Yaz Mevsimine Özel Beslenme Önerileri

Havaların ısınmasıyla birlikte daha sosyal olduğumuz günleri dört gözle bekliyoruz. Daha sosyal olmak ise reddedemeyeceğimiz organizasyonlar ve dolayısıyla yiyecekler anlamına gelebiliyor. Geçtiğimiz yaz giydiğiniz kıyafetleri denerken moralinizi bozmamak ve doğru yiyecekleri seçerek sağlığınıza yatırım yapmanız için yaza özel beslenme stratejilerini paylaşıyoruz.

Mevsime Uygun Beslenme

Mevsime Uygun Beslenin

Bu günlerde çoğu sebze ve meyveyi tüm yıl boyunca bulmak mümkün. Ancak mevsime özel yiyecekleri tüketmenin kendine has faydaları var. Kavurucu yaz aylarında vücudunuzu serinletmeye yardımcı olan meyve ve sebzelere ağırlık verin. Erik, salatalık, domates, çilek, karpuz, portakal, kereviz vb. gibi sebze ve meyveleri tercih edebilirsiniz.

Soğuk İçecekler Yerine Taze Meyve Suyu Tercih Edin

Yaz aylarında genelde daha fazla meşrubat içmeye meyilli oluruz bu da bizi uzun vadede tehlikeli olabilen soğuk içeceklere yöneltir. Susuzluğunuzu gidermek istediğinizde hazır içecekler yerine taze meyve suyu içmeyi tercih edin.

Hafif ve Ferahlatıcı İçecek

İçeceklerin Kalorine Dikkat Edin

Yaz sıcağında limonata, buzlu çay veya soğuk bir kolaya uzanmak cazip gelebilir. Bununla birlikte bu istek eklenmiş şeker ve ek kalori almanıza neden olabilir. Su her zaman en sağlıklı opsiyon olarak yerini koruyor. Suyu limon, misket limonu, salatalık, nane, karpuz veya diğer meyve parçalarıyla tatlandırarak içmeyi deneyebilirsiniz. Tok kalmak, şeker ve gereksiz kalori almadan yağsız kasınızı korumak için protein açısından zengin smoothie tariflerini deneyebilirsiniz.

Izgara Seçimlerinizi Değiştirin

Yemek pişirirken burger ve sosis gibi yüksek oranda işlenmiş etlerden kaçının. Sağlıklı kilo yönetimini optimize etmek; obezite, kanser ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltmak için yağsız (derisiz) kümes hayvanlarına ve deniz ürünlerine yönelin.

Yaz mevsiminde ızgara yapabileceğiniz, besleyici; proteinli yiyecek alternatifleri:

  • Tavuk göğsü
  • Karides
  • Hindi
  • Somon
  • Diğer balık veya deniz ürünleri

Bir arkadaşınızın veya aile üyenizin yemeğine katılırken, menüde sosisli sandviç gibi bir seçenek varsa, yanınızda et getirmeyi teklif edin. Kabak, patlıcan, mantar, havuç, kuşkonmaz ve mısır gibi ızgara yapabileceğiniz sebzeleri de menüye dahil etmeyi önerebilirsiniz.

Protein ağırlıklı tarifler için tıklayın.

Kendi Dondurmanızı Yapın

Yaz mevsimi denince akla gelen ilk şeylerden biri dondurmadır. Ancak bazı dondurmalar kalori ve yağ bakımından yoğun olabilir.  Bundan kaçınmanın yolu, kendi sorbe ve yoğurt dondurmalarınızı yapmaktır. Ev yapımı meyveli dondurmalar da eğlenceli bir aile etkinliği de olabilir. Neticede tüm çocuklar dondurmayı ve şef olmayı sever.

Hafif ve Sık Yemek Yiyin

Yaz aylarında midenin yiyecekleri sindirmesi daha uzun sürer. Sıcak hava genellikle belirli bir iştah kaybına neden olur ve yaz aylarında yanlışlıkla öğün atlamak kolaydır. Açlık krizlerinden kaçınmak ve çok uzun süre yemek yememek için gün içinde daha hafif ama daha sık öğünler yiyin. Mevsim meyve ve sebzelerini kullanarak, salatalarda bol miktarda çiğ meyve ve sebze yiyin. Özellikle geceleri ağır yemeklerden kaçının.

Alkolden Kaçının

Alkollü içeceklerin kalorisi çoktur, besin değeri düşüktür ve idrar söktürücü oldukları için dehidrasyona katkıda bulunurlar. Alkol kullanıyorsanız, bunu ölçülü olarak yapın ve aynı zamanda bol su tükettiğinizden emin olun.

Piknik Sepetinizi Doğru Hazırlayın

İster kumsalda ister en yakındaki parkta olsun, piknikler yazın en eğlenceli etkinlikleridir. Ancak piknik sepetini büyük sandviçler ve cips torbalarıyla doldurmak yerine; salata ve meyve gibi alternatiflere yönelin.

elektrolit dengesi

Elektrolit Dengenizi Koruyun

Özellikle sıcak yaz sıcağında çok terleriz ve elektrolit dengesini korumak önem arz eder. Uzun süre açık havada egzersiz yapıyorsanız veya aktifseniz, hidrasyon planınıza elektrolit içeren bir içecek eklemeyi düşünün. Bir saat veya daha az süren fiziksel aktivite için su yeterlidir. Ancak terleme seansınız 60 dakikadan fazla sürüyorsa; elektrolit seviyenizi dengelemek ve enerji seviyenizi yüksek tutmak adına suya ek olarak bir sporcu içeceği tercih edebilirsiniz.

Açık Büfe Seçimlerinizi Sınırlayın

Yaz tatilinde açık büfeden seçim yaparken ya da arkadaşlarınızla dışarıda yerken, aşağıdaki seçenekleri göz önünde bulundurun.

  • Tavuk, balık, karides, yumurta veya protein açısından zengin başka bir yiyecekle doldurulmuş bir sebze salatası sipariş edin.
  • Kızarmış yiyecekler sipariş etmeyin (soğan halkaları, patates kızartması, mozzarella çubukları, kızarmış tavuk vb.)
  • Tatlı kısmını atlayın.
  • Alkolü sınırlayın veya alkolden kaçının.
  • Jambon ve sosis gibi şarküteri etleri veya diğer yüksek oranda işlenmiş etler içeren yemekleri sipariş etmeyin.
  • Mümkün olduğunda ketçap, mayonez ve soslardan kaçının.
  • Kremasız çorbaları tercih edin.

Metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan vitamin ve mineraller için tıklayın.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER