Enerjinizi Yükseltecek Besinler

Yüksek ihtimalle günde 7-8 saat uyuyamıyorsunuz ve bir çoğunuz yoğun iş temposu ve stres yüzünden, gün içinde enerjiniz tükenmiş hissediyorsunuz. Size bu yazımızda, enerjinizi yükseltecek besinlere örnekler vereceğiz.

1. Yumurta

Yumurta
Yumurta

Yumurtanın sarısı, yediğiniz yiyecekleri enerjiye dönüştürebilen B vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca yumurtada bulunan D vitamini sayesinde kemik sağlığınız güçlenir. Ayrıca hepinizin bildiği gibi yumurta, protein açısından oldukça zengindir. Özellikle yoğun bir antrenmandan sonra kaslarınızın ihtiyacı olan proteinin bir kısmını yumurta ile karşılayabilirsiniz.

Kahvaltıda 1 tam yumurta, 2-3 adet de yumurta beyazı yiyerek, güne enerji dolu başlayabilirsiniz.

2. Kahve

Kahve
Kahve

İçinde bulunan kafein sayesinde, kendinizi çabucak toparlamanızı sağlar. Ayrıca performans artışı açısından olumlu etkileri olduğundan, en iyi antrenman öncesi besinleri arasında yer almaktadır.

3. Soya Fasulyesi

soya
Soya Fasulyesi

Soya fasulyesi de enerjinizi yükseltecek, özellikle B vitamini ve fosfor gibi, besin öğeleriyle doludur. Kompleks B vitaminleri sayesinde, karbonhidratın glukoza çevrilerek enerji dolu olmamızı sağlar. Aynı zamanda, oksijenin vücutta daha etkili bir biçimde dolaşmasını sağlar.

Ayrıca soya fasulyesi; antrenmanlarınızda, kaslarınıza iyi gelecek, karbonhidrat, lif ve protein içermektedir. Bir kase kabuğu ayıklanmış soya fasulyesinde yaklaşık olarak, 8 gram lif ve 17 gram protein bulunur.

4. Tam Taneli Tahıllar

tahıllar
Tam Tahıllı Besinler

Bol lif içeren tam tahıllı besinler, glukozun kana karışmasını yavaşlatmaktadır. Böylece gün içinde enerjinizi daha verimli kullanabilirsiniz.

Örneğin, rafine edilmiş karbonhidrat içeren şekerleme yediğinizde, kan şekerinizde ani bir artış olur. Bu da pankreas tarafından üretilen insulin hormonunda aşırı bir yükselme olmasına sebep olur.

Size tavsiyemiz, tam tahıllı bir mısır gevreğini doğal bir süt veya yoğurtla karıştırarak kahvaltılarda tüketmeniz olacaktır. Bu sayede hem enerjinizi gün içinde daha verimli kullanabilir hem de ekstradan protein almış olursunuz.

5. Karışık Çerez

karışık çerez
Kuru yemiş ve kurutulmuş meyveler

Fındık ve kurutulmuş meyveler; sağlığa iyi gelen yağ, lif ve protein bakımından harika bir kombinasyondur. Rafine edilmiş karbonhidratlar, glukozun hızlı bir şekilde kana karışmasını sağladığı için, size yalnızca anlık enerji dolu olma hissi vermektedir. Fakat, lifli yapıya sahip besinler, bu işlemi yavaşlattığı için, besinlerden kazanacağınız enerjiyi daha verimli kullanabilirsiniz.

6. Su

su
Su

Su vücut için en önemli besindir. Yeterli miktarda su tüketmezseniz, tükettiğiniz diğer besinlerden asla yeterli miktarda verim alamazsınız. Çünkü vücutta gerçekleşen her olay için suya ihtiyaç vardır.

Özellikle antrenmanlarınızın olduğu günler, terleyerek su kaybedeceğiniz için, daha çok su tüketmeniz gerekmektedir.

7. Guarana

guarana
Guarana

Fiziksel dayanıklılığı arttıran ve enerji veren bir çok supplement’in içinde guarana meyvesi kullanılır. Bu kırmızı yuvarlak ufak meyvelerin çekirdeklerinde, kahvede bulunandan neredeyse 2,5 kat daha fazla kafein vardır. Ayrıca içinde bulundurduğu bir takım maddeler sayesinde de, kafeinden alacağınız verimin artmasına sebep olur ve gün boyu bu enerjiyi kullanmanızı sağlar.

8. Kinoa

kinoa
Kinoa

Gluten içermeyen kinoa, bir çok tahıldan daha fazla protein içermektedir. Kasların gelişimi için gerekli olan bir çok amino asit tipini içeriğinde barındırır. Aynı zamanda magzeyum, fosfor ve manganez gibi mineraller de içermektedir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER