Plank Hareketinin Faydaları

Plank hareketi de tüm esneme hareketleri ve spor hareketleri gibi vücut sağlığının artması ve daha düzgün bir fiziği yakalamak için geliştirilmiştir. Peki plank hareketini diğer birçok spor hareketinden farklı kılan nedir?

Plank beden eğitimi derslerindeki ısınma sürecinden yoga derslerine kadar spor yaptığınız zamanlarda mutlaka karşınıza çıkmıştır. Plank hareketi kuvvetli bir esneklik ve kas gelişimi hareketidir. 2 amaca da aynı andan hizmet eden plank, her gün düzenli yapıldığı takdirde vücutta mükemmel değişimler yaratır.

Her gün 1 dakikanızı ayırdığınız plank hareketinin vücudunuzda yaratacağı değişimlere bakmadan önce plank (şınav) pozisyonunu hatırlayalım.

Plank Nasıl Yapılır?

Doğru plank duruşunu uygulamak için öncelikle egzersiz minderi kullanmanızı öneririz. Aşağıda plank hareketini nasıl yapmanız gerektiğini adım adım anlattık.

  • Dümdüz yere parelel olacak şekilde yüzüstü yatılır.
  • Daha sonra pelvis kasları yardımıyla parmak ucuna kalkılır.
  • Bel çukuru pelvis kasları ile düzleştirilir, bel boşluğu kaldırılır. Yere dümdüz olmanız gerekir.
  • Omuzlar aşağıda, baş ve boyun kasılmadan rahat bırakılır.
  • Yer parelel mata doğru bakılır.

Plank Faydaları Nelerdir?

1. Tüm Vücut Kaslarınızın Aynı Anda Gelişmesini Sağlar

Karın kasları, pelvis, yan kaslar, kalça kasları başta olmak üzere tüm vücut kaslarınıza yayılan kuvvet kas gelişiminizi destekler.

2. Sakatlanma Riskini Azaltır

Plank hareketi iyi bir ısınma hareketidir. Tüm vücut kaslarınızı aynı anda çalıştırarak ısınma sürecini hızlandırır. Antrenman öncesi 1 dakikalık plank duruşu idealdir. Ayrıca sırt kaslarınızın da çalışıp esnemesini sağladığından sırt ağrılarının azalmasına yardımcı olabilir.

3. Metabolizmanızı Kuvvetlendirir

Plank duruşunda tüm vücut kaslarınızın çalışması kalp atışınızı hızlandırır. Kalp atışının artması vücuttaki metabolik faaliyetlerin hızlanmasını sağlar. Bu da beraberinde daha çok kalori yakılması demektir.

4. Postürünüzü yani Vücut Duruşunuzu Dikleştirir

Her gün düzenli plank çalışması yaptığınız takdire özellikle boyun sırt ve kol kaslarınızın gelişimi ile sırt bölgesinde dik ve düz bir duruşa sahip olabilirsiniz.

5. Dengenizi Geliştirir

Daha dengeli kas gelişiminin yaşanmasına yardımcı olur. Düzgün bir vücuda sahip olmanıza en büyük etkenlerden biri olan pelvis kasları ve sırt kasları arasındaki bölgeyi güçlendirir.

6. Vücut Esnekliğinizi Arttırır

Plank duruşunu doğru uyguladığınız takdirde boynunuzdan ayak parmak uçlarınıza kadar gerilen kaslarınızın eşit bir şekilde esner. Bu da genel vücut esnekliğinizi arttırır.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER