Yoga Yapanlar Daha mı Zekidir?

Yoga yapmanın beyninizi nasıl değiştirdiğini hiç merak ettiniz mi? Bilim insanları beyin taramalarını kullanarak, yoganın aslında beyin kimyasını değiştirdiğini kanıtladılar. Tıpkı tai chi hareketleri uygulamak gibi, yogayı bir egzersiz ve meditasyon şekli olarak kullanmak, özellikle beyinde köklenen ve hafıza ile ilgili olan sağlık sorunlarını doğal yollarla tedavi etmeye yardımcı olabileceği düşünülüyor.

İşte bulgular!

Yoga Beyninizi Nasıl Değiştirir?

Yoga, kobra duruşu

Yoga da dahil olmak üzere doğal terapiler, ilaç ve biyoteknoloji endüstrilerine kıyasla büyük çalışmalar için bir fona sahip olmasa da, git gide popülaritesini artırdığını görmeye başlıyoruz.

Yoga GABA’yı Serbest Bırakır

Yoganın endişeleriniz üzerinde doğal bir çözüm olduğunu biliyor muydunuz? Bunu sebebi ise yoganın beynimizdeki GABA seviyelerini etkilemesidir. GABA (Gama-Aminobütrik asit), vücudunuzdaki gama-aminobutriik asitlere verilen isimdir. GABA, nöral aktiviteyi baskılamak için oldukça önemlidir. GABA nörotransmitterleriniz, alkollü içeceklere benzer şekilde (zararlı yan etkileri olmadan) vücutta sakinleştirici bir etki yaratır. Yoga, anksiyete tedavisinde kullanılan ilaçlar olmadan beyninizin doğal GABA üretimini hızlandırır.

Kilo vermek için yürüyüş yapmak gerçekten işe yarıyor olsa da, endişeye karşı bu pek de işe yarıyor sayılmaz. Yapılan bir araştırmaya göre yoga nefes alma, meditasyon ve hareket kombinasyonu nedeniyle kaygı ile mücadele için en iyi egzersizlerden biri olarak biliniyor.

Yoga Beyindeki Gri Madde Oluşumunu Artırır

beyin-sagligi-koenzim-q10

Araştırmalara göre yoga aslında kronik ağrının beyindeki etkilerini önleyebilir veya tersine çevirebilir. Aslına bakıldığında, depresyondaki bireylerin kronik ağrıları beyindeki gri madde seviyesini azaltmış olabilir.

Gri madde serebral korteks ve beynin subkortikal bölgelerinde bulunur. Azalan gri madde hafıza bozukluğuna, duygusal sorunlara, zayıf ağrı toleransına ve bilişsel işlevin azalmasına neden olabilir.

Ancak yoga ve meditasyon, beyindeki kronik ağrıyı tersine çevirir ve şunu düzenli olarak yoga yapan insanlarda gri madde seviyelerinin daha yüksek olduğu bilinir. Bu, yoganın bazı depresyon türleri için etkili bir ilaç olabileceğini ve en doğal ağrı kesicilerden biri olabileceği anlamına gelir.

Yoga, depresyon eğilimli hamile kadınlarda bile doğal bir antidepresan görevi görür. Yapılan bir araştırmada, meditatif yoganın risk altındaki kadınlarda depresyon semptomlarını önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur.

Yoga, nefes alma, meditatif ve germe egzersizleriyle kaygıyla mücadele için benzersiz bir egzersiz olabilir. Birçok farklı yoga çeşidi olsa da, hafif egzersizlerle başlayıp sizin için en uygun olanı bulana kadar kendinizi denemenizi öneririz.

Ve sorunun cevabı şu: kaygı ve depresyona dirençli ve sakin bir beyne sahipseniz tabii ki daha zekisiniz!

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER