Su Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Su diyeti yakın zamanda kulağınıza çınlamıştır. Son birkaç yıldır popüler olan bu diyet şekli beraberinde birçok soru işaretini de getirdi. Faydaları görülse de genel olarak su diyeti uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor. Peki ama neden?

Su Diyeti Nedir?

Bir diyet düşünün, hiç yemek yemiyorsunuz ancak su içebiliyorsunuz. İşte tam olarak su diyeti bu şekilde yapılıyor. Gün boyu su dışında hiçbir şeyi yemeyeceksiniz ya da içmeyeceksiniz. Sadece sudan oluşan bu diyet modeli genellikle 24 saat ile 72 saat arasında uygulanıyor. Yani 1 ila 3 gün.

Daha önceleri limonlu su diyeti, alkali su diyeti gibi kardeş diyetleri de duymuş olabilirsiniz. Bu diyet türleri de esasında temelini minimal kalori tüketimine kuruyor. Su kalorisi olmayan, “detox” etkisine inanılan, esasında vücut için oldukça faydalı olan bir içecek. Bu sebeple de yoğun su tüketimi ve başka yiyecek tüketilmeden yapılan diyetlerin daha kolay kilo verdirileceğine dair popüler bir düşünce var. Ancak durum ne yazık ki öyle değil.

Su Diyeti Neden Tercih Ediliyor?

Su diyeti yapanlar genel olarak aşağıdaki amaçlar için bu diyeti tercih ediyor:

  • İnanç kaynaklı sebepler
  • Kilo verme
  • Detox
  • Sağlık açısından faydalar
  • Medikal süreçlere hazırlık

Burada su diyetinin sağlık açısından faydalı olmasının yegâne sebebi suyun ölü ve hasarlı hücreleri yenilemede ve vücuttan uzaklaştırmada fayda sağlamasıdır. Ölü ve hasarlı hücrelerin bir arada toplanıp dokulara dönüşmesi kanser ve Alzheimer gibi sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple de su diyeti faydalı görünüyor. Fakat sadece su tüketerek birkaç gün geçirmenin sağlığınıza faydadan çok zararı olacaktır.

Su Diyeti Nedir?

Su Diyetinin Zararları Nelerdir?

Aşağıda su diyetinin alternatif diyetlere göre neden tehlikeli olabileceğini sizler ile paylaşıyoruz.

1. Kontrolsüz Kilo Kaybı

Su diyeti yapanlar hızla kilo verdiklerinden bahsedebilir ancak kiloyu nasıl verdiklerinin büyük olasılıkla farkında değillerdir. Birkaç gün yalnızca su tüketmek, vücudunuzun sağlıklı bir şekilde besin alımının durmasına sebep olur. Bu sürede hızlı bir kilo verme durumu yaşansa da (bazen günde 900 gram görülebilir) verilen kilo genellikle vücuttaki fazla suyun, karbonhidratların ve hatta kasların parçalanıp atılmasıdır. (1) Yani su diyeti ile yağ yaktığınızı zannederken kas kaybediyor olabilirsiniz…

2. Su Kaybı Yaratabilir

Kulağa garip gelse de vücudunuz gün boyu kullandığı suyun %30’una yakınını yiyeceklerden alır. Tam olarak bu sebeple de yiyecekleri tüketmekten vazgeçtiğinizde yetersiz su tüketmiş olursunuz. (2)

3. Ortostatik Hipertansiyon Oluşabilir

Ayağa kalktığınız anda baş dönmesi ile gelen düşük tansiyon durumu yani ortostatik hipertansiyon, su diyeti yapan kişilerde daha çok görülmektedir.

Ayrıca gut, tip 1 ve tip 2 diyabet, böbrek, mide ve yeme bozuklukları oluşturabilen su diyeti, sindirim ve boşaltım sisteminizde ciddi problemler yaratabilir.

Su diyeti bir hekim gözetiminde medikal bir amaç için uygulanmadığı sürece bizim tavsiye edeceğimiz bir diyet seçeneği değildir. Kısa sürede genel sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek, dikkat bozukluğu, kas kaybı, mide rahatsızlıkları tarafından zor günler geçirmenize sebep olabilecek siz kilo vermek isterken aslında kilo vermenize yardımcı olmayacak bir diyet…

Kısa sürede hızlı kilo vermek için su diyeti gibi seçeneklerden ise biraz daha uzun bir sürede düzgün beslenme ve hafif egzersizler ile daha sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. (3)

Sporcular için hazırladığımız “Beslenmeyle İlgili Kesinlikle Uyulması Gereken Kurallar” başlıklı yazımıza da göz atmayı unutmayın!

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER