilişkilidir. Elbette tahmin edileceği üzere sigara içmek ve vücut geliştirme arasındaki bu orantı negatif yönlü bir orantıdır. Sigara içmek sadece vücut geliştirme ile ilgilenenlerin değil, tüm spor dallarıyla uğraşanların üzerinde negatif yönlü bir etki yaratır.

Bugünkü yazımızda sigara ve vücut geliştirme arasındaki ilişkiyi, sigara içmenin vücut geliştirme ve özellikle de kas gelişimi konusundaki olumsuz etkilerini kısaca size anlatmak istedik.

Vücut geliştirme sadece ağırlık kaldırmak demek değildir. Vücut geliştirme fiziğinizi geliştirir, güveninizi tazeler ve kendinizi iyi hissettirir. Sigara ise bu hedeflerinize ulaşmanızı zorlaştırır, daha da kötüsü bu hedeflerinize hiç ulaşamamanıza neden olabilir.

Sigaranın Zararları

Sigara tam tamına 4.000 farklı kimyasal madde barındırmaktadır. Bunlardan en zararlı olanları nikotin, karbon monoksit ve zifirdir.

Sigara;

  • Erken yaşlandırır.
  • Akciğer rahatsızlıklarına yol açmaktadır.
  • Kalp hastalıklarına neden olmaktadır.
  • Sigara içenlerin, sigara içmeyenlere göre hastalanma ve erken ölüm riskleri daha fazladır.

Nikotin Ve Vücudunuz

Nikotin aslında bir uyuşturucudur. İnsanlar genelde bu bu kadar zararlı olduğunun bilincinde değildir. Tıpkı diğer uyuşturucular gibi bağımlılık yapar ve kan akımına geçiş yapar. Yaklaşık 7-8 saniye sonra beyinde etkisini gösterir. Nikotinin, ne kadar süre içildiğine bağlı olarak bazen bireyin kişiliğini de değiştirebileceği düşünülmektedir.

Sigaranın Kaslar Üzerindeki Etkisi

Sigaradaki nikotin kan akımı aracılığıyla vücudunuzu dolaşır ve 7-8 saniye içerisinde beyne ulaşır. Beyindeki nikotinik alıcıları ve kaslarınızı etkiler. Nikotinin kas seğirmelerine ve kas dokusunda zayıflamalara yol açtığı bildirilmektedir (Elmhurst College).

Sigara içmek aynı zamanda vücudunuza karbon monoksitle doldurur ve bu durum kaslarınızın enerji gereksinimi için yeterince oksijen alamamasına neden olur. Ne kadar az oksijen olursa kas kasılmaları o kadar zayıf olur ki bu durum kasların verimli bir şekilde çalışmalarını engeller.

Sigara ağırlık antrenmanları ve her türlü aktiviteden alacağınız faydayı azaltır. Sigara içen bireylerin kaslarının daha güçsüz ve daha az esnek olduğu konusudna biliminsanları hem fikir. Yaşayacağınız uyku bozuklukları yüzünden iyi bir toparlanma yaşayamazsınız.

Sigara Kasları Eritir Mi?

Sigara içiyorsanız kaslarınıza giden oksijen ve besin miktarı azalır. Bu durumda kas protein sentezini etkilemektedir. Bağışıklık sisteminizi zayıflattığı için antrenman sonrası toparlanma süreciniz yavaşlar ve kas gelişiminiz zarar görür.

Sigara ayrıca iştahınızı azalttığı içinde dengeli beslenemezsiniz. Kas gelişiminiz için besin maddeleri yönünden zengin (protein, vitamin, mineral) bir beslenme programı kas gelişiminiz için oldukça önemli olduğun unutmamalısınız.

Sigaranın Vücut Geliştirmeye Zararları

Sigara kullanımı antrenman kapasitesini etkiler. Antrenman programınızı verimli bir şekilde yapabilmek için kalp ve akciğerlerinizin oksijen yönünden zengin kana gereksinim duymaktadır.

Sigara ise oksijenin kas dokularınıza taşınmasın etkiler. Sigara kullanımına bağlı damarlarınızda daralma olacağı içinde antrenman anında kaslarınıza oksijen kas iyi bir şekilde ulaştırılamaz. Böylelikle kaslarınızda normalden daha erken bir şekilde laktik asit birikimi meydana gelir. Bunun anlamı da egzersiz sırasında hemen yorulursunuz ve antrenman programınızı erken bitirmek zorunda kalırsınız.

 

 

 

 

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER