Antrenmanda Dizleriniz Ağrıyorsa Çözüm: Köpek Balığı Kıkırdağı

Adından da anlaşılacağı gibi köpek balığı kıkırdağı, basitçe bir köpek balığının iskeletinden elde edilir. Ancak birçok insan bu maddenin okyanus canlılarının vücudunu bir arada tutmaktan daha fazlasını yaptığını düşünmektedir. Gerçekten öyle mi? Beraber inceleyelim!

Köpek Balığı Kıkırdağı Nedir?

“Sharks Don’t Get Cancer” kitabı piyasaya çıktığından beri, köpek balığı kıkırdağı kremi ya da yağı gibi takviyeler insanlara güçlü bir kanser savaşçısı olarak tanıtılmaktadır. İnsanlar ayrıca, artrit ağrısını ve iltihabını hafifletebildiği için köpek balığı kıkırdağı takviyelerini tercih ediyorlar. Kıkırdak takviyeleri, diğer formların yanı sıra hap, toz ve sıvı özler halinde de bulunur. İsterseniz köpek balığı kıkırdağını şırınga, intravenöz enfüzyonlar veya cildin altındaki enjeksiyonlar ile karın bölgelerine veya kaslara alabilirsiniz. Ancak bunun öncesinde “Köpek balığı kıkırdağının faydaları nedir ve ne işe yarar?” konularını yakından incelememiz gerekmektedir.

Köpek Balığı Kıkırdağı Diz Ağrılarına İyi Gelir mi?

kopek-baligi-kikirdagi-takviyesi

Bilim adamları, köpek balığı kıkırdağının artrit belirtileri hafifletme kabiliyetini oldukça az incelemişlerdir, ancak temel bileşenlerinden biri olan kondroitin sülfata ise yakından bakmışlardır. Bu bileşik kendi başına alternatif şifa sağlayan bir fenomendir. Ancak takviyelerde bulunan kondroitin sülfat köpek balıkları yerine ineklerden de elde edilebilir.

Bugüne kadar yapılan araştırmalar, kondroitin sülfatın bazı iyileştirici güçlere sahip olabileceğini göstermektedir (2). Fransa’nın Toulouse kentindeki Centre Hospitalier Universitaire’deki 120 hastanın incelenmesi sonucu, üç ay boyunca bileşiği alanların eklem ağrıları hissetmedikleri ve plasebo alan hastalardan daha az ağrı kesici aldıkları tespit edilmiştir.

Paris’teki Pitii Salpjtrihre Hastanesi’nde yapılan diz osteoartritli 87 hastanın benzer bir çalışması, kondroitin sülfatın ağrıyı hafiflettiğini ve hastaların durumlarında genel bir iyileşme olduğunu göstermiştir. Bileşenlerinden biri, artrit hastalarına yardım ettiği için köpek balığı kıkırdağı diz ağrısı çekenlere faydalı olabilmektedir. Ancak ciddi artrit rahatsızlıklarında iyileşme görülebilmesi için kondroitin sülfatınızı doğrudan satın almak daha mantıklı olabilir. Bazı durumlarda ise bileşenin mide ağrısına ve mide bulantısına neden olabileceğini unutmayın.

Köpek Balığı Kıkırdağı Kanserle Savaşta Yardımcı Olabilir mi?

kopek-baligi-kikirdaği-diz-agrisi

“Sharks Don’t Get Cancer” ifadesi, köpek balığı kıkırdağı satan kişiler ve şirketler arasında yükselen bir çığlık haline geldi.

Fakat köpek balıklarının kansere yakalanmadığının doğruluğu konusunda hala net bir bilgi bulunmamaktadır. Ulusal Kanser Enstitüsü ve Pennsylvania Üniversitesi’ne göre köpek balıklarının melanomlar, sarkomlar, beyin tümörleri, kan kanseri ve hatta kıkırdak kanseri sorunundan muzdarip olduğu bilinmektedir (1).

Elbette, köpek balıklarının kansere yakalanabilir olması gerçeği, takviyelerin değersiz olduğu anlamına gelmez. İyimser olmak için bazı farklı sebepler bulunmaktadır.

1970’lerden bu yana birçok tüp ve hayvan araştırması, köpek balığı kıkırdağının, tümörleri besleyen kan damarlarının büyümesini durdurabildiğini veya yavaşlatabildiğini bulmuştur. 1998’de manşetlerde yer alan bir çalışmada, Boston’daki Çocuk Hastanesi’nden Dr. Judah Folkman, anjiostatin ve endostatin ilaçlarının aynı mekanizma yoluyla farelerdeki tümörleri küçültebileceğini keşfetmiştir.

Köpek balığı kıkırdağı ürünlerini incelemek için tıklayabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER