Kafeinin Antrenmanları Etkileyen 5 Önemli Özelliği

Kafein, performansınızı ve odaklanmanızı arttırabilen önemli bir besin maddesidir. Ancak kullanımında dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır.

Bu yazımızda sizlere kafeinden alacağınız verimi arttırmanın yollarını paylaşacağız.

1. Tekrar Sayınızı Arttırın

gune-baslarken-kafein

“Sabahları kahve içmeden kendime gelemiyorum” diyenleri görebilir miyiz? Evet, kafein doğal bir uyarıcı olduğundan, yorgunluk ve üşengeçlik hissini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Kafeinin en önemli özelliklerinden birisi, yorgunluk hissini oluşturan reseptörlerin devre dışı kalmasını sağlamaktır. Bu da antrenmanlarınızı daha fazla tekrar ve daha fazla setlerle devam ettirmenize yardımcı olmaktadır.

Ancak kafeinin bu özelliğinden faydalanabilmek için şuna dikkat etmeniz gerekir: Ne kadar çok sık tüketmeye başlarsanız, zamanla hissedeceğiniz etki de azalmaya başlayacaktır.

2. Odaklanmanızı Arttırın

kafein2

Kafein yalnızca sabahları kendinize gelmeye değil, aynı zamanda antrenmanlarınızda dikkatinizin dağılmasını engelleyerek hedeflerinize daha sağlıklı ve kısa sürede ulaşmanıza yardımcı olabilmektedir.

Kafeinin diğer bir özelliği de, tepki süresinin kısaltılmasına olan faydasıdır. Özellikle; futbol, basketbol ve tenis gibi hızlı reaksiyon gösterilmesi gereken spor dallarıyla ilgilenen sporcuların doğru miktarda kafein tüketerek, tepki sürelerini gözle görülür derecede etkilediği bilinmektedir.

Ancak her zaman olduğu gibi, fazla kafein tüketimi ters etki yaratabilmektedir. Antrenmandan 60 dakika önce, 300 miligramdan fazla tüketmemenizi önerebiliriz.

3. Antrenman Sonrası Kas Ağrılarını Hafifletin

Yapılan araştırmalarda, antrenmandan önce kafein kullanan kişilerde, antrenman sonrasında oluşan ağrıların, kafein kullanmayanlara göre daha az olduğu tespit edilmiştir. Üstelik bu kişiler antrenmanlarını daha çok tekrar ve set sayılarıyla bitirmiştir.

Kaslarda meydana gelen yorgunluk ve ağrı hissiyatını azaltabilme özelliği sayesinde, zamanla yaptığınız antrenmanlardan daha çok verim alabilir ve kas gelişiminizi arttırabilirsiniz.

4. Toparlanma Sürecini Hızlandırın

Kafeinin, antrenmanlarda performans arttırmaya etkisi olduğu birçok kişi tarafından bilinmektedir. Ancak kafeinin diğer bir önemli özelliği de, antrenmanlardan sonra kasların toparlanma süresini kısaltabilme özelliğidir.

5. Yağ Yakımını Hızlandırın

kafein-yag-yakimi

Yapılan birçok araştırma göstermektedir ki; kafein tüketimi, vücutta depolanan yağ hücrelerinin yakılarak enerjiye dönüştürülmesini hızlandırmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, günde 400 miligramdan fazla tüketilmemesi gerektiğidir. Aşırı miktarda kafein tüketimi; mide yanması, gerginlik veya karın ağrısı gibi sonuçlar doğurabilmektedir.

Bonus – Kafeinden Alınan Verimi Arttırmak İçin:

kafein

Kafeinin tavsiye edilen tüketim miktarı ve zamanlaması şu şekildedir:

  • Kilogram cinsinden vücut ağırlığınızın yaklaşık 2-4 katı kadar miligram kafein tüketebilirsiniz. Örneğin; 80 kilogram ağırlığındaysanız, günlük 160-320 miligram kafein tüketebilirsiniz.
  • Antrenmandan 30-60 dakika önce tüketebilirsiniz.
  • Günlük kafein tüketim miktarınız 400 miligramı geçmemelidir.
  • Vücut kafeine bağışıklık kazanabileceği için, her 4-6 hafta arasında kafein kullanımı durdurup daha sonra tekrar devam edebilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER