Koşu Sonrası Soğuma Hareketleri İle Ağrılarınızı Azaltın

Uzun soluklu bir koşu sonrası bir yere uzanıp rahatlamak herkesin tercihidir. Hatta yanında buz gibi bir bardak su da inanılmaz güzel olur. Kendinizi dinlenmek için rahat bir koltuğa bıraktığınız anda ise muhtemelen yapmadığınız soğuma hareketleri, bir süre sonra daha rahatsız hissetmenize neden olur.

Fizik terapist Katie Harper, koşu sonrası soğuma hareketlerini yapmanın kas onarım sürecinize pozitif etkisi olduğunu belirtiyor. Bunun sebebi, soğuma hareketlerini yapmadığınız takdirde kaslarınızdaki ağrının daha fazla olacak olmasıdır. Harper, antrenman sonrası kaslarda ve eklemlerde oluşabilecek sertleşmelerin önüne geçebilmek ve antrenmanlarınıza daha verimli bir şekilde devam edebilmek için antrenman sonrası soğuma hareketlerini yapmak gerektiğini ekliyor.

Koşu sonrası soğuma sırasında ilk olarak yapılması gerekenin 5-10 dakikalık hafif tempo koşu ardından da yürüyüş olduğunu belirten Harper bunun sebebini şöyle açıklıyor: 5-10 dakikalık yürüyüşler kalp ritminizin aniden değil sakince normal seviyesine dönmesine yardımcı olur. Kalbinizin atışını antrenman sonrası normale çevirecek şekilde hareket etmezseniz daha sonradan kalbiniz bunu nasıl düzenleyeceğini bilemeyebilir. Aniden antrenmanı bitirmek kalbin çalışma şekline zarar verebilir. Ani bayılmalara, kanın bacağa akışına, kalp ve beyine kan gitmemesine sebep olabilir. Bunları engellemek için ise koşuyu yavaşlayarak ve daha sonrasında yürüyüş yaparak bitirebilirsiniz.

Harper, antrenman sonrası ya da koşu sonrası için ideal bir esneme ve soğutma hareketi programı öneriyor. Bu soğuma hareketleri daha çok koşu sonrası için olduğundan bacaklarınıza ve kalçalarınıza odaklanıyor.

Soğuma Hareketleri:

  • Yürüyüş, 5-10 dakika
  • Hip circles in lunge, her bacak için 30 saniye
  • Lunge and twist, her bacak için 30 saniye
  • Pigeon pose, her bacak için 30 saniye
  • Downward Dog with alternating calf marches, her bacak için 30 saniye

Hareketlerin Sıra İle Yapılışları:

1. Hip Circles With Lunge

2. Lunge And Twist

3. Pigeon Pose

4. Downward Dog With Alternating Calf Marches

[dropcap font=”0″][/dropcap]

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER