Karnitin Yağ Yakar mı?

Karnitin yağ yakıcı olarak fitness ile uğraşanlar ve vücut geliştiriciler arasında sıklıkla kullanılan gıda takviyelerinden bir tanesidir. Kilo vermek ve zayıflamak isteyen kişiler de yaptıkları araştırmalarda l-karnitin ya da karnitin ismi ile karşılaşmış, internette ve eczanelerde l-karnitin içeren ürünler görmüşlerdir.

Birçok kişinin yağ yakmak için alternatif çözüm yolu aradığı bir gerçektir. Özellikle karın ve kalça bölgesindeki yağlardan kurtulmak isteyenler karnitin gibi yağ yakıcıları kullanmayı denemektedir. Ancak burada tüm gıda takviyelerinde olduğu gibi önemsenmesi gereken bir durum var. Karnitin ya da başka bir yağ yakıcı ürün tek başına size yardımcı olmayacaktır.

karnitin-yag-yakar-mi

Bugün karnitin zayıflatır mı, yağ yakmamı sağlar mı gibi soruların cevaplarını size vereceğimiz bir yazı paylaşmak istiyoruz. Bu yazıyı okurken yağ yakmaya devam etmek istiyorsanız doğal bir seçenek olan su ve kahve ikilisini elinize alın. Hazırsanız başlayalım.

Karnitin Nedir?

Karnitinin sadece gıda takviyesi ve kimyasal bir madde olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Karnitin aslında vücudunuz için oldukça tanıdık bir madde. Hatta vücudunuz, böbrekleriniz ve karaciğerinizde l-karnitin üretebiliyor. Ayrıca karnitin doğada da bulunuyor. Kırmızı et ürünleri, balık, tavuk ve süt ürünleri karnitin içeriğine sahip önemli yiyecekler. Hatta karnitin kelimesi ingilizcede etçil anlamına gelen carnivore kelimesinden geliyor.

Yiyeceklerde karnitin bulunması doğal beslenme yolu ile vücudunuza karnitin alabilmenizi sağlıyor. Ancak özellikle vegan ve vejetaryenler karnitin tüketebilmek için gıda takviyelerine başvuruyor.

Karnitin lizin ve metiyonin amino asitlerinin bileşiminden oluşur. Karnitin doğal olarak vücudunuzda en çok kas sisteminizde, beyninizde ve kalbinizde depolanır. Sperm hücrelerinde de bulunmaktadır. Karnitin, mitokondrilerin hücreleriniz içerisinde enerji üretimi sırasında görev alan bir bileşendir. (1) L-karnitinin 3 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar:

  • Acetyl-L-carnitine (asetil l-karnitin)
  • L-carnitine L-tartarate (l-karnitin l-tartarat)
  • Propionyl-L-carnitine (propionil-l-karnitin)’dir.

Bu 3 formun dışında ise D-carnitine (d-karnitin) adı verilen inaktif formu da bulunmaktadır, ancak d-karnitin karnitin eksikliğine yol açabilmektedir. L-karnitin l-tartarat, supplementler içerisinde sporcu ihtiyaçlarına yönelik kullanılan karnitin çeşididir.

Sporcuların sıklıkla kullandıkları bir diğer ürün olan protein tozu konusunda bilgi almak ve zararlı olup olmadığını öğrenmek isteyenler “Protein Tozu Kullanmak Zararlı mı?” yazımızı linke tıklayarak okuyabilirler.

Karnitin Yağ Yakar mı?

Karnitin hakkında son yıllar içerisinde yapılmış birçok farklı araştırma bulunmaktadır. Genel sağlığa etkisi, atletik performans ve kilo vermeye etkisi bu araştırmalarda ölçülmeye çalışılmıştır. Farklı veriler bulunmuş olsa da karnitinin yağ yakımından daha çok genel sağlığa etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu, karnitinin yağ yakımına etki etmez demek değildir. Araştırmalar bu konuda iki cevaba sahiptir: karnitin yağ yakmaya yardımcı olduğu ve olmadığı iki durum da gözlemlenmiştir.

karnitin-yag-yakar-mi

Bu sebeple sizin için karnitin ve yağ yakımı arasındaki ilişkiyi daha detaylı incelemek istiyoruz.

Yağ yakmak için vücudunuzu yağ yakmaya teşvik etmeniz gerekmektedir. Kilo vermek isteyen kişiler genellikle kalorilerini çok fazla kısabilmek adına uzun süreli aç kalarak ve yeterli bir şekilde beslenmeyerek yağ yakmak isterken kas kaybederler. Vücudu aç bırakmak vücudun aldığı karbonhidratları glikojene dönüştürüp depolamasına bile sebep olabilir. Bu sebeple kilo vermek ve yağ yakmak için beslenmede protein, yağ ve karbonhidrat dengesini iyi ayarlamak gerekir.

Vücut önce karbonhidratları sonra yağları en son ise proteinleri yakacağı için hızlı enerji ihtiyacınıza yetecek şekilde kaliteli karbonhidrat alıp, sağlıklı yağ ve proteinden zengin beslenirseniz ve tabii ki kalorilerinizi normalde almanız gereken kalori miktarının altına çekerseniz vücudunuz yağ yakabilir.

Yağ yakma işlemi, mitokondrilerinizin enerji üretebilmek için vücuttaki yağ hücrelerini kaynak olarak kullanmasıdır. İşte tam da bu sebeple protein alımınızı arttırıp karbonhidrat alımınızı azaltarak vücudunuzu yağ yakmaya teşvik edebilirsiniz. Çünkü vücudunuz proteinlerden önce yağları yakmayı tercih edecektir. Hatta bu süreci spor ile birleştirip, vücudunuzun daha çok enerji üretmesini sağlayabilir, kas dokunuzu korur ve arttırırken yağ yakabilirsiniz.

İşte bu noktada karnitine baktığımız zaman, karnitin bileşeninin mitokondrilerdeki enerji üretim süreci ile olan ilişkisini gözlemliyoruz. Karnitinin mitokondrilere yağ hücrelerini taşıdığı bilinmektedir. Karaciğerinizde, kanınızda ve kaslarınızda bulunan karnitinler kaslarınız hareket halindeyken enerji üretim sürecinize katkı sağlar. L-karnitin mitokondri faaliyetlerinin arttırılmasına yardımcı olur, mitokondrilerin sağlığını destekler.  (2, 3)

Spor sırasında yağ yakımınızı arttırmanıza yardımcı olabilecek karnitin ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz!

karnitin-yag-yakar-mi

Ancak bilim insanları hayvanlar ve insanlar üzerinde yaptıkları deneylerde arada kalmışlardır. Karnitinin yağ yakımı üzerindeki etkilerini gördükleri gibi verim alamadıkları araştırmalar da olmuştur. Bu durum insan vücudunun kompleks yapısından kaynaklanmaktadır. Bazı kişilerde karnitin daha iyi yanıt verebilmektedir. Buna bir örnek olarak obez ve yaşlı kişiler üzerinde yapılmış olan bir çalışma verilebilir. Obez ve yaşlı kişilerde karnitinin kilo verme ve yağ yakmaya daha iyi yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. (4)

Sonuç:

Aktif ve genç kişiler için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor olsa bile karnitinin mitokondriler üzerindeki olumlu etkileri yağ yakımı konusunda yardımcı bir ürün olabileceği tezini güçlendirmektedir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER