L-karnitin, CLA Gibi Termojenikler İşe Yarıyor Mu?

Yağ yakıcı olarak L-Karnitin ve CLA gibi pek çok termojenik ürün bulunuyor. Bu ürünler genellikle, vücutta depolanmış halde bulunan yağı enerji kaynağı olarak kullanıp yakmaya yardımcı ürünler şeklinde tanımlanıyor. Ancak direkt yağ yakmıyorlar, var olan yağ yakma çabasına asistan görevi görüyorlar.

L-karnitin, CLA dışında yeşil çay ekstresi, kafein gibi ürünleri de kombinleyerek farklı işlevdeki termojenikleri kuvvetlendiren ürünler genelde en yaygın olarak kullanılan ürünler. Çünkü bu termojeniklerin bir üst seviyesi olan ürünler genellikle doping olarak kullanılıyor ve spor yapan kişilerin kullanması da yasal değil.

Doğal kaynaklar bu kadar sınırlı haldeyken, bu doğal kaynakların işe yararlılığı konusunda bir çok bilimsel araştırma yapılıyor. Peki bu araştırmalar ne kadar doğru? İşe yararlık konusunda hangi bakış açısına sahip olmalıyız? Bu noktaları detaylı düşünmekte fayda var.

Termojeniklerin İşe Yararlığı

L-karnitin, CLA ve türevi doğal termojeniklerin üzerinde yapılan bilimsel araştırmalara baktığımızda, yağ yakımından daha fazla işlevlerinin olduğunu görüyoruz. Hatta yağ yakımının, bu maddelerin sağladığı faydaların yanında yalnızca küçük bir işlev olduğunu gözlemleyebiliyoruz.

Örnek vermek gerekirse, l-karnitin öğrenme yetisini arttırmada yağ yakımından çok daha etkili. Yine de yağ yakımı ile ön plana çıkıyor. Yağ yakım aşamasında olan bir bireyin beslenmesi ve egzersiz rutini düzgünse, süreci bir nebze hızlandırdığı için bu noktaya odaklanılıyor.

Madem öyle, bu ürünleri işe yaramaz olarak sınıflandırmak mı gerekiyor? Yoksa ürünler, yağ yakım sürecini doğru yürüten kişiler için etkili mi?

Bu sorunun cevabı biraz iki taraflı. Çünkü termojenikler ve yağ yakımı konusu, sanıldığından daha komplike. Konuyu ele alırken, beslenmeden başlamakta fayda var.

Düzgün Beslenme Yok İse Yağ Yakımı Gerçekleşmez

Bütün bahsettiğimiz gıda takviyelerini de bir kenara bırakıp, gerçekten etkili fakat yan etkisi fazla olan yasal olmayan termojenikleri dahi kullansanız düzgün beslenmediğiniz takdirde yağ yakımının gerçekleşmeyeceğinin farkında olmalısınız. Hiç bir madde, oturduğunuz yerde size yağ yakmaz. En kuvvetli maddeden, en az etkili maddeye kadar ne kullanırsanız kullanın eninde sonunda egzersiz yapıyor olmalı ve beslenmenize dikkat ediyor olmalısınız.

Termojeniklerin İşlevselliği

L-karnitin, CLA gibi ürünleri bahsettiğimiz yasal olmayan maddelerle kıyasladığımızda etkileri az kalıyor olabilir. Fakat bu maddeler, bazıları doğada bulunan, bazıları ise vücudumuzda zaten üretilen maddeler. Bu nedenle yasal olmayan maddeler ile kıyas yapmak zaten yanlış olur.

Yan etkilerden kaçınan, sağlığına dikkat eden ve vücuduna kullanımı doping olarak geçen bir madde sokmak istemeyen sağlıklı bir birey için düşünürsek hiç bir şey kullanmamak yerine doğal termojenik içerikleri kullanmak oldukça etkili. Bir yanda 0 etki var iken, bir yanda %2-%5’lük bir etki var. Bu doğal yollarla, kısa yol seçmeden bir şeyleri başarmak isteyen bir birey için gerçekten önemli bir rakam ve gözardı edilemez.

Sonuç olarak evet, doğal termojenik içeriklerin yanında kıyaslandığında yasal olmayan ve gerçekten çok daha etkili içerikler var. Fakat bu bahsettiğimiz maddelerin kalbe, sinir sistemine verdiği zararı düşünmek de faydalı olacaktır.

Titreme, kalp krizi, sürekli halsizlik ve yorgunluk gibi yan etkileri beraberinde getiren ilaçlar ile doğal termojenikleri kıyaslamak, elma ile armutu kıyaslamaktan farksızdır.

Doğal termojeniklerle momentum kazanmak için bu ürünleri kullanan insanlara bu ürünlerin işlevselliğini değişik perspektiflerden sunmak çok daha objektif bir bakış açısı olacaktır. Zira eninde sonunda beslenmesine ve egzersiz rutinine bağlı olmayan bir birey ne kullanırsa kullansın yağ yakamayacaktır. Burada herhangi bir ürünü övmek ya da yermek yerine, beslenme ve egzersizin önemini vurmak en doğru adım olacaktır.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER