Vücut geliştirme sporu ile uğraşıyor ama hep aynı proteinleri yemekten sıkılıyorsanız, tavuk ve yumurtaya alternatif kas yapan 7 protein kaynağını diyetinize ekleyebilirsiniz.
Yağsız kas kütlesi geliştirmek için çabalıyor ve bol miktarda kırmızı et ve tavuk göğsü tüketiyorsunuz ama arada sırada farklı protein kaynakları ile menünüzü çeşitlendirmek de size iyi gelecektir. Sürekli aynı şeyleri yemek bir süre sonra sıkılmanıza ve motivasyonunuzu kaybetmenize yol açabilir.
Protein denince ilk akla gelen et ve süt ürünleri haricinde, kas yapan sıradışı 7 protein kaynağı ile hedeflerinize ulaşırken damak zevkinizden de ödün vermeyin.
1) Kalamar
100 gramında 25 gr. protein olan kalamar, doğru pişirildiğinde oldukça sağlıklı ve bir öğün olabilir. İçerisinde hiç karbonhidrat yoktur ve 100 gramda sadece 2.8 gr. yağ vardır. Yaygın olan kızartmasının aksine, domates, biber, mantar ve kaşar peyniri ile güveç olarak pişirilmesini tavsiye ederiz.
2) Bezelye
Bezelye diğer tüm sebzelerden daha fazla protein içerir. 1 su bardağı bezelyede 15 gr. protein bulunur. Lifli bir sebze olmasından dolayı tok tutar ve bağırsak hareketleri için de oldukça faydalıdır.
3) Kabak Çekirdeği
100 gramında 20 gr. bitkisel protein olan kabak çekirdeği, ara öğünlerde tek başına ya da protein kekine veya salatalara eklenerek tüketilebilir. Antrenmandan önce yemek için de ideal bir besindir.
4) Kakao
Eğer kendinize sıcak bir kakaolu süt yapmak için bir bahane arıyorsanız, buldunuz. Tatlandırılmamış, şekersiz kakao tozu, hiç kalori içermez ve her bir yemek kaşığında 1 gr. protein bulunur. Yağsız süt ile birlikte afiyetle tüketebilirsiniz.
5) Nohut
Salatası, ezmesi, çorbası ve daha pek çok yemeği yapılabilen bu çok yönlü ve doyurucu bakliyatın 100 gramında 20 gr. protein bulunmaktadır. Nohut aynı zamanda yüksek lif içerir ve düşük kalorilidir.
6) Kinoa
Beyazı, kırmızısı ve siyahı olan ve “süper besin” olarak anılan kinoa tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. 100 gramında 13 gr. protein olan kinoanın lif oranı çok yüksek ve tadı da oldukça lezzetli. Kinoanın salatası, köftesi veya pilavı yapılabilir.
7) Yoğurt
Evet yoğurt pek sıradışı bir protein kaynağı değil ancak çok iyi bir tamamlayıcı gıda. Türk mutfağının ve sofralarımızın vazgeçilmezi olan ve 250 gramında 15 gr. protein olan yoğurt hemen hemen her öğünde rahatlıkla yenebilir. Yoğurt aynı zamanda bağırsaklardaki faydalı bakterileri de çoğaltarak sindirimi düzenler.