Bilinçli spor yapan kişilerin belki de en çok tercih ettiği supplement kreatindir. Kreatin, bir çok araştırma tarafından desteklenen, kas geliştirme konusunda yararlılığı kanıtlanmış bir amino asittir. Sporcuların güçlenmesine ve kas yapmasına, enerji ihtiyacını karşılayıp kaslarda su tutarak destek olur.
Son zamanlarda kreatin ile ilgili en çok tartışılan konulardan biri, saç dökülmesine sebep olup olmadığıdır.
Kreatin, pek çok faydasının yanında belli yan etkileri sebebi ile de tartışılır. Aşağıda linkini bulabileceğiniz yazıda da belirttiğimiz gibi pek çok kişi kreatini steroidlerle dahi kıyaslamaktadır. Yeterince bilgi sahibi olmadan üzerine çok fazla konuşulan bir supplement olan kreatinin, saç dökülmesine sebep olup olmadığı da tartışmalı bir konudur.
Bizler de sizler için bu konuyu mercek altına almak ve ‘kreatin saç döker mi?’ sorusuna cevp bulmak istedik.
Kreatin ile ilgili daha fazla bilgi için Kreatin Steroid Midir? yazımıza göz atabilirsiniz.
Kreatin ve Saç Dökülmesi
‘Kreatin saç dökülmesine sebep olur mu?’ sorusunun temelinde, vücuttaki DHT (dihidrotestosteron) miktarını arttırması yatıyor. DHT kısaca, testosteron hormonunun güçlü metabolitidir. 5-Alfaredüktaz enzimi sayesinde erkeklik hormonu olan testosteron DHT’ye dönüşür. Belirgin erkeklik özelliklerinin bazıları, DHT miktarına bağlı olarak gözlemlenir.
Burada dikkatli olmak gereken iki nokta var ki; DHT artışı her insanda saç dökülmesi yaratmıyor ve DHT artışı günlük hayattaki pek çok durumda artış gösterebiliyor. Bu nedenle saç dökülmesinin sebebini direkt olarak kreatine bağlamak, doğru olmayacaktır.
Kreatin alımıyla vücutta üretimi artış gösteren DHT, her insanda saç dökülmesine sebep olmaz. Saç dökülmesine sebep olup olmayacağının belirleyicisi ise kişinin genetiğidir. Kimi insan genetik olarak DHT artışıyla saç dökmeye yatkınken, kimisi olmayabilir. DHT miktarı en fazla olan sporcular, vücut geliştiricilerdir. Baktığınız zaman pek çok saçı gür ve profesyonel olarak vücut geliştirme ile ilgilenen sporcu bulunmaktadır. Yani kreatin alımını ve DHT artışını direkt olarak saç dökülmesiyle ilişkilendirmek doğru değildir. Dolayısıyla kreatin saç dökülmesine sebebiyet veremez diyebiliriz.
Saç Dökülmesine Genetik Olarak Yatkın Olmak
Genetik olarak saç dökülmesine yatkınlığı olan kişiler için kreatin kullanmanın riskli olduğu söylenebilir. Ancak yine de bu kişilerde de kreatinin saç dökülmesine sebep olacağının kesinliği yoktur. Kişi farklı nedenlerle saç dökebilirken, DHT artışı sebebiyle saç dökmeyebilir. Genetik yatkınlık durumunda bile, kreatinin kesin olarak saç dökülmesine sebep olacağını söylemek doğru olmaz.
DHT, hali hazırda vücutta testosteron artışıyla artabilen bir organik moleküldür. Yani testosteron artışına sebep olabilecek aktivitelerin çoğu DHT artışını beraberinde getirebilir. Ağırlık kaldırmak, bol yemek tüketmek gibi durumlarda da testosteron artışı, dolayısıyla DHT artışı gözlemlenecektir. Saç dökülmesinden korktuğunuz için yemek yemeyi azaltıp ağırlık kaldırmaktan vazgeçebilir misiniz? Bu sorunun cevabı evet ise kreatinden uzak durmanız mantıklı olabilir. Bilmelisiniz ki, kreatinin DHT miktarındaki artışa sebep olması, yapmayı sevdiğiniz pek çok şeyin de sebep olabileceği bir durum. DHT miktarındaki artışın da, çok büyük bir risk olmadığını söylemek yanlış olmaz.
Kreatin – Saç Dökülmesi Hakkındaki Araştırmalar
Kreatin ve saç dökülmesi ile ilgili pek çok araştırma yapılmış olsa da bu araştırmaların yetersiz olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü araştırmalar hem kısa vadede hem de çok az insan üzerindeki gözlemler ile yapılmış durumda. Kreatinin saç döktüğünü destekleyen veya desteklemeyen tüm araştırmaların yetersizliğinden bahsetmek mümkün.
Sonuç
Kreatin, DHT artışını beraberinde getirebildiği için saç dökülmesine sebep olabilir. Ancak aynı miktarda DHT artışı ağırlık kaldırmak, spor yapmak veya yağlı yemekler tüketmek gibi testosteron artışına sebep olan aktivitelerle de meydana gelebilir.
Ayrıca kreatin alımıyla meydana gelen DHT artışının saç dökülmesine sebep olup olmayacağı, genetiğe bağlıdır. Bu konuda kesin bir şey söyleyebilmek için bakabileceğimiz araştırmalar, henüz yeterli seviyede değildir.
Bu bilgilerin ışığında, kreatinin saç dökülmesine kesin olarak sebep olduğunu söylemek doğru olmaz.