Yaza Hazırlık: Kolay Kilo Vermenin İpuçları

Güneşin etkilerini daha çok hissetmeye başladığımız bu günler yazın en sevindirici habercisi olmaya devam ediyor. Yaz yaklaştıkça tatil tarihlerinin de belirlenmesi ise çoğumuzda aynı kaygıyı yaratabiliyor: Yaza fit girebilmek. Kış boyunca kazandığınız kalorileri yaza girmeden evvel vermek istiyorsanız bazı ipuçları size yardımcı olabilir.

Sadece diyet veya egzersizin tek başlarına kalori verme süreçlerini hızlandırmaması karşı konulamaz bir gerçek. Doğru yöntemlerle doğru kararları hayatınıza entegre etmek ise yaz mevsimine fit girmenize yaracak ipuçlarını da beraberinde getiriyor.

İşte yaz mevsimine hazırlanırken kolay kilo vermenin ipuçları…

Yaz mevsiminde kilo vermenin ipuçları

Bol Bol Su İçin

Havaların ısınmasıyla beraber vücudumuzun suya ihtiyacının artması kaçınılmaz bir gerçek. Dehidrasyon gibi durumların oluşmaması için su tüketimini fazlalaştırmak önemli adımların arasında yer alıyor. Sağlığımız açısından su tüketimi elbette ki büyük önem taşıyor ancak hayalinizdeki kilolara gelebilmek için de vücudunuzun suya ihtiyacı var. Dehidrasyonu yenerek yaz mevsimine daha hızlı hazırlanabilirsiniz. Peki dehidrasyonu yenmenin en iyi yolu nedir? Metabolik faaliyetlerinizin devam edebilmesi için gün içinde yeterli su içmeniz kilo verme süreçlerinizi hızlandırabilir. Sıcak havalarda dehidrasyon yaşamamak için her zaman yanınızda bir şişe su bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Yaz mevsiminde kilo vermenin ipuçları

Zayıflamak için “Hacimli” Yiyin

Her gün tabağınıza koydunuz besinlerin boyutları değişkenlik gösterebiliyor. Meyveler, sebzeler, çorbalar ve salatalar gibi “büyük” ve hacimli yiyecekleri seçmekse çok fazla kalori almadan sizi doyuracak besinler arasında yer alıyor. Yaz mevsimine hazırlanmak ve metabolizmanızı hızlandırmak için hacimli yiyecekleri tercih etmeniz iyi bir adım olabilir. Çünkü bu yiyecekler, şeker açısından zengin ve kalorilerle yoğun olma eğiliminde olan “küçük” yiyeceklerin aksine, lif ve su ile dolu. Günümüzde birçok çalışma; açlığımızın, öğün başına kalori miktarından ziyade belirli bir hacimde yemek yiyerek tatmin olunma olasılığının yüksek olduğundan bahsediyor. Yani, daha hacimli yiyecekler yemek, açlığınızı frenlemenize ve daha hızlı kilo vermenize yardımcı olabiliyor. Bunun için;

Tabağınızı yaz sebzeleriyle doldurun: Yaz sebzelerinin düşük kalorili olmasından faydalanarak besin seçimlerinizi bu besinler etrafında yaparak daha az kalori alabilirsiniz. Salatalık, kabak, patlıcan, enginar ve semizotu gibi sebzelerin tümü çok sağlıklı olan ve kilo vermeyi teşvik edebilen yiyecekler arasında yer alıyor.

Kavun ve karpuz yiyin: Sıcak yaz akşamlarının vazgeçilmezlerinden karpuzlar ve kavunlar yaz aylarında yaygın olarak bulunuyor. Lezzetli ve susuzluk giderici olmalarının yanı sıra, bu meyvelerin kalorisi de düşüktür ve bu nedenle yaz mevsiminde kilo verme planınız için harikadır.

Yaz mevsiminde kilo vermenin ipuçları

Kısa ve Yüksek Yoğunluklu Egzersizler Yapın

Kilo verme süreçlerinin en önemli adımlarından biri şüphesiz ki egzersiz yapmak. Formda kalmak için spor salonunda saatlerinizi harcamak istemiyorsanız daha iyi sonuçlara ulaşmak için kısa ve yüksek yoğunluklu egzersizlere başvurabilirsiniz. Amerikan Spor Hekimliği Koleji’ne göre, kısa ve yüksek yoğunluklu egzersizlerde daha fazla kalori yakmanın olasılığı daha fazla olarak açıklanıyor. Bu şekilde bir egzersizi bitirdikten sonra egzersizin uzun süre kalori yakmanıza devam etmenize yardımcı olabileceği de çalışmaların konusu olmaya devam ediyor. Örneğin, kardiyo antrenmanınız için koşmayı seviyorsanız, iki dakikalık artışlarla sırayla koşu ve sprint yapmayı deneyebilirsiniz. Eski, uzun ve yavaş rutininize kıyasla daha kısa sürede daha olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.

Yaz mevsiminde kilo vermenin ipuçları

Yeşil Çay Tüketimini Alışkanlık Haline Getirin

Yeşil çayın antioksidan etkileri yıllardır çoğu diyetin ana içeceği olmasına olanak tanıyor. Antioksidanlar vücudumuzda bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olmasının yanı sıra kilo verme süreçlerini de destekliyor. Kilo vermek istiyorsanız şekerli veya gazlı içeceklerden ziyade yeşil çay tüketerek sürecinizi daha sağlıklı yönetebilirsiniz. Bu şekilde yüzlerce kalori ve tonlarca karın şişirici şekerden tasarruf etmekle kalmayacak, aynı zamanda yeşil çayın içerdiği kateşin maddesinin de etkilerini hissedeceksiniz. Kateşinler karın yağının depolanmasını engelleyen ve hızlı kilo vermeyi kolaylaştıran bir tür antioksidan olarak biliniyor ve dolayısıyla çoğu diyetin içinde yeşil çay bulunuyor. The Journal of Nutrition’da yayımlanan bir çalışma, her gün dört ila beş fincan yeşil çay içenlerin ve 25 dakika egzersiz yapanların, içmeyenlere göre daha fazla göbek yağı kaybettiğinden bahsediyor.

Yaz mevsiminde kilo vermenin ipuçları

Sabah Güneş Işığına Evet Deyin

Yaz sıcağında sabah erken kalkıp yürüyüşe ya da koşuya çıkmak bazen zor gelebiliyor ancak kilo vermeye çalışıyorsanız bu aktiviteyi hayatınıza entegre etmenizi öneririz. Çünkü güneşe maruz kalmak vücuda sadece D vitamini sağlamakla kalıyor, aynı zamanda da yağ yakımına da yardımcı olduğu biliniyor. Egzersiz konusunda kararsızsanız bile D vitamininin etkilerinden faydalanmak için kısa sabah yürüyüşleri veya balkonda oturma gibi etkinlikleri hayatınıza dahil edebilirsiniz.

Yaz mevsiminde kilo vermenin ipuçları

Tercihlerinizi Yaz Mevsimine Adapte Edin

Güneş ışığı ve yüksek sıcaklıkların yanı sıra yaz mevsimi; mangallar, deniz kenarı partileri ve lezzetli yiyeceklerle simgeleniyor. Eğlenceden mahrum kalmadan da sağlığınızı korumanız mümkün. Örneğin etkinliklerde soda, limonata veya alkollü içecekler yerine mineralli su ve %100 meyve suyu gibi daha sağlıklı seçenekleri tercih ederek şekerli içeceklerden kaçınabilirsiniz. Benzer şekilde; sosisli sandviç, biftek ve patates kızartması gibi sağlıksız barbekü seçeneklerini ızgara sebze, balık ve meyve tabağı gibi seçimlerle değiştirebilirsiniz.

Öğün aralarında atıştırabileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklar için tıklayın!

Yaz mevsiminde kilo vermenin ipuçları

Daha Fazla Probiyotik Tüketin

Kızılderililerin yaz mevsimlerinde sindirim sağlıklarını geliştirmek için çok fazla lor peyniri yediklerini biliyor muydunuz? Eski zamanlardan bu yana taşınan alışkanlıkların bile arasına giren probiyotikli gıda tüketimi, günümüzde de özellikle yaz mevsiminde önemini korumaya devam ediyor. Sindirim sistemimizin yazları sorun yaratmaya yatkın olması kilo verme süreçlerini de olumsuz etkileyebiliyor. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için beslenme düzeninize normalde tükettiğiniz miktardan daha fazla probiyotikli gıda eklemek iyi bir çözüm olabilir. Probiyotik ihtiyacınızı daha kolay yollardan karşılamak istiyorsanız takviye olarak da kullanabilirsiniz.

Takviye önerisi: One Up Probiyotik Prebiyotik 60 Kapsül

Yaz mevsiminde kilo vermenin ipuçları

Şekerleme Yapın

Yaz sıcaklarının en sevilen aktivitelerinin arasında yer alan kısa öğle uykuları kilo vermenize yardımcı olabilir. Bu şekerlemelerin en ünlü özelliği zorlu egzersizler sonrasında dinlenmeyi sağlaması ve kilo vermeye yardımcı olması. Kilo verme sürecinizi en iyi şekilde yönetebilmek adına yapacağınız güzel bir öğleden sonra şekerlemesi, ayrıca stres seviyelerini düşürmeye de yardımcı olabilir.

Yaz mevsiminde kilo vermenin ipuçları

Aktif Kalın

Birçok insan yaz aylarında spor salonuna gitmeye mola veriyor. Bu durum olumsuz olarak gözükse de bunu avantaja çevirmek sizin elinizde. Eğer siz de yaz mevsiminde spor salonuna gitmeye ara verenlerdenseniz yeni bir aktivite denemek için çok zamanınız kalacak demektir. Örneğin; yeni yolları keşfederek yürüyüş yapmak, bisiklet sporuna başlamak, dışarıda yoga yapmak veya yaz sporlarını denemek iyi bir adım olabilir. Ayrıca akivitelerinizi planlamanın önemi de oldukça büyük. Araştırmalar, ayrıntılı bir plan yapmanın insanların aktivite hedeflerine bağlı kalmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Ek olarak, yeni aktiviteler eklemek veya çeşitli egzersizler yapmak sıkılmanızı önlemenize de yardımcı oluyor.

Yaz mevsiminde kilo vermenin ipuçları

Çay ve Kahveyi Ortadan Kaldırın

Çay ve kahve gibi kış dostu içecekleri tüketmekten genellikle çekinmiyoruz ama fazla kafein tüketiminin de zararları saymakla bitmiyor. Dolayısıyla yaz mevsimini fırsata çevirerek soğuk bitki çaylarına yönelmek iyi bir fikir olabilir. Yeşil çay ve bitki çayları antioksidan etkileri sayesinde kilo vermenize de yardımcı olmasıyla uzmanlar tarafından sıklıkla öneriliyor. Kahve ve çay tüketiminizi sınırlandırarak bitki çaylarına geçiş yapmanız metabolizmanızın hızlanmasına olanak tanıyabilir.

Yaz mevsiminde kilo vermenin ipuçları

Yaz Mevsimi için Yemek Günlüğü Tutun

Eğer gerçekten ne yediğinizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız, bir yemek günlüğü tutmak bu konuda size yardımcı olabilir. Diyetinizde neyi ne kadar yediğinizi takip edebileceğiniz bir günlük sayesinde, gün sonunda kendinizi değerlendirebilirsiniz. Böylelikle kaç kalori verdiğinizi tespit edebilir, bir sonraki gün yiyeceklerinizi de bu günlüğe göre uyarlayabilirsiniz. Bu günlüğe aynı zamanda gün içinde nasıl hissettiğinizi de yazabilirsiniz. Böylelikle duygularınız ile yeme alışkanlıklarınız arasındaki ilişkiyi keşfederek kontrolü elinize alacak adımlar atabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER