Magnezyum Tüketin, Sağlıklı Yaşayın

Magnezyum, bir en hafif metal elementlerinden biridir. Vücudumuzda da bulunur, hatta vücutta en yaygın bulunan ikinci elektrolittir. Vücudun temel elementlerinden biri olmasının yanı sıra tükettiğimiz sebzelerin pek çoğunda vardır. Vücudumuzda bulunması sağlığımız açısından büyük önem taşır.

Sağlıklı bir bireyde ortalama 28-30 gram magnezyum bulunur. Eksikliği sık görülmese de eksikliği durumunda dışardan takviye olarak alınması mantıklıdır.

Magnezyum Neden Bu Kadar Önemlidir?

Vücutta magnezyumun büyük çoğunluğu (yaklaşık %60 kadarı) kemiklerde bulunurken, kalan miktar ise doku ve organlarda bulunur. Özellikle kalp ve beyinin yapısında yoğun olarak bulunduğu için, eksikliği kritiktir. Çünkü enerjiye ihtiyaç duyulan her durumda magnezyuma da ihtiyaç duyulur. ATPaz enziminin inhibitörü olarak, vücutta kritik bir elementtir.

Vücut sağlığınız için gerekli olan magnezyum hakkında daha detaylı bilgi için Magnezyum Nedir, Faydaları Nelerdir? makalesini okuyabilirsiniz.

Günlük Magnezyum İhtiyacı Ne Kadardır?

Yetişkin ve sağlıklı bir bireyin, bir günde tüketmesi gereken magnezyum miktarı ortalama 200-300 mg civarındadır.

Magnezyumun Faydaları Nelerdir?

Sinir sisteminin duyarlılığının aşırı olmasını önler. Bu nedenle stresi azaltıcı etkisi vardır ve nörolojik problemlere iyi gelir.

Vücuttaki krampları azalttığı söylenir, kramp durumunda potasyum ile birlikte ilk önerilen takviyelerdendir. Ancak veriler bunun doğruluğunu kanıtlar nitelikte değildir.

Beyin hücrelerini korur, beyin hücrelerinin ölümüne sebep olan kalsiyumun beyne ulaşmasını önleyerek beynin canlılığını sağlar.

Depresyon gibi ruh sağlığı ile ilintili hastalıkların pek çoğunda, bireylerin yaygın olarak magnezyum eksikliği gözlemlenmektedir.

Magnezyumun kilo vermeye ve sporcuların performansını arttırıcı etkisi ile ilgili pek çok bilimsel çalışma yürütülüyor olsa da, bu çalışmalar pek umut vaad etmemektedir.

Magnezyum Eksikliği Durumunda Ne Olur?

Magnezyum eksikliğinde kan basıncı artar, glikoza tölerans azalır. Sebzeler ve baklagiller modern beslenme alışkanlığının içerisinde çok yaygın olmadığı için eksikliğine rastlanır. Bu besinlere diyette yer vermeye başlarsanız, magnezyum eksikliğini gidermeniz mümkün.

Ek olarak magnezyum eksikliği durumunda başta kemiklerin yapısında bulunan magnezyum olmak üzere vücut kendi magnezyum rezervlerini kullanır. Bu durumun gerçekleşmemesi adına takviye olarak kullanılması önemlidir.

Ayrıca magnezyum eksikliği başta böbrekler olmak üzere kalp ve karaciğerde bazı fonksiyonlarda bozulmaya sebep olabilir. Halsizlik, uykusuzluk, gerginlik yaratabilir. Stresi azaltma özelliği ve sinir sistemine olumlu desteği ile bilinen magnezyum, eksikliğinde de tam tersine sinir ve strese sebep olur.

Beyinde de hafıza kaybı, öğrenme güçlüğü gibi sorunlara sebep olduğu pek çok çalışmada gözlemlenmiştir.

Magnezyum Takviyesi Nasıl Kullanılmalıdır? Hangi Magnezyum Takviyeleri Kullanılmalıdır?

Magnezyum eksikliğini gidermenin en sağlıklı yolu, dengeli beslenip sebze ve baklagilleri diyetin bir parçası haline getirerek mümkündür. Bu mümkün değil ise takviye olarak kullanılabilir.

Takviye olarak standart önerilen doz 200-400 mg arasıdır.

Magnezyum eksikliğinde herhangi bir takviye kullanılabilir. Magnezyum L-Threonate, az magnezyum dozu sebebiyle çok önerilmez. Magnezyum oxide ve magnezyum chloride takviyelerinde emilim azlığı sebebi ile ishal ve şişkinlik yaygın olarak görülür.

Magnezyum l-threonate ise zekaya katkıda bulunabilir.

Magnezyum diglycinate ve magnezyum gluconate eksikliği azaltmak adına en çok tavsiye edilen takviyelerdir. Fakat öncelikli tavsiyenin gıda yolu ile magnezyum tüketimini arttırmak olduğunu da tekrar hatırlatmamız faydalı olacaktır.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER