Kinoa, tahıl olmayan ama tahıl gibi kullanılan Güney Amerika’da yetişen bir bitkidir. Zamanında yerliler tarafından kullanılan bu bitki günümüzde oldukça popüler olmuş ve kanıtlanmış faydalarından sonra tavsiye edilecek besinler arasında yerini almıştır. Diyetisyen Merve Doyranlı bu popüler besini yakından inceledi.
Kinoanın Bu 5 Yararı Sizi Çok Şaşırtacak!
Diyetisyen Merve Doyranlı, ‘’Kinoa, dünyanın en popüler gıdalarının başında gelmektedir. Astronotların yiyeceği olarak bilinen kinoa; restoranlarda, marketlerde her yerde sıklıkla karşımıza çıkıyor.’’ dedi ve kanıtlanmış faydalarını anlattı.
1. Kinoa Çok Besleyicidir
Çok eskilerden beri tahılların anası olarak adlandırır. Hatta geçtiğimiz 2013 yılı Birleşmiş Milletler tarafından kinoa yılı olarak ilan edilmiştir. Glutensiz, yüksek proteinli, 9 tane esansiyel amino asidi içeren bitkisel bir gıdadır. Aynı zamanda yüksek lif, B vitaminleri, demir, potasyum, E vitamini ve çeşitli güçlü antioksidanlar içerir. Kinoa aslında yüzlerce yıldır tüketilen bir besin olmasına rağmen son yıllarda yapılan araştırmalarla mucize gıda statüsüne girmiştir. Kinoanın 3 tipi mevcuttur.
- 185 gram pişmiş kinoa 8 gram protein ve 5 gram lif içerir.
- 39 gram kaliteli karbonhidrat ve 4 gram yağ içerir. Az miktarda da omega-3 yağ asidi içerir.
2. Kuersetin ve Kaempferol İçeriği Yüksektir
Bir gıdanın sağlıklı olması, vitamin ve mineral içeriğinin çeşitliliği ve zenginliğiyle ilgilidir. Buna ek olarak bitkisel kaynaklı moleküller olan ve sağlık açısından son derece önemli ve gerekli olan flavanoidler bazı gıdalarda diğerlerine oranla daha fazla bulunmaktadır. Kuersetin ve kaempferol denen bu iki flavanoidin yapılan çalışmalar sonucu anti-kanser, anti-viral, anti-inflamatuar ve anti-depresan olduğu keşfedilmiştir. Bu iki flavanoidin kinoada büyük oranlarda bulunması, kinoayı vazgeçilmez bir besin haline getirmektedir.
3. Glutensizdir ve Gluten İntoleransı Olanlar İçin Mükemmel Bir Besindir
Gluten, bir buğday protenidir. Günümüzde gluten hassasiyeti ve gluten intoleransı olan kişi sayısı oldukça fazladır. Glutene hassasiyeti olan bireylerin rahat bir sindirim için gluteni diyetlerinden çıkarmaları gerekmektedir. Kinoa glutensiz diyetler için uygundur. Glutenli gıdaların diyetten çıkmasıyla yerine patates, pirinç, pirinç unu ve mısır gibi glutensiz karbonhidrat kaynakları devreye girmektedir. Ancak yapılan çalışmalar glutensiz bu tarz gıdaların yerini kinoanın aldığı diyetlerde diyet kalitesinin çok yüksek oranda arttığı ve kişilerin çoğu hastalık riskinin de düştüğü gözlemlenmiştir. Kinoa hem glutensiz hem de çok besleyici bir besindir.
4. Kan Şekerini Dengede Tutar
Glisemik indeks, bir gıdanın kan şekerini yükseltme ölçüsüdür. Glisemik indeksi yükske gıdalar açlığa neden olur ve böylelikle obeziteyi tetikler. Glisemik indeksi yüksek gıdalar, tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklarla yakından ilişkilidir. Kinoa, glisemik indeksi düşük gıdalar içerisinde yer almaktadır. Düşük karbonhidratlı diyetler için iyi bir tercihtir.
5. Demir ve Magnezyum Gibi Önemli Mineraller Açısından Zengindir
Modern beslenme tarzıyla, insanlar birçok besin açısından yetersizlik problemiyle karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle magnezyum, potasyum, demir ve çinko açısından eksiklikler yoğun olarak görülmektedir. Bu 4 mineral açısından kinoa oldukça zengindir. Özellikle magnezyumun günlük alınması gereken oranının %30’unu içerir.
Diyetisyen Doyranlı, “Kinoa lezzetlidir ve birçok besin maddesiyle beraber tüketilebilir. Çoğu sebzeyle güzel bir uyum sağlar. Pişirmeyle beraber hacmi oldukça artar. Hacmi arttığı için uzun süre tokluk verir. Geleneksel olarak yapılan kısır, tabule, pilav gibi yemeklerde kullanılabilir. Salatanıza ekleyerek salatanızın tadını ve doyuruculuğunu arttırabilirsiniz. Bulgur köftesi, falafel, mercimek köftesi gibi yemeklerin içine tahıl alternatifi olarak kullanılabilir. Kinoadan rahatlıkla köfte ve pilav gibi yemek alternatifleri üretebilirsiniz,” diyerek sözlerini bitirdi.
Yazar: Merve Doyranlı