Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir?

Eğer gıda takviyeleri almak için eczaneye uğradıysanız ya da internette biraz supplement baktıysanız Curcumin diye de karşınıza çıkmış olan zerdeçal ekstresi ile mutlaka karşılaşmışsınızdır. Bunun sebebi Hindistan’da bin yıllara dayanan medikal geçmişe sahip zerdeçal bitkisinin son yıllarda sağlık açısından ne kadar faydalı olduğunun fark edilmesidir. E haliyle, son birkaç yıl içinde zerdeçal, sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme konularına önem veren kişilerin en çok tükettiği yiyeceklerden biri olmuş durumda.

Zerdeçal Nedir?

Asya mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden biri olan zerdeçal genellikle mutfaklarımızda baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Zerdeçalı muhtemelen köri sosunun ana malzemesi olarak biliyor olabilirsiniz. Toz zerdeçal adıyla pazarlarda sık sık gördüğünüz bu baharat bitkisi, köri sosuna sarı rengini verir. Zerdeçal içerisinde anti inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip kurkumin aktif maddesini barındırır.

Kurkumin etken maddesine sahip olan zerdeçal bin yıllardır geleneksel tıpta Asya bölgesinde kullanılmaktadır. Mide yanması, artirit, eklem ağrısı, karın ağrısı, ülser benzeri reaksiyonlar, karaciğer problemleri, huzursuz bağırsak sendromu gibi birçok farklı hastalığın tedavisini desteklemek için zerdeçal bitkisinden yararlanılmıştır.

Ayrıca soğuk algınlığı, baş ağrısı, ciğer inflamasyonu, göz enfeksiyonları, kaşıntılı cilt problemlerinin tedavilerinden sonra da onarıma destek için kullanılmıştır.

Zerdeçal nedir (ya da turmeric nedir) sorusuna cevap olarak, kurkumin aktif maddesine sahip mükemmel bir destektir diyebiliriz. Bu bitki, kurkumin antioksidanını en yoğun barındıran yiyeceklerden biridir. Daha detaylı bilgi için “Zerdeçal (Turmeric) Ekstresi Nedir?” başlıklık yazımıza göz atabilirsin.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Zerdeçalın ana etken maddesi kurkuminin yukarıda bahsettiğimiz özellikleri yine yukarıda bahsettiğimiz rahatsızlıkların tedavisini desteklemek amacı ile yıllardır kullanılıyor. Tüm bu sağlıklı yaşam için yeni ve bilinmeyenleri keşfetme sürecine, fitness tutkunları ve kilo problemi olan kişiler de “zerdeçal zayıflatır mı” diye bir soru ile katılıyor. Son yıllarda kilo vermek için de bu bitkiden yararlanılabileceğini düşünen birçok kişi bulunuyorr.

Ancak biz zerdeçalın faydaları nelerdir sorusunu yanıtlamak için, etken maddelerinin temel kimyasal özelliklerine bakarak bir liste hazırlamak istiyoruz. Aşağıda zerdeçalın faydalarını sizler için sıraladık.

Zerdeçalın Faydaları:

  • Zerdeçal antimikrobiyal bir bitkidir. Etken maddelerinin vücuttaki oluşabilecek mikrobik reaksiyonların engellenmesine yardımcı olabilir.
  • Beyin ile ilgili nörolojik rahatsızlıkların engellenmesine yardımcı olabilir ve Bu rahatsızlıkların oluşma riskini düşürebilir.
  • Depresyon ve Alzheimer gibi beyinde hormonlardaki bozukluklara bağlı hastalıkların oluşumunu engelleyebilir. (1, 2)
  • Kurkuminin yaşa bağlı beyin hasarlarını azaltabileceği de düşünülmektedir. (3)
  • Kurkumin etken maddesinin kal sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu düşünülmektedir.
  • Kurkuminin kan pıhtılaşması ve tansiyonun düzenlenmesi konusunda olumlu etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir.
  • Osteoartirit gibi eklem bölgelerinde inflamasyona bağlı rahatsızlıkların etkilerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
  • Bir çalışmada, kurkuminin antiinflamatuar bir ilaca göre romatoid artrit üzerinde daha çok etkili olduğu gözlemlenmiştir. (4)
  • Çalışmalar, depresyon ve kurkumin arasındaki ilişkiyi de gözlemlemiştir. Kurkumin etken maddesinin beyindeki serotonin ve dopamin hormonlarını arttırabildiği çalışma verilerinden biridir. (5, 6)

Beslenmenize zerdeçal takviyesi yapmayı düşünüyorsanız piyasada bulunan zerdeçal ürünlerini incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Zerdeçal bitkisi yazımızın başında belirtiğimiz gibi genel sağlık üzerindeki pozitif etkileri ile son birkaç yıl içerisinde oldukça popülerleşmiş durumda. Bu da eczanelerde ve internette daha çok kurkumin ve zerdeçal ürünü ile karşılaşmamızı sağlıyor. Zerdeçal ürünlerini supplement olarak hemen her yerde görebilirsiniz. Bu ürünlerin ilaç olmadığını hatırlatmak isteriz. Bahsettiğimiz problemler ile karşılaştıysanız ya da bu tür rahatsızlıkları engellemek istiyorsanız ancak destek olarak bu ürünleri görmenizi ve kullanmanızı tavsiye ederiz.

Turmeric, zerdeçal ürünlerini alırken misel yapıda, vücudunuzun daha fazlasından yararlanabileceği ve daha çok verim alabileceği türlerini seçmenizi öneririz.

Zerdeçal Ürünleri

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER