Fıstık Ezmesinin Besin Değerleri & Faydaları

İnsanları fıstık ezmesi sevenler ve sevmeyenler gibi ikiye ayıracak kadar fıstık ezmesi aşığıysanız, doğru yerdesiniz. Kavrulmuş yer fıstığından üretilen bu ezme çeşidi sadece tadı dolayısıyla revaçta değil elbette. Protein ve lif içermesi nedeniyle de başta spor yapanlar olmak üzere çoğu kişi tarafından tercih ediliyor. Ancak bu, her fıstık ezmesi aynı değerleri taşır anlamına gelmiyor. Piyasada pek çok fıstık ezmesi seçeneği olduğu malum. Yer fıstığı ezmesi satın almadan evvel trans yağ ve katkı maddesi içermeyen seçeneklere yönelmek bu anlamla önemli.

Mutfakların demir başı olmaya aday olan fıstık ezmesini, tüm yönleriyle inceliyoruz.

Fıstık Ezmesinin Kalori ve Besin Değerleri

ABD Tarım Bakanlığı (USDA), 2 yemek kaşığı (32g) fıstık ezmesinin besin değerlerini, yaklaşık olarak aşağıdaki şekilde belirtiyor:

Kalori188
Protein7,02 g
Doymuş Yağ3,05 g
Mono Doymamış Yağ6,63 g
Çoklu Doymamış Yağ3,63 g
Karbonhidrat7,67 g
Lif1,80 g
Şeker2,08 g
Kalsiyum17 mg
Demir0,69 mg
Magnezyum57 mg
Fosfor107 mg
Potasyum189 mg
Sodyum152 mg
Çinko0,85 mg
Niacin4,21 mg
Vitamin B60,18 mg
E Vitamini1, 90mg

Fıstık Ezmesinin Faydaları

Fıstık ezmesi, yukarıdaki bazı besin değerleri nedeniyle kilo vermeyi teşvik etmesinin yanı sıra pek çok faydayı da beraberinde getiriyor. Haydi gelin ve neler olduğuna birlikte bakalım.

Kilo Yönetimini Destekleyebilir

Fıstık ezmesindeki sağlıklı yağlar, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri olarak adlandırılır. Bu yağlar ise sağlıklı bir beslenme düzeninde yer aldığı takdirde daha düşük kilo alma ve obezite riski ile ilişkilidir.

Vücudumuzun sağlıklı yağlar, protein ve lif bakımından yüksek yiyecekleri sindirmesi daha uzun sürer, bu da bizi daha uzun süre tok hissettirebilir ve aşırı yeme riskini azaltabilir. Kilo kaybı ve yönetimi sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzına bağlı olsa da araştırmalar, yer fıstığının bu hedeflere yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Meme Hastalığı Riskini Azaltabilir

Journal Breast Cancer Research and Treatment’ta yer alan bir araştırma, fıstık ezmesi ve kuru yemiş yiyerek 30 yaşına kadar iyi huylu meme hastalığı (BBD) geliştirme riskinin azaltılabileceğini aktarıyor.

Amerika’da 9.000’den fazla kız öğrencinin verilerini inceleyen araştırmacılar, fasulye ve soya gibi diğer bakliyat türleri ile birlikte bitkisel yağlar ve diğer kuruyemişlerin iyi huylu meme hastalığına karşı koruma sağlayabileceğini belirtiyor.

Kan Şekeri Seviyesini Dengeleyebilir

Fıstık ezmesi iyi bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum vücutta kas, kemik ve bağışıklık gelişiminde önemli bir role sahiptir. Ayrıca kan şekeri düzeyini ve kan basıncını düzenlemede yardımcı olabilir. Magnezyumun ücudumuzdaki varlığı, hayatta kalmamız için son derece önemli olan muhtemelen biyokimyasal reaksiyonlara yardımcı olabilir.

Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir

Fıstık veya fıstık ezmesinin kalp hastalığı riskini azaltabileceğine dair görüşler, kesin çizgilerle belirlenmiş değil. Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), günde 42g kuru yemiş yemenin kalbe faydalı olabileceğini belirtiyor ancak kalp hastalığını önleyebileceğine dair yargılarda bulunmuyor.

Bazı bilim insanları ise bu konuda aynı fikirde değil. Nutrients’de yer alan bir çalışma, yer fıstığındaki resveratrol olarak bilinen bir antioksidanın kardiyovasküler inflamasyonu azaltabileceğini ve kan damarlarını gevşeterek, dolaşımı artırabildiğini ve böylece kan basıncını düşürdüğünü öne sürüyor.

Kaş Gelişimine Katkıda Bulunabilir

Kas inşa etmek için düzenlik egzersiz yapmak ve beslenmek gerekiyor. Fıstık ezmesi ise pratik ve hesaplı bir seçenek olarak egzersiz tutkunlarının favori yiyeceği haline geliyor. Fıstık ezmesinin bir çorba kaşığında yaklaşık dört gram protein bulunuyor. Bu da onu kas inşa etmek adına iyi bir protein kaynağı yapıyor.

Fıstık ezmeli kurabiye tarifi için tıklayın.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER