Sivilcelenme kaç yaşında olursanız olun hayatınızda hep olan cilt sorunlarından biridir. Beslenme, stres ve çevre kirliliği gibi birçok farklı sebebe bağlı olarak gelişebilir. İster yüzünüzde ister sırt bölgesinde sivilcelenme olsun, kızarıklığı, kaşıntısı ve kimi zaman sızısı ile rahatsız edici bir durum oluşturur.
Sırtta sivilcelenme neden olur ve sivilce nasıl geçirilir sizin için yazdık.
Sivilce Nedir?
Akne ya da sık kullandığımız adı ile sivilce özellikle ergenlik döneminde yoğun olarak yaşanan bir cilt problemidir. Beraberinde kabarıklık, iltihap, kızarıklık ve kaşıntıyı getiren sivilceler patlatıldıkları takdirde içerisindeki bakterilerin etrafa yayılması ile artabilir. Sivilce oluşan bölge düzgün temizlenmez ve doktorların önerdiği biçimde medikal tedavi uygulanmaz ise sivilceler iz bırakabilir.
Vücudunuz sebum adı verilen bir yağ üretir. Tüy köklerinizin dibinde üretilen sebum, tüylerin hareket etmesini sağlar, cilde ve saça nem kazandırır. Sivilceler biriken fazla sebum ve ölü derinin bir araya gelmesi ile oluşur. Ciltteki gözenekleri tıkayan bu birikintiler bakteriler ile buluşup kabarınca beyaz başlı sivilceler oluşur. Tıkanan gözeneklerin hava ile teması bitirse bir çeşit sivilce diyebileceğimiz siyah noktalar oluşur.
Neden Sırt Bölgesinde Sivilcelenme Olur?
Aknelerin oluşmasının birçok farklı sebebi vardır ve bu durum kişiden kişiye değişebilir. Sırtta sivilcelenmenin neden olduğunu anlamak ise önemlidir.
Sivilceleri oluşturan yaygın etmenleri sıralayalım (1):
Genetik: Sivilce problemi nesilden nesile aktarılabilir.
İlaç Kullanımı: Bazı ilaç ve antidepresanlar yan etki olarak sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Hormonlar: Sivilcelerin oluşmasında en etkili süreç hormonal değişikliklerin yaşandığı süreçlerdir. Ergenlik dönemi bunların başında gelir. Kadınlarda regl döneminde, regl öncesinde ve hamilelikte de sivilce oluşabilir.
Ter: Özellikle dar giyim vücudun hava almasını ve terin atılmasını önleyen bir giyim çeşididir. Ciltte biriken ter gözeneklerin kapanmasına sebep olabilir.
Stres: Stres sivilce oluşumunun direkt sebebi olmasa da tetikleyici ya da destekleyici sebebi olabilir.
Bazı araştırmalar yediklerinizin de sırtta sivilcelenmeye neden olduğunu belirtmektedir. Beyaz ekmek ve patates cipsi gibi bazı karbonhidrat kaynaklarının kan şekeri değerini yükselterek akneye sebep olabileceği belirtilmektedir. Aynı şekilde bazı süt ürünleri de sivilce oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz sebepler sivilcelerin bölgesi ile ilişkilendirilemezler. Sırtınızda çıkan sivilce de yüzünüzde çıkan sivilce de aynı sebeplerden dolayı oluşabilir. Eğer sivilce sandığınız bir kabarıklık genişliyorsa, ağrı ve iltihabı artıyorsa bu durumu dermatoloğa danışmanız en iyisidir.
Sivilce Nasıl Geçer?
Evde uygulayabileceğiniz birtakım yöntemler sivilce nasıl geçer sorusuna yanıt olarak verilebilir. Sivilceli yüzeyi temizlerken ve bakım yaparken cildinizi tahriş etmemeye özen göstermeli ve sivilceyi patlatmaktan kaçınmalısınız. Ancak kimi zaman sivilce yüzeyde yayılabilir ve çözümleriniz yetersiz kalabilir bu durumda mutlaka bir hekime danışmalısınız.
Sırtta Sivilcelenmeyi Önlemek İçin Yapılabilecekler
1. Eve Gelince Duş Alın
İster işten geliyor olun ister geziden, eve geldiğiniz gibi hızlı bir şekilde duş almaya çalışın. Gün içerisinde cildinizde biriken terli ve kirli tabakayı atmanız ve gözeneklerinizin bu birikintiler ile dolmasını engellemek için duş almak önemli bir yöntemdir. Kirli kıyafetlerinizi de yıkamaya atmayı unutmayın.
2. Peeling Yapın
Cildinizde ölü derinin pul pul kalmasını engelleyecek ve gözeneklerinizi açık tutacak yumuşak peeling fırçaları ile cildinizi temizleyin.
3. Dar Kesim Kıyafetlerden Kaçının
Vücuda yapışan ve saran kıyafetler derinizde biriken kir ve terin gözenekleri tıkamasına sebep olurken cildinizin hava almasını da engellemiş olur. Özellikle spor kıyafetleri seçiminde bu konuya dikkat edilmelidir. Teri dışarı atan ve teninizin hava almasına yardımcı olan kıyafetler seçmelisiniz.
4. Çay Ağacı Yağını Deneyin
Çay ağacı yağı Avustralya’da bulunan çay bitkilerinden üretilir. Avustralyalılar tarafından yıllardır cilt sorunları için kullanılmıştır. Günümüzde birçok losyon, nemlendirici, şampuan ve temizleyici gibi bakım ürünlerinde çay ağacı yağı kullanılmaktadır. Çay ağacı yağının bakterilerle savaşmada yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
5. Saçlarınızı Toplayın
Eğer uzun saçlıysanız saçlarınızın kapattığı bölgelerde daha fazla sivilce oluştuğunu fark etmişsinizdir. Boyun, ense, omuzlar ve saç diplerinde sivilceler daha yoğun görülebilir. Saçlarınızı toplayarak cildinizin hava almasına yardımcı olabilirsiniz.
6. Güneş Koruyucunuzu Dikkatli Seçin
Cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak önemlidir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta güneş kreminizin yağ içermemesidir. Cildinizde hafif bir his yaratan, ağır olmayan güneş kremlerini tercih edin.
7. Sağlıklı Beslenin
Akne probleminizin bir sebebi de yüksek glisemik indeksli yiyecekler olabilir. Kan şekeri seviyenizi yükseltecek yiyecekleri kontrollü tüketmeniz önemlidir. Sağlıklı bir beslenme düzeni için sebze, meyve, yağsız et ve tam tahılları daha çok tüketmeniz gerekir.