Kadınlar İçin İdeal Kilo Hesaplama Nasıl Yapılır?

İdeal Kilo Hesaplama ve Vücut Kitle İndeksi (VKİ)

Kaç kilo olmalıyım sorusu, birçok kişinin cevabını bilmek istediği oldukça popüler bir sorudur. Fakat herkes için geçerli ideal kilo elbette bulunmamaktadır, çünkü sahip olmanız gereken sağlıklı kilo miktarı üzerinde bazı faktörler etkilidir. Öneğin hangi kilo benim için sağlıklıdır sorusunun cevabı yaş, kas-yağ oranı, cinsiyet, vücut şekli ve vücut yağ yağılımı gibi durumlara göre değişiklik gösterir.(1)

Normalden daha fazla kiloya sahip olmak, bir kişinin obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve kardiyovasküler problemler de dahil olmak üzere bir dizi sağlık problemi geliştirme riskini etkileyebilir. Fakat fazla kilolara sahip tüm kişiler sağlık problemi geliştirmeyebilir. Bununla birlikte araştırmacılar bu ekstra kiloların şu anda bu kişilerin sağlığını etkilememesinin, gelecekte sorunlara yol açmayacağı anlamına gelmediğini belirtmektedirler.(1) Kısacası sağlıklı kilo hesaplama gerçekleştirdikten sonra ortaya çıkan fazla kilolar yüzünden şuan belirgin bir sorun yaşamasanız da ilerde bu sizin başınızı illaki ağrıtacaktır.

Kadınlar İçin İdeal Kilo Nasıl Belirlenir?

kadinlarda-ideal-kilo

Kendiniz için sağlıklı bir kilo belirlemeye çalışırken, kadınların ortalama ağırlığının ne olduğunu bilmek size yardımcı olabilir. Ancak bu ortalama sadece bir rakamdan ibarettir ve bu sayının sizin için iyi bir hedef kilo olduğu anlamına gelmez.(2) Örneğin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye’deki kilo ortalamalarını 15 yaştan 75 yaş ve üzerine kadar yaş grubu ve cinsiyete göre paylaşmıştır. Buna göre Türkiye’de kadınların genel kilo ortalaması 68,4’dür. Yaş gruplarına göre ise 15-24 yaş aralığındaki kadınların ortalama kilosu 58,2, 25-34 yaş aralığındaki kadınların ortalama kilosu 64,5, 35-44 yaş aralığındaki kadınların ortalama kilosu ise 71’dir. Bu veriler her ne kadar size fikir verse de ideal kilonuzu belirlemeniz konusunda tam anlamıyla yardımcı olmaz. Bu yüzden ideal kilo hesaplama konusunda kullanabileceğiniz en iyi yöntem vücut kitle indeksi (BMI-VKİ) hesaplamasıdır.

Kadınlar İçin Vücut Kitle İndeksi (VKİ) Hesaplama

kadinlar-icin-vki

İdeal kilonuzu hesaplarken vücudunuzdaki kemik, kas ve yağ miktarını dikkate almanız gerekir. Fakat özellikle yağ miktarının ölçümü ideal kiloyu belirlemede kritik bir öneme sahiptir. Bu yüzden sağlıklı kiloyu belirlemenin en iyi yollarından biri vücut kitle indeksinizi hesaplamaktır. Peki bu hesaplama nasıl yapılır?

Neredeyse tüm dünyada obezite ile ilgili öngörüde bulunmak ve hesaplama yapmak için vücut kitle indeksi (VKİ) kullanılır.(3) Vücut kitle indeksi hesaplanırken kilogram cinsinden ağırlığınız, metre cinsinden boyunuzun karesine bölünür. Vücut kitle indeksi formülünü kısaca kg/m2 şeklinde ifade edebiliriz. Aslında günümzde bu hesaplamayı yapmak için oldukça pratik uygulamalar da bulunmaktadır. Vücut kitle indeksi hesaplama sonucu kilolu olup olmadığınızı anlamak için belirlenen aralıklar aşağıda listelenmiştir:

  • 18,5 kg/m’den daha az olanlar – Zayıf
  • 18,5-24,9 kg/m aralığındaki kişiler – Normal kiloya sahip
  • 25-29,9 kg/m aralığındaki kişiler – Fazla kilolu
  • 30-39,9 kg/m aralığındaki kişiler – Obez
  • 40 kg/m’den fazla olanlar – Morbiz obez

kilo-alimi-vki

VKİ hesaplaması tam anlamıyla mükemmel olmasa da, çoğu kadın için sağlıklı kilo aralığını belirlemenin iyi bir yöntemidir. Kilonuzun yanı sıra boyunuzu da hesaba kadar ve yukarıda da görüldüğü gibi düşük kilolu, normal kilolu, aşırı kilolu ve obez gibi kategorileri içeren bir ölçektir.(3) Bu basit fakat etkili yöntemin yanında bel çevresi ölçümü de size kilonuz hakkında bilgi verebilir. Sonuç olarak bu iki yöntemi kullanarak hedefleriniz takip edebilir ve ideal kilonuzu hesaplayabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER