Daha Çok Protein Alımı İçin Et mi Tavuk mu?

Doğru miktarda proteinin vücuda iyi geldiğine dair hiçbir şüphe yoktur. Protein tüketmek metabolizmanızı ve egzersiz ya da sakatlık sonrası iyileşmeyi hızlandırabilir, kas inşa etmenize yardımcı olabilir, kemik kütlesini korumayı kolaylaştırabilir ve kan basıncınızı düşürebilir. Protein ayrıca kilo vermek isteyenler için de faydalıdır, çünkü yeterli miktarda protein tüketmek açlık hissini azaltabilir, yaktığınız kalori miktarını artırabilir ve metabolizma hızınızı yükseltir. Peki hangi protein kaynağı en iyisidir: et mi, tavuk mu?

Kırmızı Et mi Yoksa Tavuk mu Daha Fazla Protein İçerir?

Et ve tavuk protein açısından zengin oldukları için beslenme sürecinde oldukça önemlidir. Ancak uzun yıllardır hangisinin daha sağlıklı olduğu tartışması sürmektedir. Et ve tavuk savaşı en sağlıklı et unvanını almak için devam ederken insanların, özellikle spor yapanların kafalarındaki soru işareti tam anlamıyla giderilmiş değildir. Tavuk eti protein miktarı ile et protein miktarı karşılaştırmaları ve diğer kıyaslamalar aşağıdaki gibidir:

Protein

tavuk-ve-kirmizi-et

Tavuk, sporcular ve vücut geliştiriciler için önemli bir protein kaynağıdır. Ancak kırmızı et ayrıca yağsız kas üretmeye çok daha hızlı bir şekilde yardımcı olan yüksek miktarda protein ve önemli miktarda kreatin içerir (1). Hem tavuk hem de kırmızı et protein seviyesi değişkenlik gösterir, ancak farklar genellikle azdır. Bununla birlikte, vücudunuz bir sığır eti diliminin sadece % 74’ünü emebilir, zira vücudunuz tavuktan ise % 80 oranında protein elde edebilir. Dolayısıyla protein karşılaştırmasında derecelendirme şu şekildedir:

  • Tavuk 5/5
  • Et 4/5

Yağ

Kısıtlı kalori tüketmek isteyenler için tavuk daha uygun bir seçenektir. Bir porsiyon tavuk, sığır etine kıyasla daha az kalorinin yanı sıra daha az kolesterol ve doymuş yağ içerir. Tavuğun kalorisinin ete göre daha düşük olması onu bir adım öne çıkarır. Yağ söz konusu olduğunda ise derecelendirme aşağıdaki gibidir:

  • Tavuk 2/4
  • Et 3/4

Çok Yönlülük

tavuk-yemek

Tavuk çok yönlüdür ve çeşitli tariflere daha fazla uyarlanabilir. Kırmızı et tüketmek için ise seçenekler sınırlı görünmektedir. Örneğin tavuk, normal olarak daha hızlı bir şekilde hazırlanabilir; pişirilebilir, mangalda yapılabilir, ızgara olabilir ya da kızartılabilir. Birçok farklı yiyecekle birleştirilebilir ve her türlü tarif için harika bir temel oluşturur. Çok yönlülük söz konusu olduğunda da tavuk bir adım öndedir:

  • Tavuk 4/5
  • Et 3/5

Sindirilebilirlik

Belli proteinlerin vücut tarafından daha kolay kullanıldığı gibi, bazı gıdalar diğerlerinden daha kolay sindirilir. Hassas bir mideniz varsa, kronik sindirim sorunları ile mücadele ediyorsanız, bir hastalıktan sonrası iyileşme sürecindeyseniz veya sindirim sağlığınızı desteklemek istiyorsanız, o zaman şeker, yağ ve lif oranı yüksek gıdalardan kaçınmanız gerekir. Sindirim dostu protein kaynakları ararken, tavuk üstün bir seçimdir. Et daha fazla yağ içerme eğiliminde olduğundan, sindirimi kolay değildir.

  • Tavuk 3/4
  • Et 2/4

İçerilen Besin Ögeleri

et-besin-degerleri

Et daha fazla demir ve çinko içerdiğinden, tavuktan daha fazla besinsel avantaja sahiptir. Bu maddeler bağışıklık sistemi ve beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Bununla birlikte, tavuk kardiyovasküler sağlığınız için çok daha iyidir, çünkü ete göre daha az kolesterol ve doymuş yağ içerir. Araştırmalar ayrıca kırmızı etin kalp hastalığı riskini artırabileceğini göstermiştir.

  • Tavuk 4/5
  • Et 3/5

Biyolojik Değer

Biyolojik değer, vücudun belirli bir proteini ne kadar etkili bir şekilde emip kullanabileceğinin bir ölçümüdür. Biyolojik değerler sıfırdan 100’e kadar çıkar ve daha yüksek puanlar daha iyi kullanılabilirliği gösterir. Esansiyel amino asitlerin tamamlayıcıları ile birlikte, tam proteinler eksik proteinlerden sıralamada daha yukarıda olma eğilimindedir (2). Bu nedenle et ve tavuk her ikisi de yüksek biyolojik değerlere sahiptir.

  • Tavuk 4/4
  • Et 4/4

Enerji

Bütün etler enerji için mükemmeldir. Kısa enerji patlamaları için, tavuklar daha etkilidir, çünkü beyaz et hızlı kasılan kas liflerinden oluşmaktadır. Öte yandan, kırmızı et yavaş kasılan kas liflerinden oluşur, bu nedenle dayanıklılık egzersizleri için idealdir. Hem tavuk hem de sığır eti enerji verimliliğini farklı şekillerde arttırır.

  • Tavuk 4/4
  • Et 4/4

Kazanan: Tavuk

tavuk-ve-et-protein

Eğer et ya da tavuktan birini seçmek zorunda kalırsanız tavuğu seçmeniz daha yerinde olacaktır. Çünkü üstün kas gelişimi sağlaması, çok yönlülüğü ve kardiyovasküler sağlık için temel besin maddeleri ile etin bir adım daha ilerisinde konumlanmaktadır.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER