Amino asit takviyeleri kullanmak neden önemlidir? Amino asit takviyelerinin faydaları nedir, zararı var mıdır? Bu yazımızda amino asit takviyeleri ile ilgili merak ettiğiniz soruları yanıtlamaya çalılşacağız.
20’nin üstünde amino asit çeşidi mevcut ve her birinin görevi farklı. Vücut, amino asitlerin her birine, farklı amaçlarla ve belli oranda ihtiyaç duyuyor. Amino asitler vücutta üretilmediği için de özellikle spor yapanlar için amino asit içeriğine sahip çok sayıda takviye bulunuyor.
Amino asit takviyelerini kullanmak, özellikle kaslardaki protein sentezini efektif hale getirerek kas kütlesinin artmasına yardımcı olduğu için oldukça önemli.
1) Kas kütlesinin artmasına yardımcı olan amino asitler, vücutta üretilmedikleri için takviye olarak alınırlar.
Amino asitlerin büyük bir çoğunluğu vücutta üretilemiyor, üretilenlerin miktarı da kas yapmayı en iyi hale getirmek için yeterli olmuyor. Bu sebeple dışardan alınan amino asit takviyeleri gerekli bir hale gelebiliyor. Zaten doğada bulunan bu amino asitleri belli bir miktarda aldığımızda vücuttaki kas faaliyeti sonrası aktivitede kas yapımının gerçekleşmesini sağlıyoruz.
2) Amino asitler antrenman sonrası hızlı toparlanmayı destekler.
Spor yaptıktan sonra vücudumuzda bir kas hasarı yaratmış oluyoruz. Antrenmanın yoğunluğuna göre vücudun toparlanmaya olan ihtiyacı değişebiliyor. Beslenme de bu onarımın hızını arttırıp, azaltabiliyor.
3) Kasların hızlı onarımı konusunda amino asit takviyeleri vücuda yardımcı olurlar.
Tabii ki hızlı bir onarım, bir sonraki antrenmanda bitkin ve düşük motivasyonlu olmamak adına istediğimiz bir durum. Kas kendini onarınca güçlenir. Bunun hızlı olması da bir sonraki antrenmana daha güçlü bir başlangıç yapabilmemizi sağlar. Onarım ve toparlanma, geliştiğimiz sürecin nasıl ilerleyeceğinin en büyük belirleyicilerinden olduğu için ve amino asitler bu duruma hızlı etki edebilen takviyelerden olduğu için kullanmamız gerekebilir.
4) Amino asitler sindirime uğramadan direkt olarak ihtiyaç noktasına ulaşır.
Amino asitlerin proteinlerin yapı taşı olduğunun bilincindeyiz çoğumuz. Dolayısıyla amino asit takviyelerinin bir diğer avantajı ise, protein gibi sindirime uğrayarak değil tam tersine direkt ihtiyaç olan noktaya gidebilmeleridir. Bu nedenle amino asitlere birer “hızlı müdahale” stratejisi olarak bakabiliriz. Çünkü emilimleri oldukça kolaydır.
5) Dayanıklılığın ve performansın artmasına yardımcı olurlar.
Amino asitler, hem performansa katkıda bulunurlar hem de sağlıksal açıdan pek çok faydaya sahiptirler.
Kas gelişimine olan katkısından zaten bahsettik. Kas gelişiminin yanı sıra, amino asitler dayanıklılığı da arttırır. Bu nedenle genel performansımızı da tüm spor dallarında arttıracak etkiye sahiptirler.
6) Kas kaybı olmaksızın yağ oranını düşürmede destekleyici role sahiptirler. Amino asitler yağın enerjiye dönüşmesine yardımcı olurlar.
Amino asitler ayrıca enerji olarak yağın kullanılmasını da sağlarlar. Bu sayede kas kaybı önlenirken, yağ oranı da azalır. Böylece hem daha sağlıklı, hem daha iyi görünen, hem de daha iyi performansa sahip bir vücut inşa etmemize olumlu etkiler yaratabilecek takviyelerdir.
7) Yorgunluk ve bitkinlik hissinin ortadan kalkmasına yardımcı olurlar.
Toparlanmaya ve onarıma olan etkisinin yanı sıra, yorgunluk hissini de azaltıcı etkiye sahiptirler. Daha az yorgun hissetmek hem psikolojik hem de fizyolojik anlamda antrenmanın olumlu geçmesini sağlar. Kas ağrılarının geçmesini, bir sonraki antrenmanın da kalitesinin artmasını sağlar. Bu da yine amino asitlerin olumlu özelliklerinden ve neden takviye olarak kullanmamız gerektiğinin cevaplarından sayılabilir. Yorgunluk hissi yüzünden ektiğiniz antrenmanları hatırlatıyoruz.