Dengeli Beslenerek Nasıl Kilo Verilir?

“Zayıflama yöntemleri arasından denemediğim kalmadı ama hâlâ istediğim kiloya inebilmiş değilim” diyorsanız yanlış yaptığınız ya da eksik uyguladığınız bir şeyler olabilir. Kilo verme konusunda soru işaretlerinizi giderebilmek ve sağlıklı bir şekilde zayıflamanıza yardımcı olabilmek adına bugün sizlere dengeli beslenme ile nasıl kilo verebileceğinizden bahsedeceğiz.

Beslenme ve Dengeli Beslenme Konusunda Ne Kadar Bilgiye Sahipsiniz?

Kilo verebilmek için belki de sağlığınızı bozabileceğiniz çeşit çeşit kürlere girmeden, diyetlere başlamadan önce beslenme konusunda neler biliyor olduğunuza hiç dikkat ettiniz mi?

Neden besleniyoruz, nasıl beslenmeliyiz, nasıl kilo verilir, nasıl kilo alınır, beslenmenin kilo üzerindeki etkilerini nasıl kontrol edebiliriz… Bu gibi birçok soruya vereceğiniz cevap diyet listesi hazırlarken amaçlarınıza uygun bir yol çizmenize yardımcı olur. Bu diyet programına uyduğunuz takdirde de amacınıza ulaşırsınız.

Bugün size bir zayıflama programı vermekten çok yukarıda da belirttiğimiz gibi beslenme ve dengeli beslenme kavramları üzerine yoğunlaşacağız. Daha sora dengeli beslenerek nasıl kilo verebileceğinizi açıklayacağız.

Beslenme Nedir?

Kimsenin ağzından düşmeyen diyet kelimesi beslenme demektir. Beslenme, tüm yaşamsal fonksiyonların normal bir şekilde devam ettirilebilmesi için hayvansal ve bitkisel ürünlerden yararlanılarak vücuda besin alınmasıdır. Besinleri makro besinler ve mikro besinler olarak ikiye ayırırız. Makrolar protein yağ ve karbonhidratlardır. Mikrolar ise vitamin ve mineral ve benzer bileşenlerdir.

Besinler DNA oluşumundan hücrelerin yenilenmesine, saç, tırnak ve cilt yapısının korunmasından organların temizlenmesine kadar birçok farklı görevde yer alırlar. Kas gücünüzü ve kütlenizi artıran proteinlerden, yağ yakımını tetikleyerek zayıflamanıza yardımcı olan mikro bileşenlere kadar hepsine ihtiyaç duyarsınız; ihtiyaç duyarız. İşte dengeli beslenme tam bu noktada ortaya çıkar.

Dengeli Beslenme Nedir?

Dengeli beslenme vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinlerden ihtiyacımız olduğu kadar her gün düzenli bir şekilde alabilmektir. Protein, yağ ve karbonhidratlardan ve vitamin ve minerallerden oluşan bir beslenme programı oluşturmak hem zayıflamanıza hem kaslarınızı korumanıza ya da artırmanıza hem de sağlığınızın korunmasına yardımcı olur.

Dengeli beslenerek zayıflayabilirsiniz. Bunun için hangi makro besinleri ne kadar tükettiğinize dikkat etmeniz gerekir.

Amacınız zayıflamak olduğunda henüz değinmediğimiz bir kavrama daha burada yer vermek istiyoruz: kalori.

Dengeli Beslenerek Nasıl Kalori Kontrolü Sağlanır?

Her gün vücudunuz yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmek için makro ve mikro besinlerden oluşan yiyeceklere ihtiyaç duyar. Makro besinler kalorilere sahiptir. Kalori, besinlerin vücutta parçalanıp kullanılmaya başladığında ortaya çıkan enerjinin birimidir. Protein, yağ ve karbonhidratlar farklı kalorilere sahiptirler. Dolayısıyla yüksek yağ değerlerine sahip avokado ve yüksek karbonhidrattan oluşan bir dilim ekmek farklı kalorilere sahiptir.

Her gün belirli bir miktar kaloriye ihtiyaç duyarız. Bu miktardan fazla kalorili yiyecek tüketip bu kalorileri yakmadığımızda vücudumuzda yağ ve şeker olarak biriken bu yiyecekler kiloya dönüşür. Ters şekilde almamız gerekenden az kalori tüketirsek, vücudumuz önceden depoladığı besinleri kullanmaya başlar bu sayede de kilo vermeye başlarız.

Dengeli Beslenerek Nasıl Kilo Verilir?

Dengeli beslenme ile kilo vermek için kalorileriniz biraz kısmanız yeterlidir. Bunun için aşağıda sıraladığımız adımları takip etmeniz size yardımcı olacaktır:

  • Yediğiniz yiyeceklerin kalori değerlerine ve makro besin profillerine dikkat ederek günlük ortalama ne kadar kalori aldığınızı hesaplayın.
  • Daha sonra internette kolayca bulabileceğiniz kalori hesaplama araçlarına bakarak ya da bir diyetisyene danışarak kilonuzu korumak istediğiniz normal bir dönemde günlük ne kadar kalori tüketmeniz gerektiğini hesaplayın.
  • Üçüncü aşamada amacınız kilo vermek olduğu için kalori kısımı yapmalısınız. Yani tükettiğiniz miktardan daha az bir kalori değeri belirlemelisiniz. (500 kaloriye kadar azaltmak yeterlidir, 500 kaloriye iki adımda gelerek diyet döneminizi kendinize göre kolaylaştırabilirsiniz. Daha fazla kalori kısmak isterseniz mutlaka diyetisyen kontrolü eşliğinde devam etmelisiniz)
  • Son adımda belirlediğiniz kalori miktarını hangi makro besinler ve yiyeceklerden alacağınızı seçmelisiniz.

Hızlı Kilo Verme Tüyoları

Protein ve sağlıklı yağ miktarınızı artırarak karbonhidrat oranınızı azaltmanız en doğru seçenek olabilir.

Protein tok tutucu özelliği ile uzun süre tok kalmanıza ve fazladan yiyecek tüketmenize engel olacaktır. Aynı şekilde vücudunuzun yakmayı en son tercih edeceği besin olduğundan vücudunuzu karbonhidratları ve yağları yakmaya teşvik edecektir.

Sağlıklı yağlar özellikle vitamin ve minerallerden aldığınız verimi artırarak bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek olacaktır. Ayrıca sağlıklı yağlar vücudunuzda depolanan ve kilo yapan yağların yakılmasını tetikleyecektir.

Karbonhidratlar en hızlı enerji kaynaklarıdır. Özellikle bağışıklığınızın düşük olduğunu hissettiğiniz zamanlarda vücudunuzu yormamak adına karbonhidratlı beslenebilirsiniz. Bunun dışında kilo verirken karbonhidratları genellikle egzersiz öncesi tüketmenizi tavsiye ederiz. Karbonhidrat miktarını azaltmak da biriken yağ depolarının kullanılmasını destekleyen ikinci etmendir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER