YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN BACAK KASI ANTRENMANI

Bu yazımızda bacak antrenmanlarının ağırlık antrenmanlarında neden önemli bir yeri olduğunu, bacak kaslarının işlevlerini ve onlar için hazırladığımız antrenman programını paylaşıyor olacağız. Yazımızı okumaya devam edin ve kaslı bacaklara giden yolu aralayın.

Herkes iyi bir fiziğin gelişmiş göğüs kasları, belirgin karın kasları ya da geniş omuzlar olduğunu düşünür. Bunlar tabii ki de iyi bir fiziğin olmazsa olmaz şartlarıdır. Ancak söz konusu simetrik bir vücut olduğunda tüm vücut bölgelerinize aynı oranda önem vermelisiniz. Simetrik bir vücut, bir vücut bölgenizin ya da vücudunuzun bir tarafının diğerlerinden büyük olmadığı bir orana sahiptir.

Bacak antrenmanı yazısında simetriden bahsetmemizin ise bir nedeni var. Ağırlık antrenmanlarına yeni başlayan çoğu kişi bacak antrenmanlarını atlamaktadırlar. Bacak antrenmanlarına yeterince önem vermediklerinden ötürü de üst vücut ve alt vücut bölgelerinde hacim anlamında dengesizlikler oluşur. Bu da simetrik olmayan bir vücut geliştirmelerine neden olur. Yapılı bir üst vücuda karşılık (gelişmiş göğüs kasları, omuz kasları ve biceps kasları) az gelişmiş bir alt vücut (zayıf bacak kasları) bir şeyleri eksik yaptığınızın göstergesidir.

Bacak antrenmanlarını antrenman rutinlerinizde daha önce yer vermediyseniz sizinle paylaştığımız bu bacak antrenmanını uygularken ilk başlarda zorlanabilirsiniz. Ancak aldığınız sonuçları ve bacak kaslarınızdaki hacim değişikliklerini gözlemledikçe bacak antrenmanlarınıza daha da sıkı bir şekilde sarılacağınızdan eminiz.

Öncelikle gelin isterseniz bacak kaslarının anatomisinden bahsedelim. Sonra bacak kaslarının işlevlerinden, hangi bacak kasının tam olarak nerede yer aldığından ve her bir bacak kası için egzersiz önerilerinden söz edeceğiz. Yazının sonunda ise bacak antrenmanımızı okuyacaksınız. Hazırsanız başlıyoruz!

Quadriceps Kasları

Rectus Femoris

Bu kas kalçanızı uzattığınızda genişler ve kasılır. Kalçanızdan başlar ve üst bacağınızın orta kısmına kadar ilerler. Dizinizde son bulur. Barbell Full Squat egzersiziyle çalıştırılabilir.

Vastus Laterallis

Kalça kasıldığında uzamaktadır. Quadriceps kasının dış kısmındaki uyluk kemiğinin 2/3’e kadar uzanır ve dizinizde son bulur. Hack squat egzersiziyle çalıştırılabilir.

Vastus Mediallis

Kalça kasıldığında uzamaktadır. Quadriceps kasının iç kısmındaki uyluk kemiğinin 1/2’e kadar uzanır ve dizinizde son bulur. Leg extension egzersiziyle çalıştırılabilen bir kastır.

Hamstring Kasları

Semitendinosus

Kalça ekleminin uzatılmasından ve dizlerin bükülmesinden sorunludur. Uyluğun arka orta kısmında yer alır. Barbell lunge egzersiziyle bu kas çalıştırılır.

Semimembranosus

Kalça ekleminin uzatılmasından ve dizlerin bükülmesinden sorunludur. Buna ek olarak bacaklarınızı biraz döndürmenize imkân verir. Uyluğun arka orta tarafında bulunur. Lying leg curl egzersiziyle çalıştırılabilir.

Bicep Femoris (Uzun Baş)

Diz bükülmesinden ve kalçanızı uzatmaktan sorumludur. Uyluğun arka kısmının alt iç bölgesinde bulunur. Seated leg curl ile bu kas çalıştırılabilir.

Bicep Femoris (Kısa baş)

Diz bükülmesinden ve kalçanızı uzatmaktan sorumludur. Uyluğun arka kısmının üst iç bölgesinde bulunur. Seated leg curl egzersiziyle çalıştırılabilen bir kastır.

Kalf Kasları

Gastrocnemius

Ayak bileğinde plantar fleksiyondan (ayak sırtının tabana doğru bükülmesi) sorumludur. Alt bacağın arka kısmında bulunur. Pırlanta şeklindeki bu kasa insanlar genelde kalf kası demektedir. Standing calf raise egzersiziyle çalıştırılabilir.

Soleus

Ayak bileğinde plantar fleksiyondan (ayak sırtının tabana doğru bükülmesi) sorumludur. Dizden ayak bileğine kadar alt bacağın arka kısmında bulunur. Seated calf raise egzersiziyle çalıştırılabilir.

Bacak Antrenmanı Notları

Yukarıdan da görüleceği üzere bacaklarınızda birçok kas bulunur. Peki, bu bacak kaslar nasıl çalıştırılır? Bacaklarınız zaten yürümeye alışkındırlar, bu yüzden bacak kaslarınızda hacim kazanmak istiyorsanız onları gerçekten yormalısınız. Bu şekilde çalışarak hacimli bacak kaslarına sahip olabilirsiniz. Tekrar sayımıza gelince bu egzersize göre değişecektir. Birleşik egzersizlerin çoğunda 4-6, izole egzersizlerde ise 8-12 ve 15-20 tekrar sayısını kullandık çünkü fazla tekrar sayısı kan akımını arttırıp daha çok besin maddesinin bacak kaslarınıza ulaşmasını sağlayacaktır.

 Tüm egzersizleri iyi bir formda uygulamalısınız. Unutmayın; kötü form sakatlığa neden olmaktadır. Aşağıda bacak antrenmanımızı bulabilirsiniz.

Bacak Antrenmanı

Egzersiz

Barbell Squat

4 set / 4-6 tekrar

Egzersiz

Dumbbell Lunge

4 set / 12 tekrar (her bir bacak için)

Egzersiz

Leg Press

3 set / 12-15 tekrar

Egzersiz

Lying Leg Curl

3 set / 12 tekrar

Egzersiz

Leg extension

3 set / 20 tekrar

Egzersiz

Standing Calf Raise

4 set / 12 tekrar

 

 

 

 

 

 

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER