Kahve Spordan Önce mi Sonra mı İçilmeli?

Kahve, sporcuların enerji kazanmak için başvurduğu belki de en pratik ve en doğal kaynaklardan biri. Yüksek kafein miktarı sayesinde enerji kazandırmanın yanında yağ yakıcı özelliğe de sahip olan bu içecek, her seviyede spor yapan kişiler için ideal bir seçenek. Bu kadar önemli, etkili ve kolay ulaşılabilir olması; en doğru şekilde nasıl tüketilmesi gerektiğini de tartışmaya açıyor. Antrenman temelinde sorulan iki temel soru ise şöyle; kahve spordan önce mi içilmeli yoksa sonra mı?

Bu yazımızda kahveyi spordan önce veya sonra içmenin ne gibi avantajları ve dezavantajları olduğunu sizin için mercek altına aldık.

Spordan Önce Kahve İçmek

Kahvenin bu kadar çok tüketilmesinin temel sebebi en önemli ham maddelerinden birini oluşturan kafeindir. İçeriğinde yüksek oranda kafein bulunan kahve, vücuda alındığında kısa sürede termojenez etki göstererek ATP üretimini artırır ve spor öncesinde ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlar. Vücutta artan enerji seviyesi antrenman boyunca ihtiyaç duyulan dayanıklılığı seviyesini destekleyerek doğrudan performansı olumlu yönde etkiler.

Koşucular üzerinde yapılan bir araştırma, kafeinin bu etkisini en iyi şekilde kanıtlar. Koşucuların 1500 metrelik koşu bandı üzerindeki solunum faktörleri, hızları ve eforlarının incelendiği araştırma sonucunda kafeinli kahve tüketiminin ya da kafein takviyesi alınmasının yüksek yoğunluklu antrenman performansını artırdığı gözlenmiştir (1). Dolayısıyla antrenmandan önce kahve tüketmenin hem enerji sağlayarak hem de dayanıklılık seviyesini yükselterek performans verimliliğini artırdığını söyleyebiliriz.

Spordan önce kahve tüketmenin başlıca faydalarından biri de kahvenin kalorisinin düşük olması sebebiyle vücuda minimum kalori ile maksimum enerji sağlanmasıdır (2). Bu durum tüm kahve çekirdekleri için geçerli olmakla birlikte kahvenin sade haliyle tüketilmesi bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Kafein etkisini en saf ve doğal şekliyle enerjiye dönüştürebilmek için kahve; süt, şeker, krema ve benzeri lezzetler eklenmeden tüketilmelidir.  

Spordan Sonra Kahve İçmek

Herkesin buluştuğu ortak payda kahvenin spordan önce tüketilmesinin faydalı olduğunu gösterse de antrenmandan sonra kahve tüketiminin de faydalı olduğuna işaret eden çalışmalar var. Yüksek yoğunluklu kardiyo ve benzeri antrenmanlardan hemen sonra tüketilen kahve, kafein içeriği sayesinde kaslarda yaşanan yorgunluğu azaltabilir ve kas iyileşmesini hızlandırabilir.

Bisikletçiler üzerinde yapılan bir araştırmanın gösterdiğine göre spordan önce karbonhidratlarla birlikte tüketilen kahve, glikojenin yeniden sentezlenmesini sağlayarak kas onarımına katkıda bulunur (3). Bu da bize kahvenin spor öncesinde olduğu gibi spor sonrasında da sporcular için en iyi besin ve destek kaynağı olduğunu gösterir.

  

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER