Kas ve Eklem Ağrılarına İyi Gelen Takviyeler

Yaşlanmanın dışında, ağırlık kaldırma antrenmanlarıyla birlikte, kaslarda ve eklemlerde yıpranma ve aşınmaların olması, kaçınılmaz bir durumdur. Özellikle, yüksek ağırlıklarla çalışan kişilerin, eklem birleşme noktalarında ağrılar meydana gelebilmektedir.

Böyle durumlarda, ağırlıkları küçültmek, ağrı ve acıları azaltabilir, ancak bu sefer de kaslarınız ve vücudunuz gelişim gösteremez. Her ne kadar kulağa hoş gelen bir diyet programınız olduğuna inansanız da, bu ağrı ve acıların meydana gelmemesi için gerekli besin maddeleri ve bileşenleri tüketmiyor olabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere, kemik ve iskelet sisteminizi, kıkırdak ve eklemlerinizin, daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde kendilerini onarmaları ve geliştirebilmeleri için gerekli besin ve gıda takviyelerinden söz edeceğiz.

Kondroitin

Kondroitin, eklemlerde ve kıkırdaktaki zedelenmelerin önüne geçer.

Diğer adıyla kondroitin sülfat olarak bilinen bu bileşen, kıkırdağa, elastik olma özelliğini vermektedir. Ayrıca, iltihaplanmalara karşı önleyici oldukları da bilinmektedir. Bu madde, kıkırdak dokusunun bozulmasını engeller ve eklemlerde, tamponlama olarak adlandırılan işlemin gerçekleşmesini sağlayarak, zedelenmelerin önüne geçer.

C Vitamini

C Vitamini açısından zengin besinler

C vitamini takviyeleri, bizi yalnızca grip ve soğuk algınlığına karşı korumakla kalmaz, aynı zamanda vücudun kolajen üretebilmesi için en gerekli içeriklerden birisidir. Kolajen; kemik, kas ve deride bulunan en bilindik protein tipidir. Ağır yükler kaldırdığınız zaman, burada bulunan kolajen madde parçalara ayrılmaktadır. Aynı zamanda bu ağır antrenmanlar esnasında, serbest radikaller oluşarak kıkırdak dokunun zarar görmesine sebep olabilir.

Düzenli olarak, günlük yeterli miktarda C vitamini tüketildiği taktirde, bu tarz durumları engelleyebilir ve toparlanma sürecini daha hızlı bir şekilde geçirebilirsiniz.

Zencefil Ekstresi

Zencfl ekstresi, antrenman sonrasında oluşan ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur.

Zencefilin, midedeki ağrıları ve sindirim problemlerini giderdiği bilinmektedir. Ancak, vücudumuz için tek faydası tabi ki de bu değildir. İçerisinde bulunan, iltihaplanmayı önleyici özellikteki bileşenler sayesinde, kas ağrılarını da yatıştırdığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda, zencefil ekstresi tüketen sporcularda, antrenman sonrasında oluşan ağrıların %25 oranında azaldığı görülmüştür.

Vişne Suyu

Vişne suyu antioksidan açısından oldukça zengindir.

Yüksek ağırlıklarla çalışmak, vücuda aşırı derecede yük binmesine neden olmaktadır. Bu durum da iltihaplanmaları tetikleyebilmektedir. Vişne veya ekşi kiraz suyu da, antrenman sonrasında tüketebileceğiniz bir sıvı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sebebi ise, içerisinde bulunan yüksek miktarda antioksidan madde sayesinde, serbest radikallerin vücuda zarar vermesini engelleyerek, daha sağlıklı bir şekilde toparlanma süreci geçirmeye yardımcı olmasıdır.

D Vitamini

Güneş ışığı, D vitamini üretimine yardımcı olmaktadır.

Güneş ışığıyla birlikte, vücudumuzda D vitamininin üretilmesi tetiklenmektedir. Ancak toplumun %75’lik büyük bir kısmı, yeteri kadar güneş ışığından faydalanamamaktadır. Bu da, kişileri, kıkırdak yapılarının bozulması tehlikesiyle karşı karşıya getirmektedir. Günlük yeterli miktarda D vitamini takviyesi alınması, kişilerin, özellikle diz bölgesindeki kıkırdak dokularının, sağlıklı oranlarda olmasını sağlamaktadır.

Kalsiyum

D vitaminini takiben, akıllara hemen kalsiyum gelmektedir. Kalsiyum; kemik ve dişlerin, sağlam ve sağlıklı bir şekilde kalmasını sağlar ve aynı zamanda kas kasılmalarında önemli rol oynar.

Balık Yağı

Balık yağında bulunan omega 3 yağ asitleri, eklem ve kıkırdak sağlığını olumlu yönde etkiler.

Balık yağı takviyelerinin, vücut sağlığımız açısından bir çok faydası olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bunlardan en önemlileri ise; bağışıklık sistemini güçlendirmeleri, zihinsel fonksiyonları geliştirmeleri, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma risklerini düşürmesi, kas yapısının bozulmasının önüne geçmeleri, kas gelişimi ve yağ yakımını tetiklemedir.

Balık yağları, içerisinde bulunan omega 3 yağ asitleri sayesinde, iltihaplanmayı önleyici özellik gösterdiklerinden, eklem ağrıları ve kireçlenme gibi problemlerin hafiflemesine yardımcı olurlar.

Omuz ağrısına iyi gelen takviyeleri biliyor musunuz? Hemen öğrenin!

Yeşil Çay

Yeşil çay gibi, antioksidan içerik bakımından yüksek besinler ve içecekler yalnızca yağ yakımı ya da kilo verme amaçlı kullanılmaz. Aynı zamanda, iltihaplanmaları önledikleri için, kıkırdak dokunun ve eklemlerin daha rahat hareketini sağlarlar.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER